Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Ενα βήμα πριν από το χάος η κατάσταση στην Ειδομένη
Ενα βήμα πριν από το χάος η κατάσταση στην Ειδομένη

Ενα βήμα πριν από το χάος η κατάσταση στην Ειδομένη

Με τους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά από τα στο πέρασμα της ς να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, απειλώντας τα εκεί «οχυρά» που ορθώνουν οι Ευρωπαίοι για να φράξουν την πύλη εισόδου στον «βαλκανικό διάδρομο», και το θερμόμετρο να ανεβαίνει στη μεθόριο, οι ανησυχίες για επικείμενο «ξέσπασμα» των ροών, μέσω άλλων διαδρομών, εντείνονται στις χώρες προορισμού, που επιδιώκουν να επεκτείνουν τη γραμμή «άμυνας» και πέραν των συνόρων της Ελλάδας με την ΠΔΜ.

ια τον σκοπό αυτό κλήθηκαν στη διάσκεψη που οργανώνει η Αυστρία στη Βιέννη, η Αλβανία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, που μέχρι τ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ενώ στη των αστυνομιών των χωρών της «βαλκανικής διαδρομής», στο Ζάγκρεμπ, αποφασίστηκε να ενημερωθούν τα Τίρανα και η Σόφια ώστε να επαγρυπνούν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο εκτιμήθηκε ως σφόδρα πιθανό.

Η πίεση στην , εάν συνεχιστεί ο ρυθμός με τον οποίο συρρέουν καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες, δύσκολα θα μπορεί να αντιμετωπισθεί τόσο από τις ελληνικές αρχές όσο και από εκείνες πίσω από τον φράχτη, καθώς, όπως όλα δείχνουν, με την αυστηροποίηση των μέτρων στις ενδιάμεσες χώρες, η περιοχή σύντομα θα πλημμυρίσει από ανθρώπους που θα θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι. Και τότε ή θα επιχειρήσουν να παραβιάσουν τον αγκαθωτό φράχτη ή θα αναζητήσουν με τη των κυκλωμάτων άλλες διαδρομές, μέσω Βουλγαρίας και Αλβανίας. Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δηλώνουν όλοι είναι ότι δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην τους ή να μείνουν στην Ελλάδα.

Η των χωρών-τράνζιτ να μη δέχονται πλέον Αφγανούς πρόσφυγες, που υπολογίζεται ότι αριθμούν το 30% όσων φτάνουν στα σύνορα, και επίσης να επιτρέπουν μόνο τη διέλευση Σύρων και Ιρακινών που διαθέτουν διαβατήρια ή ταυτότητες, καθώς δεν αναγνωρίζουν τα ελληνικά έγγραφα με τα οποία εφοδιάζονται στα νησιά, εκτός από τις μεγάλες καθυστερήσεις πυροδοτούν εντάσεις. Αφγανοί πρόσφυγες έσπασαν τον κλοιό της Ελληνικής Αστυνομίας χθες στον καταυλισμό της Ειδομένης και προωθήθηκαν στον φράχτη όπου και παραμένουν, ενώ άλλοι κατέλαβαν τη σιδηροδρομική γραμμή, αποκλείοντας τη διέλευση αμαξοστοιχιών. Πέραν των ελληνικών συνόρων, από τα Σκόπια μέχρι τη Βιέννη, τα κράτη-«τροχονόμοι» εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να υλοποιήσουν το σχέδιο που συμφωνήθηκε στο Ζάγκρεμπ, με στόχο να αποτρέψουν τη μετατροπή τους σε «λίμνες προσφύγων».

Μεταξύ Γευγελής και Βιέννης θα λειτουργεί «κόκκινη» γραμμή για να υπάρχει συνεννόηση γύρω από το πόσους πρόσφυγες θα δέχονται η Αυστρία και η Γερμανία, ώστε ανάλογα να επιτρέπουν τη διέλευση οι αρχές της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα.

Πηγή: kathimerini.gr

"Αλιεύοντας" την είδηση