Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Εμπλοκή με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια
Εμπλοκή με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια

Εμπλοκή με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια

Λίγο πριν τις 3:30 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η δεύτερη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπου καταγράφηκε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών στο ζήτημα της ρύθμισης των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προτείνει προστασία της πρώτης κατοικίας για δανειολήπτες που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμο ιδιοκτήτη και τις 250.000 ευρώ για ζευγάρι, με το όριο να αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ ανά τέκνο, για έως και τρία παιδιά.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά προτείνει ως εισοδηματικό όριο τις 35.000 ευρώ ετησίως, με προϋπόθεση όμως τα συνολικά χρέη προς τράπεζες και Δημόσιο να μην ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ.
Στον αντίποδα, οι δανειστές επιμένουν πως το πλαφόν για την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πρέπει να οριστεί σαφώς χαμηλότερα, στα 120.000 ευρώ, ενώ παράλληλα ζητούν χαμηλότερο εισοδηματικό όριο, το οποίο τοποθετούν στα όρια της φτώχειας.

Συγκεκριμένα, οι θεσμοί προτείνουν άρση προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς εάν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου έχει ετήσιο εισόδημα που υπερβαίνει τα 8.180 ευρώ για τους άγαμους και τα 13.900 ευρώ για τα ζευγάρια, με προσαύξηση της τάξης των 3.350 ευρώ ανά παιδί, έως τρία παιδιά.

Επιπλέον, οι πιστωτές προκρίνουν πολύ χαμηλότερο όριο χρεών για απόσυρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, τοποθετώντας το ταβάνι στις 120.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το μισό σε σχέση με αυτό που προτείνει η κυβέρνηση.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση