Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Αντιδράσεις στο Δ.Σ. Βόλου για την αγορά ακινήτου στο Σωρό
Αντιδράσεις στο Δ.Σ. Βόλου για την  αγορά  ακινήτου στο Σωρό

Αντιδράσεις στο Δ.Σ. Βόλου για την αγορά ακινήτου στο Σωρό

Η αγορά του ακινήτου έκτασης 24.823,90 στρεμμάτων, στον οικισμό Αγίου Στεφάνου, ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων , μονοπώλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης, ενώ για ακόμη μια φορά δεν έλειψε η ένταση και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφιών.

Κατά την έναρξη συζήτησης του θέματος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Μουλάς απείχε, καθώς είναι ταυτόχρονα πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, ενώ τη θέση του πήρε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς.

Οι μειοψηφίες αντέδρασαν στον τρόπο που η Δημοτική Αρχή χειρίζεται το θέμα και ζήτησαν προτού προχωρήσει ο Δήμος σε αυτή την αγορά να ξεκαθαρίσουν οι φορολογικές εκκρεμότητες που υπάρχουν και ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός να παραχωρήσει δωρεάν το οικόπεδο.

Σύμφωνα με την εισήγηση, η αντικειμενική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 364.559 ευρώ, σύμφωνα με έγγραφο της ΔΟΥ Βόλου, ενώ ο Δήμος Βόλου σκοπεύει να δημιουργήσει κοινωνικό κέντρο, αθλητικούς χώρους καθώς και «Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Κέντρο» και οιαδήποτε άλλη υποδομή κοινωφελούς χαρακτήρα απαιτηθεί.

Ο γραμματέας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, σημείωσε ότι ο Συνεταιρισμός απαριθμεί 1.050 μέλη που αντιστοιχούν σε ισάριθμα οικόπεδα και πρόσθεσε: ” Το 1994 ο Συνεταιρισμός παραχώρησε 520 στρέμματα στο Δήμο Βόλου, κρατώντας στην κατοχή του 25 στρέμματα κι όλα τα προηγούμενα χρόνια, είχε τεθεί υπόψη των Δημοτικών Αρχών η αξιοποίηση του χώρου. Σκοπός ήταν η δωρεάν παραχώρηση και η μελλοντική του χρήση. Είχε γίνει μελέτη από την ΑΝΕΜ, αλλά δεν έγινε τίποτα. Εδώ και δύο χρόνια εμφανίστηκε ο ΕΝΦΙΑ, έγινε υπερκοστολόγηση του οικοπέδου και τα οικονομικά του συνεταιρισμού δεν επιτρέπουν να κρατήσουμε. Οι λύσεις που παρουσιάζονται είναι μεταξύ άλλων, η εξεύρεση χρημάτων με εισφορές που δεν είναι εφικτό γιατί είναι λίγοι αυτοί που ανταποκρίνονται, η λήψη δανείου, η πώληση σε ιδιώτες, να καταλήξει στο και τέλος η πώληση στο Δήμο έναντι ελάχιστου ποσού για να κάνει έργα.

Πριν καιρό, είχαμε ξεκινήσει διαδικασίες πώλησης του οικοπέδου, αλλά μετά από συνομιλίες του κ. Μουλά με κατοίκους και το ΥΠΕΚΑ διακόπηκε η πώληση και τότε αποφασίσαμε την πώληση στο Δήμο. Θα ήταν έγκλημα αυτά τα 25στρ. να δοθούν στους ιδιώτες για περίπου 10.000 ευρώ, ενώ το ποσό που θα καταβάλει ο Δήμος θα περιοριστεί στις φορολογικές μας οφειλές κι αν πάρουμε χρήματα πίσω από τα δικαστήρια που έχουμε κάνει για τις φορολογικές εκκρεμότητες, θα τα δώσουμε στον Δήμο».

Ο πρόεδρος της εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Κ. Μαυρομάτης, σε υπόμνημα που κατέθεσε ανέφερε- μεταξύ άλλων- ότι «εδώ και πολλά χρόνια από τότε που ιδρύθηκε η εταιρεία από το 1990, υποβάλλαμε το αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτικού αστρονομικού κέντρου κι όλοι οι Δήμαρχοι μας απαντούσαν , ωστόσο οι διαδικασίες ανακόπηκαν λόγω δημιουργίας καποδιστριακών και καλλικρατικών Δήμων. Ζητάμε ο Δήμος να αναλάβει την ίδρυση αστρονομικού κέντρου μέσω ΕΣΠΑ που θα περιλαμβάνει πλανητάριο, υπαίθριο παρατηρητήριο και θα αποτελεί πόλο έλξης για όλους, ενώ θα αναπτύξει το σχολικό τουρισμό της χώρας μας».

Ο εκτελών χρέη δημάρχου Θαν. Θεοδώρου, διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση θα ληφθεί καταρχήν απόφαση και στη συνέχεια θα γίνει διαπραγμάτευση με τον συνεταιρισμό, προκειμένου ο Δήμος να πάρει το οικόπεδο στο χαμηλότερο τίμημα (στην ουσία δωρεάν), ωστόσο δεν απάντησε σε ερωτήσεις συμβούλων, ποιο είναι το ύψος των οφειλών του συνεταιρισμού.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Μολοχίδης διερωτήθηκε αν τα μέλη είναι 1.050 και οι οφειλές είναι περίπου 33.000 ευρώ όπως είχε πει ο κ. Μουλάς τότε γιατί δε βάζουν από 33 ευρώ ο καθένας κι ο συνεταιρισμός να κάνει δωρεά το οικόπεδο και τόνισε: «Τόσα ξόδεψαν στα δικαστήρια, δεν μπορούν να βάλουν ο καθένας από λίγο για να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία;»

Την ώρα που η επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσσα Οικονόμου, ξεκίνησε να τοποθετηθεί, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας αποχώρησαν, ενώ η ίδια αντέδρασε λέγοντας: «Λυπάμαι για τους συναδέλφους της συμπολίτευσης που αποχωρούν».

Η κα Οικονόμου επέρριψε ευθύνες στον κ. Μουλά για τις φορολογικές υποχρεώσεις του συνεταιρισμού. «Αυτό που μας είπαν είναι ότι, όσοι δεν μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, να έρχονται στο Δήμο να παίρνει ο Δήμος οικόπεδα και να απαλλάσσονται οι φορείς.

Το θέμα τώρα επανεισάγεται με αλλαγή της ανάγκης χρήσης, καθώς τώρα προέκυψε η δημιουργία αστρονομικού κέντρου. Δεν υπήρχε στον σχεδιασμό, ούτε στο . Εμείς συμφωνούμε με τη δημιουργία αστρονομικού κέντρου, αλλά οφείλετε να εξηγήσετε στην εταιρεία ς ότι όλος ο σχεδιασμός είναι στον αέρα με ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης και βρήκατε να εκμεταλλευτείτε την ωφέλιμη για την πόλη δημιουργία αστρονομικού κέντρου και να εκβιάσετε την θετική ψήφο μειοψηφιών, ενώ ο πραγματικός σκοπός δεν είναι άλλος από την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η ίδια έκανε λόγο για πρόχειρη κι αναιτιολόγητη εισήγηση του θέματος, προσθέτοντας ότι ο Δήμος έχει στην περιοχή ιδιοκτησίας του 9.500 στρέμματα για τη δημιουργία διδακτηρίου και μπορούν να χτιστούν 3.800 τ.μ. και να χτιστούν εκεί κοινωφελείς εγκαταστάσεις, επισημαίνοντας ότι μπορεί να έχει γίνει λάθος στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει.

«Ο Δήμος, δεν το χρειάζεται αυτό το οικόπεδο. Θα πληρώσει όμως ΕΝΦΙΑ και θα μπει σε περιπέτειες, μέχρι να λυθεί το θέμα των φορολογικών αλλαγών» είπε και συνέχισε «Όσο για τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν ιδιώτες αγοραστές, είναι αφέλειες με τόσο μικρό συντελεστή δόμησης και σε τόσο δύσκολους οικονομικούς καιρούς. Πρόκειται για ανερμάτιστη κι ασύμφορη λύση, για κλασσική περίπτωση συναλλαγής. Στο πρόσωπο του κ. Μουλά συμπίπτουν αρμοδιότητες πωλητή κι αγοραστή. Αν επιμένει ο Δήμος να το αποκτήσει, μπορεί να το αποδείξει και να περάσει στην δημοτική περιουσία με την ανταλλαγή με ίσης αξίας ακίνητο του Δήμου όπως έγινε για το στέκι παιδιού στην Κασσαβέτη». είπε η κα. Οικονόμου και πρότεινε να αποσυρθεί το θέμα.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος έκανε λόγο για αντικρουόμενες εισηγήσεις:«Δε θα είχαμε αντίρρηση να γίνουν καλόπιστα έργα, αλλά δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε από την στιγμή που δεν ξέρουμε πόσα χρωστάει ο συνεταιρισμός.”

Στο σημείο εκείνο ο κ. Θεοδώρου τον ρώτησε αν θα ήθελε να πάει το οικόπεδο σε ιδιώτες, με τον κ. Νάνο να απαντά όχι, ενώ η κα. Οικονόμου ρώτησε τον κ. Θεοδώρου αν εκείνος θα το αγόραζε ως ιδιώτης και απάντησε: «τελείωσα μαζί σας. Δεν μιλάω μαζί σας».

Ο κ. Νάνος απάντησε ότι δε θέλει να πάει σε ιδιώτη το οικόπεδο και πρότεινε να υπάρχει δωρεάν παραχώρηση, γιατί διαφορετικά έστω και το τίμημα ενός ευρώ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, τη στιγμή που ο συνεταιρισμός βρίσκεται σε εκκρεμότητα. Μάλιστα ζήτησε να ληφθεί απόφαση και να ζητηθεί δωρεάν παραχώρηση, λέγοντας: «Εμείς λέμε ναι στην δωρεάν παραχώρηση και στη μελέτη που έχει καταθέσει η Δημοτική Αρχή».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας, ανέφερε ότι δεν έγινε γνωστό ποιες είναι οι οφειλές που υπάρχουν γιατί εξήγησε ότι η οποιαδήποτε μεταβίβαση ακινήτου, έρχεται με τα βάρη που υπάρχουν σε αυτό. Όπως είπε «Εκθέτει το δημοτικό συμβούλιο μια απόφαση που θα ληφθεί. Με διάθεση θετική θα το βλέπαμε να πάρει απόφαση το Δ.Σ. του Συνεταιρισμού να το παραχωρήσουν δωρεάν και να ξεκαθαρίσει τις δικές του εκκρεμότητες με την εφορία και μετά να το παραχωρήσει στο Δήμο για να αναπτυχθούν οι δραστηριότητες.

Μας είπατε για μελέτες, αλλά το αστρονομικό κέντρο δεν υπήρχε στο στρατηγικό σχέδιο. Μπήκε εμβόλιμα. Χρησιμοποιήθηκε δυστυχώς η αστρονομική εταιρεία ως «δούρειος ίππος». Πέρα από τα ζητήματα δεοντολογίας είναι αδιανόητο να πουλά ο κ. Μουλάς και να αγοράζει ο κ. Μουλάς. Υπάρχουν νομικά και μελετητικά ζητήματα. Κανείς από την δεν έχει γνώση της μελέτης. Για να αναπτύξουμε τη περιοχή χρειάζεται συνεννόηση, αποσπασματικές κινήσεις και όποτε μας βολεύει είναι κινήσεις που προσβάλλουν τον Δήμο».

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. ς έκανε λόγο για εξυπηρέτηση που γίνεται στον συνεταιρισμό και κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφο 13 συμβούλων που αντιδρούν κι αντιτίθενται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ο σύμβουλος της β' ελάσσονος μειοψηφίας Αρ. Δουλόπουλος, δήλωσε ότι η παράταξη είναι υπέρ της αύξησης της περιουσίας του Δήμου, κάτω όμως από οικονομικές προϋποθέσεις. «Δεν λέμε όχι στην απόκτηση του οικοπέδου, αρκεί ο Δήμος να έχει μια καθαρή εικόνα της απόκτησής του. Εμείς δε θα πούμε όχι, αλλά δεν πάει να πει ότι λέμε ναι σε οποιοδήποτε κόστος αγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου» είπε και πρότεινε την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής για να γίνουν περισσότερες και να ασκηθούν πιέσεις για να παραχωρηθεί έστω και με αγορά του 1 ευρώ το οικόπεδο.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς, ψήφισε κι αυτός αρνητικά και συμφώνησε με το σκεπτικό που ανέπτυξε ο κ. Νάνος. «Αν έρθει το θέμα με δωρεάν παραχώρηση τότε θα ψηφίσουμε » είπε, ενώ ο κ. Θεοδώρου επανέλαβε ότι θα γίνει διαπραγμάτευση και ο Δήμος θα εξετάσει τι φορολογικές διαφορές υπάρχουν. Απαντώντας σε όσες μειοψηφίες έκαναν λόγο για συναλλαγές με πρόσωπα ότι δεν υπάρχουν φυσικά πρόσωπα. «Λάθος τρόπος για να κάνετε ορισμένοι μικροπολιτική. Η τακτική της λάσπης πρέπει να σταματήσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

dsv

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση