Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εμβολιασμός: Τα ποσοστά ανά περιφερειακή ενότητα – Διαδραστικοί χάρτες
Εμβολιασμός: Τα ποσοστά ανά περιφερειακή ενότητα – Διαδραστικοί χάρτες

Εμβολιασμός: Τα ποσοστά ανά περιφερειακή ενότητα – Διαδραστικοί χάρτες

CDC: Οι πλήρως ι δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ

Δυο νέοι διαδραστικοί χάρτες που παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και του εμβολιασμού σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (και δήμου στα νησιά) έχουν πλέον αναρτηθεί στο https://covid19.gov.gr/covid-map.

Κάνοντας «κλικ» πάνω σε κάθε περιοχή, μπορεί κανείς να ενημερώνεται για τους ακόλουθους δείκτες:
  • τον 7-ήμερο κινητό μέσο όρο κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
  • τον δείκτη θετικότητας (%)
  • την (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
  • την εβδομαδιαία τάση κρουσμάτων (ανοδική, πτωτική ή σταθερή

Έτσι, τοπικές αρχές, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία της πανδημίας, το τείχος ανοσίας και τα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν κατά το φετινό καλοκαίρι.

emvoliasmos-ta-pososta-ana-perifereiaki-enotita-diadrastikoi-chartes0

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

emvoliasmos-ta-pososta-ana-perifereiaki-enotita-diadrastikoi-chartes2

Σημειώνεται ότι ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας σε συνεργασία με τον Υ και το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Με όπλα τον εμβολιασμό, τους συστηματικούς και μαζικούς ελέγχους διάγνωσης και αυτοδιάγνωσης, τη διαφάνεια και τα ανοιχτά δημόσια δεδομένα, και φυσικά την ατομική και συλ ευθύνη, μπορούμε να έχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι», αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη σχετική ανάρτησή του στο Facebook.

CDC: Οι πλήρως ι δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ

Νέες οδηγίες για τους πλήρως εμβολιασμένους εξέδωσε το CDC, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται να ελέγχονται τακτικά με τεστ ή να μπουν σε καραντίνα, ακόμα και αν έρθουν σε επαφή με κάποιον που νοσεί. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης, και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις οδηγίες του αμερικανικού υ.

Όπως τονίζεται, σε περίπτωση που κάποιος πλήρως εμβολιασμένος αναπτύξει συμπτώματα όπως πυρετός, βήχας ή κόπωση, τότε πρέπει να υποβληθεί σε τεστ και να μπει σε καραντίνα. Οι περισσότεροι πλήρως εμβολιασμένοι, δεν χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, να απομονωθούν από την εργασία τους, ή να κάνουν τεστ μετά την έκθεση σε κάποιο επιβεβαιωμένο , καθώς η πιθανότητα να αναπτύξουν λοίμωξη είναι μικρή, αλλά πρέπει να παρακολουθούν για πιθανή ανάπτυξη συμπτωμάτων 14 μέρες μετά την έκθεση σε επιβεβαιωμένο .

Επιπλέον επισημαίνεται πως οι πλήρως εμβολιασμένοι έχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν και να μεταδώσουν τον ιό, ενώ έχουν συνήθως ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Σύμφωνα με το CDC, αυτό συνεπάγεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από τα τεστ μαζικού ελέγχου που γίνονται στους χώρους εργασίας, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπως σε χώρους υγείας, ή φυλακές όπου μπορούν εύκολα να παρατηρηθούν μαζικές εξάρσεις του ιού. Οποιοσδήποτε βγει θετικός σε τεστ Covid-19 πρέπει να απομονωθεί για 10 ημέρες.

Τέλος, το CDC σημειώνει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να ταξιδεύουν εντός της χώρας, χωρίς τεστ ή καραντίνα, ενώ για τα ταξίδια στο εξωτερικό ισχύουν διαφορετικοί κανόνες ανάλογα με τη χώρα προορισμού. Πολλές διαφορετικές λοιμώξεις εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με τη λοίμωξη Covid-19, αλλά δεν υποβαλλόμαστε σε τεστ ρουτίνας για αυτές, οπότε δε θα χρειάζεται με την πρόοδο του μαζικού εμβολιασμού να υποβαλλόμαστε σε διαδοχικά τεστ, επισημαίνει το .

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση