Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – δανειστών
Έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – δανειστών

Έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας – δανειστών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 

Σε μια δραματική συνεδρίαση, στην οποία ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών συμμετείχε μόνο στη διάρκεια του πρώτου μέρους, το αποφάσισε χθες να μην εγκρίνει παράταση του προγράμματος για τη χώρα μας και να σχεδιάσει τα μέτρα προστασίας της υπόλοιπης Ευρωζώνης από την της κυβέρνησης για δημοψήφισμα και της αναπότρεπτης, όπως όλα δείχνουν, χρεοκοπίας.

Οι υπουργοί Οικονομικών κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης απέρριψαν το αίτημα της Αθήνας για παράταση του προγράμματος και ξεκαθάρισαν ότι τόσο τα χρήματα όσο και η πρόταση για συμφωνία, η οποία τίθεται σε δημοψήφισμα, υπάρχει μόνο έως τις 30 Ιουνίου που εκπνέει το . Συνεπώς, η πρόταση δεν θα υπάρχει όταν θα διεξάγεται το δημοψήφισμα. Το βασικό επιχείρημα του Ελληνα υπουργού Οικονομικών ήταν ότι χρειάζεται η παράταση καθώς οι Ελληνες μπορεί να πουν «ναι» παρόλο που ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του κάνουν εκστρατεία για το «όχι».

«Ολη η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των SMP και των κερδών ANFA λήγει στις 30 Ιουνίου. Οι αρχές της Ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν “ό,τι είναι απαραίτητο” για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Η ανακοίνωση του στηρίζεται από όλα τα μέλη, εκτός από την Ελλάδα», ανέφεραν στη λακωνική ανακοίνωσή τους οι υπουργοί.

Ωστόσο, το ρήγμα με την Αθήνα είναι ακόμη πιο βαθύ, καθώς ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως ακόμη κι αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «ναι», οι εταίροι δεν έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι θα υλοποιήσει τη συμφωνία. «Πολλοί υπουργοί σήμερα έθεσαν το ερώτημα το τι σημαίνει αν οι Ελληνες πουν “ναι” στο δημοψήφισμα. Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες για την αξιοπιστία, οι κυβερνήσεις πρέπει να πιστεύουν σ' αυτό που κάνουν. Αν μια κυβέρνηση έχει μιλήσει τόσο αρνητικά για τη διάσωση, αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχει καμία αξιοπιστία αν η απάντηση σε ένα δημοψήφισμα είναι “ναι”», είπε.

Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς θα επιβιώσει η χωρίς χρηματοδότηση, συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας πως οποιοδήποτε θα πρέπει να περιέχει όρους οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοοικονομικής σταθερότητας και εύκολα προγράμματα δεν υπάρχουν.

«Η ελληνική Βουλή θα πρέπει να καταλάβει ποιες επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι. Τα ρίσκα τις επόμενες εβδομάδες δεν μπορούν να αποφευχθούν, η ελληνική Βουλή πρέπει να το λάβει αυτό υπ' όψιν όταν θα διενεργήσει το δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ επίσης εξήγησε ότι η πρόταση που έφερε στη Βουλή ο κ. Τσίπρας δεν ήταν η τελική. Χθες, σύμφωνα με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους, επρόκειτο να κατατεθεί στην ελληνική πλευρά μία βελτιωμένη πρόταση των θεσμών που θα περιείχε αλλαγή του στα ξενοδοχεία από 23% στο 13%, περισσότερο χρόνο για την αντικατάσταση του ΕΚΑΣ και κάποια ρύθμιση για τον ΦΠΑ στα που θα αφορούσε τον νησιωτικό πληθυσμό. «Ετοιμάζαμε να δώσουμε πολλά πράγματα χθες» λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που είναι ενεργά εμπλεκόμενος στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες.

«Τώρα η συζήτηση μέσα στο Eurogroup είναι για το Β΄ και βγήκα από την αίθουσα γιατί δεν μπορούσα καν να την ακούσω» είπε στην «Κ» χθες το απόγευμα ο ίδιος αξιωματούχος εμφανώς κατεβεβλημένος. Λίγο αργότερα και ενώ οι υπόλοιποι 18 συνεδρίαζαν εκ νέου για να εξετάσουν πώς θα θωρακίσουν τα υπόλοιπα κράτη-μέλη από τις επιπτώσεις της απόλυτης ρήξης με την Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης εμφανιζόταν στη συνέντευξη Τύπου να μην έχει αντιληφθεί πού έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θεωρεί ότι «υπάρχει περιθώριο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μέρα και νύχτα για να βελτιωθούν οι προτάσεις των δανειστών. Μπορούμε ακόμα να έχουμε μια συμφωνία πριν από την Τρίτη, και η θα εισηγούνταν την αποδοχή της συμφωνίας, αν είναι βελτιωμένη», δήλωσε.

«Το γεγονός ότι δεν ακολούθησαν τη σωστή διαδικασία και παραπλανούν τον κόσμο σημαίνει ότι το σενάριο Κούγκι αυτήν τη στιγμή είναι ήδη πραγματικότητα» είπε Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ». Εξήγησε ακόμη ότι πολλοί στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι ο μόνος που είχε θάρρος να μιλήσει ανοιχτά για Κούγκι ήταν ο κυβερνητικός εταίρος κ. Καμμένος.

 

πηγή:kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση