Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έλον Μασκ και Twitter έτοιμοι για μια δικαστική μάχη άνευ προηγουμένου
Έλον Μασκ και Twitter έτοιμοι για μια δικαστική μάχη άνευ προηγουμένου

Έλον Μασκ και Twitter έτοιμοι για μια δικαστική μάχη άνευ προηγουμένου

Με τον Έλον Μασκ να δηλώνει ότι αποσύρεται από τη συμφωνία των 44 δισ. δολαρίων για την εξαγορά του Twitter και την εταιρεία, από την πλευρά της, να διαμηνύει ότι θα τον εξαναγκάσει να προχωρήσει, η δημοφιλής πλατφόρμα και ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γη ετοιμάζονται για μια μεγάλη, πρωτοφανή δικαστική μάχη. 

Η εταιρεία δηλώνει ότι σχεδιάζει να κινηθεί νομικά εναντίον του και αναμένεται από μέρα σε μέρα να προχωρήσει σε αγωγή εις βάρος του, στο δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Σύμφωνα με ειδικούς στο εταιρικό δίκαιο, αναφέρει η Wall Street Journal, το Twitter φαίνεται ότι έχει πιο πρόσφορο νομικό έδαφος στη διαμάχη. Το βασικό ερώτημα, όμως, όπως προσθέτουν, είναι τι θα συμβεί ακόμη κι αν η πλατφόρμα κερδίσει τη δίκη. Είναι εφικτό να εξαναγκάσει τον Μασκ να αγοράσει τελικά μια εταιρεία που δεν επιθυμεί; 

«Τι θα κάνουν αν υπάρξει τέτοια απόφαση και εκείνος επιμείνει στο να μην προχωρήσει την εξαγορά;», διερωτάται ο Ζόχαρ Γκόσεν, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Κολούμπια. «Δεν έχουν στην πραγματικότητα εργαλεία για να τον αναγκάσουν να προχωρήσει. Δεν βάζεις ανθρώπους στη φυλακή επειδή δεν θέλουν να αγοράσουν κάτι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην αμερικανική εφημερίδα.

Πρωτοφανής υπόθεση

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, υπάρχουν ελάχιστα δεδικασμένα για να βασιστεί η υπόθεση. Παρότι έχουν υπάρξει κάποια ανάλογα παραδείγματα, ποτέ το νομικό πλαίσιο που περιγράφεται στο συμβόλαιο του Μασκ με το Twitter, δεν έχει «δοκιμαστεί» σε μια υπόθεση τόσο μεγάλης κλίμακας. Κάτι που θα καθιστά μια ενδεχόμενη δίκη μεταξύ των πλευρών, ουσιαστικά, άνευ προηγουμένου.

Ο υποστήριξε ότι η εταιρεία αθέτησε τους όρους του συμβολαίου. Ισχυρίζεται ότι το Twitter δεν παρουσίασε τα πραγματικά στοιχεία για τους ψεύτικους (spam) λογαριασμούς και δεν έδωσε στην ομάδα του τις πληροφορίες που ζήτησε. Αναφέρει , μάλιστα, ότι ο ισχυρισμός της πλατφόρμας, ότι κάτω από το 5% των λογαριασμών είναι ψεύτικοι, είναι ανακριβής.

Υπό αυτό το πρίσμα, σε νομικό επίπεδο, ένας αγοραστής (όπως εν προκειμένω ο Μασκ βάσει των ισχυρισμών του) θα πρέπει να αποδείξει ότι η πραγματική εικόνα μιας εταιρείας είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό διαφορετική, από εκείνη που του παρουσιάστηκε όταν συμφώνησε την αγοράσει. Πρόκειται, σε νομικούς όρους, για έναν «πολύ υψηλό πήχυ», που ελάχιστοι επιχειρηματίες, σε αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν, έχουν καταφέρει να αποδείξουν στο δικαστήριο.

Ο του Μασκ, μάλιστα, στη δήλωσή του δεν ανέδειξε επαρκή στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του μεγιστάνα. «Ο κ. Μασκ έχει λόγους να πιστεύει ότι οι λογαριασμοί αυτοί είναι σημαντικά περισσότεροι», σημείωνε. Για τον καθηγητή Γκόσεν αυτό δεν πλησιάζει καν στο να αποτελέσει ένα επαρκές επιχείρημα, ενώ το ίδιο εκτιμά και τον δεύτερο ισχυρισμό του μεγιστάνα, ότι δηλαδή το Twitter δεν παρείχε στην ομάδα του επαρκείς πληροφορίες για τους λογαριασμούς αυτούς.

Όπως αναφέρει η WSJ, οι περισσότερες ανάλογες υποθέσεις καταλήγουν σε συμβιβασμούς, με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να συμφωνούν συνήθως σε μια μειωμένη τιμή ή σε μια πληρωμή «μια και έξω». Ο Μασκ έχει συμφωνήσει να πληρώσει αποζημίωση 1 δισ. δολαρίων, σε περίπτωση που το ντιλ δεν προχωρούσε. Ωστόσο, η ρήτρα αυτή ενεργοποιείται μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως αν κατέρρεε η χρηματοδότηση του χρέους της ή αν οι αρμόδιες αρχές επιχειρούσαν να «φρενάρουν» τη συμφωνία.

Βάσει του συμβολαίου, συνεπώς, το 1 δισ. δολάρια αποτελεί το ανώτατο για το οποίο η εταιρεία θα μπορούσε να μηνύσει τον Μασκ για βλάβες. Αυτό αφήνει στην πλατφόρμα δύο επιλογές: είτε να ακολουθήσει αυτή την οδό (διεκδικώντας ένα μικρό ποσό συγκριτικά με αυτά που διακυβεύονται αν η συμφωνία καταρρεύσει αμετάκλητα), είτε να προβεί σε αγωγή με αίτημα να προχωρήσει η αρχική συμφωνία. Αν πράξει το δεύτερο και ο Μασκ συμφωνήσει σε συμβιβασμό, τότε θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγαλύτερο ποσό.

Ισχυρό κίνητρο για τον Μασκ

Aξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το Twitter βρίσκεται σε δυσχερή θέση το τελευταίο διάστημα, λόγω κυρίως των αναταράξεων στην ψηφιακής διαφήμισης. Η μετοχή του την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στα 36,81 δολάρια, 32% κάτω δηλαδή από τα 54,20 δολάρια στα οποία συμφώνησε με τον Μασκ τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον αναλυτή Ντάινελ Άιβς, που επικαλείται η WSJ, η κίνηση του Μασκ να «παγώσει» το ντιλ αποτελεί «εφιάλτη» για το Twitter, μιας και θα οδηγήσει σε μια μακροσκελή δικαστική μάχη. Προέβλεψε ότι η μετοχή της θα μπορούσε να πέσει στα 30 δολάρια αν η συμφωνία καταρρεύσει ολοκληρωτικά. Για τον μεγιστάνα, συνεπώς, υπάρχει σημαντικό οικονομικό κίνητρο, είτε να εγκαταλείψει πλήρως τη συμφωνία, είτε να διαπραγματευτεί μια σημαντική μείωση της τιμής.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Στον ΟΛΒ ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς #ΜαργαρίτηςΣχοινάς… - https://t.co/nQrNwaVaQW -

  • Ασφαλτοστρώσεις σε #Αργαλαστή και Άφησσο #Αργαλαστή #Άφησσος - https://t.co/LsNB98NAo8 -

  • «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»: Επιπλέον 44.660 νοικοκυριά εντάσσονται στο πρόγραμμα - https://t.co/VThtEBZlRC… -

"Αλιεύοντας" την είδηση