Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εναλλακτικό σχέδιο προωθούν οι χώρες του Βίζεγκραντ
Εναλλακτικό σχέδιο προωθούν οι χώρες του Βίζεγκραντ

Εναλλακτικό σχέδιο προωθούν οι χώρες του Βίζεγκραντ

Ευχή και κατάρα είναι για τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα η σκληρή στάση της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας στο προσφυγικό. Από τη μία πλευρά, οι χώρες Βίζεγκραντ, σε στενή συνεργασία με την ΠΓΔΜ, εργάζονται για την «οχύρωση» των βορείων συνόρων της Ελλάδας, με στόχο να μετριαστεί η ροή προσφύγων και να εκτονωθεί το οξύτατο πολιτικό πρόβλημα της κυβέρνησης της Αυστρίας και της Γερμανίας. Από την άλλη πλευρά, οι Ανατολικο τινάζουν στον αέρα το ούτως ή άλλως σαθρό οικοδόμημα των «μετεγκαταστάσεων», που αποτελεί λυδία λίθο της πολιτικής της Αγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό.

Το ανακοινωθέν της χθεσινής 25ης συνόδου των χωρών Βίζεγκραντ στην θέτει διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» ώς τον Μάρτιο, και αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων». Το σχέδιο «θα βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια ευρωπαϊκής και διμερούς συνεργασίας και θα κάνει χρήση υπηρεσιών της Ε.Ε. όπως ο Frontex». Σε μια σαφή αναφορά στον εγκλωβισμό προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, το ανακοινωθέν συνεχίζει: «Αν αποδειχθεί αναγκαία η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα και γι' αυτό θα είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας, περιλαμβανομένη και της ανθρωπιστικής, στην Ελλάδα, μέσα από όλους τους αναγκαίους διαύλους».

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ ήταν παρών στη χθεσινή σύνοδο, το ίδιο και ο πρωθυπουργός της ς Μπόικο . Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προσκληθεί αλλά δεν μετέβη λόγω φόρτου εργασίας. Η καγκελάριος Μέρκελ ήταν επίσης απούσα, παρότι οι αρχικοί, ανέφελοι σχεδιασμοί, προέβλεπαν ότι θα ήταν παρούσα στην πανηγυρική 25η σύνοδο της ομάδας Βίζεγκραντ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung, η καγκελάριος εξέφρασε αντιρρήσεις για τον φράχτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. «Η κατασκευή ενός φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., χωρίς να νοιαζόμαστε σε τι φέρνει αυτό το βήμα την Ελλάδα, ούτε ευρωπαϊκή συμπεριφορά συνιστά, ούτε τα δικά μας προτα επιλύει» δήλωσε.

Αυτό που προβληματίζει περισσότερο την Αγκελα Μέρκελ στη στάση των χωρών Βίζεγκραντ είναι ότι η στρατηγική του φράχτη συνδέεται άρρηκτα με την απόρριψη των μετεγκαταστάσεων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει αποφασίσει τη 130.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ το σχέδιο της Γερμανίδας καγκελαρίου είναι να οργανωθούν μετεγκαταστάσεις απευθείας από την , ούτως ώστε να αποφευχθούν οι θανατηφόρες διασχίσεις του Αιγαίου. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν προσφύγει δικαστικά εναντίον των μετεγκαταστάσεων.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση