Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες στα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη
Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες στα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες στα 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη

Ένς νεκρός κι εννέα τραυματίες είναι ο απολογισμός του φονικού σεισμού 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, ενώ εν μέσω συνεχών μετασεισμών, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων μάλιστα, έφτασε στα 4,8 Ρίχτερ λίγο μετά τις 2.00 μ.μ., η Κρήτη και ιδιαίτερα η περιοχή του Αρκαλοχωρίου και άλλων τοπικών οικισμών, μετρά τις πληγές της από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που έπληξε το νησί στις 09:17 το πρωί της Δευτέρας.

Ο τραγικός απολογισμός της δόνησης έως τώρα είναι ένας νεκρός, εννέα τραυματίες αλλά και εκτεταμένες υλικές ζημιές σε πολλά κτίρια. Ιδιαίτερα στο Αρκαλοχώρι, ένα σημαντικό τμήμα των σπιτιών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

To θύμα είναι ένας 62χρονος εργάτης, ο οποίος καταπλακώθηκε ενώ εκτελούσε εργασίες συντήρησης στον Προφήτη Ηλία Αρκαλοχωρίου. Εντός της εκκλησίας βρισκόταν, κατά πληροφορίες και ο γιος του, ο οποίος είναι μεταξύ των τραυματιών.

Στυλιανίδης: Σκηνές για 2.500 πληγέντες
Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα τους λόγω του ισχυρού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα τους απόψε. Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.
«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.
«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ' όλα οι ανθρώπινες ».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες. «Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

Ενισχύονται οι δυνάμεις της ΕΜΑΚ
Τριάντα πυροσβέστες από την 1η και 2η ΕΜΑΚ με ειδικό διασωστικό εξοπλισμό, διασωστικούς σκύλους, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη () του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβησαν στην Κρήτη, προκειμένου να συμμετάσχουν στις έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ενεργος του σχεδίου «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» από την Πολιτική Προστασία, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή όλες οι ΕΜΑΚ, καθώς και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ΠΕΠΥΔ Κρήτης.

Επιπλέον, με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών,   Κώστα Καραμανλή και του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη, κλιμάκιο 20 μηχανικών της Γενικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στην περιοχή για να συνδράμει στη σχεδίαση των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών από τη σεισμική δόνηση.
Το κλιμάκιο των μηχανικών θα ξεκινήσει άμεσα ελέγχους στα κτίρια και στις υποδομές για να γίνει η αποτίμηση των ζημιών. Παράλληλα το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον Δήμο Μίνωα – Πεδιάδας θα δημιουργήσει συντονιστικό κέντρο για τη διευκόλυνση των διαδικασιών των αυτοψιών και την καλύτερη ενημέρωση και εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό.

Κλειστά αύριο και μεθαύριο τα σχολεία στο Ηράκλειο

Όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, κλειστά θα είναι αύριο και μεθαύριο τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Τσελέντης: Αναμένεται πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα
Για πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη που θα ακολουθήσει και ενδέχεται να αγγίξει και τα 5 ρίχτερ, προειδοποίησε ο σεισμολόγος και Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός έγινε στο πολύ γνωστό ρήγμα του Θραψανού και Καστελλίου, το οποίο δεν μπορεί να δώσει σεισμική δραστηριότητα μεγαλύτερη των 6 Ρίχτερ. Μιλώντας στον , ανέφερε μάλιστα ότι κατά 99,9% ήταν ο κύριος σεισμός. Ωστόσο, ως αρνητικό αξιολόγησε το γεγονός ότι ήταν μικρό το εστιακό βάθος, προσθέτοντας πως από τον Ιούνιο στην ευρύτερη περιοχή καταγράφεται πλούσια σεισμική δραστηριότητα.

«Για έναν ήδη βεβαρυμμένο δομικό ιστό, τα πράγματα δεν είναι καλά» δήλωσε μεταξύ άλλων, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενες καταρρεύσεις ακόμη και με μικρότερους μετασεισμούς.

Ερωτηθείς για το εάν το παραπάνω συνεπάγεται κίνδυνο κατάρρευσης ακόμη και για νεότερα κτίσματα, ο καθηγητής συνόψισε πως ένα σπίτι που δείχνει καινούριο μπορεί να έχει κάποιο βαθμό αστοχίας και για αυτό το καλύτερο θα ήταν να γίνουν έλεγχοι από μηχανικούς.

 

Ε. Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση