Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εμβόλιο γρίπης στα φαρμακεία: Δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση
Εμβόλιο γρίπης στα φαρμακεία: Δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση

Εμβόλιο γρίπης στα φαρμακεία: Δωρεάν και χωρίς συνταγογράφηση

Τ σχέδι που επεξεργάζεται το υπ. Υγείας

Η προαναγγελία του τέλους της συνταγογράφησης για το εμβόλιο της ς, από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη (σ.σ χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1) έρχεται σε μια περίοδο που η  έχει ήδη «βρει το δρόμο της» στην κοινότητα, με τους γιατρούς να κάνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες για εμβολιασμό.

Παρ' όλα αυτά, οι τελευταίοι, κουρασμένοι από τις αναμνηστικές δόσεις για τον κορωνοϊό αλλά και παραπλανημένοι από τον καλό καιρό, δεν φαίνεται, οπως σημειώνουν ο ειδικοί, να έχουν καταλάβει τη βαρύτητα του θέματος.

Μιλώντας στην «Κ», η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κρίνει πως η του υπουργείου είναι πολύ σωστή, μιας και η συνταγογράφηση μέσω του προσωπικού γιατρού, καθυστερεί ενδεχομένως την για εμβολιασμό και ειδικά για τους πιο μεγάλους σε ηλικία πολίτες, οι οποίοι όμως είναι και αυτοί που τον χρειάζονται περισσότερο από όλους. «Δεν έχει ξανασυμβεί να έχουμε τόσα κρούσματα τέτοια εποχή στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά η ίδια.

Σημειώνεται ότι η χ μας έχει παραλάβει φέτος περισσότερα από 4 εκατ. εμβόλια. Εως και χθες είχαν γίνει 1.890.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί, όταν κατά μέσον όρο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου γίνονται 3.000.000 – 3.500.000 εμβολιασμοί.

Σχέδια για δωρεάν εμβολιασμό και χωρίς συνταγογράφηση για τις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην «Κ», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, με βάση τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που γίνονται με τον ΠΦΣ, είναι, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (στους άνω των 60 κ.τ.λ), να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση και χωρίς να πληρώνουν το εμβόλιο.

«Το σύστημα δηλαδή θα ταυτοποιεί αμέσως το ότι o πολίτης ανήκει σε συγκεκριμένη ομάδα» εξηγεί ο κος Βαλτάς και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα πολύ βασικό κίνητρο για να επιλέξει αυτός ο πολίτης να εμβολιαστεί δίπλα από το σπίτι του χωρίς χρονοτριβή».

Το εμβόλιο χωρίς συνταγογράφηση θα μπορούν να κάνουν και όσοι δεν ανήκουν στις ειδικές ομάδες, πληρώνοντας όμως το αντίτιμο του σκευάσματος στον φαρμακοποιό. Να σημειωθεί πως φέτος κυκλοφορούν στα φαρμακεία 4 διαφορετικά εμβόλια για την γρίπη, τα οποία κοστίζουν από 10 έως 20 ευρώ. Το εμβόλιο θα πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στα φαρμακεία και δεν θα μπορούν οι πολίτες να το πάρουν σπίτι τους.

Να σημειωθεί πως μέχρι τ, όσοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούσαν επίσης να εμβολιαστούν για τη γρίπη στο φαρμακείο, αλλά όπως εξηγεί ο κος Βαλτάς: «ατύπως». «Ο εμβολιασμός γινόταν συνήθως με ένα απλό χαρτί γιατρού» λέει ο ίδιος και σχολιάζει πως αυτοί οι εμβολιασμοί όμως, δεν καταγράφονταν πουθενά.

«Τώρα, όποιος θα κάνει το εμβόλιο στο φαρμακείο θα καταχωρείται κιόλας στο σύστημα και έτσι θα συμβαίνουν δύο πράγματα- θα έχουμε εικόνα πως διατίθενται τα εμβόλια αλλά θα δημιουργείται και ένα μητρώο εμβολιασμών για τον κάθε πολίτη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.

Όπως λέει και ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «παρά τον καλό καιρό, φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι ιώσεις της εποχής κυκλοφορούν πολύ- το βλέπουμε και από τα φάρμακα και τα σκευάσματα που δίνουμε. Δυστυχώς ο εμβολιασμός για την γρίπη δεν έχει ικανοποιητικό ρυθμό. Στη Θεσσαλονίκη έχει εμβολιαστεί γύρω στο 50% όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα εμβόλια στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή, είναι κάτι που μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο».

Αντιρρήσεις των γιατρών για εμβολιασμό στα φαρμακεία

Δεν πρόλαβε πάντως να έρθει η προαναγγελία του κου Πλεύρη και οι γιατροί την απέρριψαν άμεσα. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) υπογράμμισε ότι: «η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη, αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης» και τόνισε πως δεν οφείλεται στη συνταγογράφηση το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών.

Με τη σειρά του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), σημείωσε ανάμεσα στα άλλα πως: «Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Συμπυκνώνοντας τις αντιρρήσεις των γιατρών, η Άννα Μαστοράκου, Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε στην «Κ» πως οι γιατροί προβληματίζονται για τον εμβολιασμό στα φαρμακεία, μιας και: «τα εμβόλια έχουν ενδείξεις και αντενδείξεις. Επίσης το ιστορικό κάθε πολίτη είναι διαφορετικό και έχει παραμέτρους που πρέπει να λαμβάνονται υπ' όψιν και οι οποίες μπορούν να σταθμίζονται μόνο από γιατρούς. Απαιτούν επίσης γνώση “χρονικού παράθυρου” για τον εμβολιασμό στους ευπαθείς, γνώση που επίσης οι φαρμακοποιοί δεν έχουν».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακοποιών απάντησε άμεσα με δική του στην οποία ανέφερε: «O ΙΣΑ αγνοεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019 ο αδειούχος φαρμακοποιός νομίμως δύναται να προβαίνει στη διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού στους πολίτες, ενώ κατόπιν με την υπ' αριθμόν Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίστηκαν οι όροι, προϋποθέσεις και η διαδικασία πιστοποίησης φαρμακοποιών για να διενεργούν αντιγριπικό εμβολιασμό.

Επίσης, ο ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο διενεργείται στα φαρμακεία. Και τέλος, ηθελημένα ο ΙΣΑ αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση