Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες
Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες

Εμβολιασμός: Ανοίγει απόψε η πλατφόρμα για την 3η δόση στους 3 μήνες

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για την ενισχυτική δόση για όλους τους πολίτες στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ανακοίνωσε στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Όπως ανακοίνωσε, η σχετική πλατφόρμα ανοίγει απόψε. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια.

Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις και στις προτάσεις:

Όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών μπορούν να κάνουν την 3η δόση, 3 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με 2 δόσεις.
Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει: Μπορούν να κάνουν την 3η δόση, 3 μήνες μετά την διάγνωση.
Ο σχεδιασμός για όσους έχουν κάνει J&J δεν αλλάζει, η ενισχυτική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι υπάρχουν αυτήν την Κυριακή, ενώ την προσεχή Δευτέρα θα διορθωθούν και οι συστάσεις.

«Έχει αυξηθεί η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, μπορούν να γίνουν πάνω από 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Ο σχεδιασμός είναι όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους τέλη Αυγούστου ή αρχές Σεπτεμβρίου να κάνουν το εμβόλιο», είπε.

«Η απόφαση της επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε», τόνισε.

Ο ίδιος παρατήρησε ότι κι άλλες χώρες, όπως η Αγγλία, έχουν μειώσει το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης. Η Επιτροπή προχώρησε στην απόφαση με βάση τα επιστημονικά τα εγχώρια και άλλων χωρών.

Για τα ραντεβού, τόνισε ότι η πρώτη δόση θα έχει προτεραιότητα έναντι της αναμνηστικής δόσης, για να μην υπάρχει καθυστέρηση πέραν των 3-4 ημερών.

6.201 νέα σήμερα στην Ελλάδα – 97 θάνατοι και 694 διασωληνωμένοι

Σε 6.201 ανέρχονται τα νέα  κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι (89 χθες). Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 694 ασθενείς (704 χθες).

Από την έναρξη της πανδημίας, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 957.552 κρούσματα και 18.427 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Τεστ και θετικότητα

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν 499.840 εργαστηριακά τεστ, με τη θετικότητα να ανέρχεται σε 1,24%.

O μέσος όρος του επταημέρου είναι 365.586 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Η κατάσταση στα

Ως προς τους 694 ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, το 62% άνδρες, η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη και το 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 549 (79,11%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 145 (20,89%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.544 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα της επικράτειας ήταν χθες 422 (ημερήσια μεταβολή -6,84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

ΠΟΥ για μετάλλαξη Όμικρον: Οι εταιρείες να επιταχύνουν την προσαρμογή του εμβολίου

Τα προκαταρκτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά την μετάλλαξη «Όμικρον» δείχνουν πως το νέο στέλεχος θα οδηγήσει σε υψηλότερη μεταδοτικότητα το ιού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, προς το παρόν δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από την «Όμικρον», ωστόσο πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για να εξεταστούν όλα τα στοιχεία για το νέο στέλεχος. Παράλληλα, ανέφερε ότι «συνιστάται οι παραγωγοί των εμβολίων να επιταχύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων σκευασμάτων και να μην περιμένουν μέχρι να χτυπήσει το “τελευταίο κουδούνι”».

ωρίτερα, αρμόδια επιστήμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσε μια παγκόσμια προσπάθεια με συντονισμένες έρευνες επείγοντος χαρακτήρα που θα μας επιτρέψουν μέσα στις επόμενες ημέρες να γνωρίζουμε κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορωνοϊού αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και την «Όμικρον».

Τρίτη δόση: Μελέτη για τους συνδυασμούς εμβολίων

τρίτη δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμέ έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna).

Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση