Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων στα επεισόδια στον Έβρο αποκαλύπτουν νέα βίντεο
Εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων στα επεισόδια στον Έβρο αποκαλύπτουν νέα βίντεο

Εμπλοκή τουρκικών δυνάμεων στα επεισόδια στον Έβρο αποκαλύπτουν νέα βίντεο

Ηρεμία επικρατεί από χθες το βράδυ έως και σήμερα το πρωί, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής συνοριογραμμής.

Μετά τις ρίψεις χημικών, από την τουρκική πλευρά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας στο τελωνείο των Καστανεών και τις ανεπιτυχείς προσπάθειες πρόκλησης φθορών σε διάφορα σημεία του φράχτη, οι ώρες από τα μεσάνυχτα έως και το πρωί της Κυριακής, κυλούν ήρεμα, με τις δυνάμεις ασφαλείας να παραμένουν παρατεταγμένες και σε επιχειρησιακή ετοιμότητα απ' άκρη σ' άκρη των συνόρων του Έβρου, με τον απροσδιόριστο αριθμό των συγκεντρωμένων από την τουρκική πλευρά να παραμένει και να περιμένει σε διάφορα σημεία εντός του εδάφους της γείτονος.

Ωστόσο, το απόγευμα του Σαββάτου, γύρω στις 19.30, έγινε ρίψη μεγάλης ποσότητας δακρυγόνων από την τουρκική πλευρά που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Στις ρίψεις, όπως σημειώνει ο ΣΚΑΙ, συμμετείχαν φανερά τουρκικά σώματα ασφαλείας και έγινε προσπάθεια τα χημικά -με τη βοήθεια του ανέμου- να φτάσουν στις ελληνικές συνοριακές θέσεις.

Βίντεο ντοκουμέντο: Τουρκικό τεθωρακισμένο προσπαθεί να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο

Νέο βίντεο της τουρκικής προκλητικότητας στον Εβρο είδε το φως της δημοσιότητας.

Στο βίντεο ντοκουμέντο που καταγράφηκε το βράδυ της Παρασκευής, ένα τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής ς προσπαθεί με σχοινί ή συρματόσκοινο να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά για να τον γκρεμίσει.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) ς της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%! Διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση τα επεισόδια στις Καστανιές, με χημικά και δακρυγόνα από την τουρκική πλευρά και συγκεντρωμένους μετανάστες και πρόσφυγες κατά μήκους του φράχτη να προσπαθούν αν εισέλθουν παράνομα στη χώρα.

Οι ισχυρές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν θωρακίσει σπιθαμή προς σπιθαμή τη συνοριογραμμή του Έβρου, εξακολουθούν ν' αποτρέπουν τις ό,ποιες προσπάθειες παραβίασης των συνόρων της χώρας.

Με αμείωτη ένταση τα επεισόδια στα – Χημικά και δακρυγόνα από την τουρκική πλευρά

Από τις επτά σήμερα το πρωί συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στις Καστανιές Έβρου η ρίψη χημικών από την τουρκική πλευρά σε έδαφος, εναντίον των Ελλήνων στρατιωτών και αστυνομικών, σε μία πάγια πλέον τακτική των τουρκικών δυνάμεων.

Την ίδια ώρα, παράλληλα με την ρίψη χημικών με ειδικά εκτόξευσης χημικών από την τουρκική πλευρά, συγκεντρωμένοι πρόσφυγες και μετανάστες  στο τελωνείο των Καστανέων, επιχειρούν να ανοίξουν τρύπες στον συνοριακό φράχτη, προκειμένου να εισέλθουν στο έδαφος.

Στην περιοχή παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες απαντούν στις εν λόγω επιθέσεις με ρίψεις χημικών και νερού, αποτρέποντας κάθε απόπειρα παραβίασης των συνόρων της χώρας.

Οι προσπάθειες της οργανωμένης παράνομης εισόδου στη χώρα και η κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά συζητήθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό η κατάσταση σε Έβρο και νησιά

Συνολική αποτίμηση της κατάστασης στον Έβρο και τα νησιά έγινε κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, του στρατού και του λιμενικού, απέναντι στις προσπάθειες της οργανωμένης παράνομης εισόδου στη χώρα και συζητήθηκε ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εθνικής ς Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο υφυπουργός Εθνικής ς Αλ. Στεφανής, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλιάρης, ο διοικητής της Π. Κοντολέων, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση