Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου
Ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου

Ελεύθερες οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα από 18 Μαΐου

Από τη Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται πλέον οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική , αλλά και στην Κρήτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.Επίσης, ενημέρωσε πως πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά.

Επεσήμανε πάντως πως είναι μια απόφαση που θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στη χθεσινή πρώτη ημέρα του δεύτερου σταδίου άρσης των μέτρων, κατά την οποία άνοιξαν σχολεία και πολλές επιχειρήσεις, είπε πως κύλησε σχετικά ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε κάποια σημεία πληρωμής λογαριασμών της ΔΕΗ, τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα και έγκαιρα, όπως σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, ανέφερε ότι από την επιτρέπονται λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις.

Ενημέρωσε ότι παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας που αφορούν όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Ομαλά εξελίσσεται και η δεύτερη φάση άρσης των μέτρων και η γενική εικόνα είναι ότι τηρήθηκαν τα , ανέφερε, επίσης, ο κ. Χαρδαλιάς.. Υπογράμμισε, όμως, ότι η σημερινή εικόνα θα αποτυπωθεί σε αριθμούς την επόμενη εβδομάδα, διότι οι αριθμοί που βλέπουμε τώρα αποτυπώνουν τη συμπεριφορά μας πριν 10 με 14 μέρες.

Άρση περιοριστικών μέτρων σε χώρους λατρείας και μετακινήσεις

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από την 17 Μαΐου, επιτρέπονται οι λειτουργίες σε χώρους λατρείας, αλλά και τα μυστήρια με την συμμετοχή πιστών για όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Ο αριθμός πιστών που μπορεί να συμμετέχει καθορίζεται από την αναλογία 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά, με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις. Για χώρους λατρείας άνω των 500 τ.μ. ο μέγιστος αριθμός είναι 50 άτομα. Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, ενώ υποχρεωτική είναι η χρήση αντισηπτικού. Σε περίπτωση λειτουργιών σε υπαίθριους χώρους αποσαφηνίζεται ότι ισχύουν οι γενικοί κανόνες περί δημοσίων υπαίθριων συναντήσεων.

Από Δευτέρα 18 Μαΐου θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική , μεταξύ δηλαδή νομών, αλλά και στην Κρήτη. «Υπάρχει υποδομή για την αντιμετώπιση περιστατικών αν τυχόν προκύψουν», είπε ο υφυπουργός.

Τόνισε ότι πρόθεση είναι η μετακίνηση στα νησιά να επιτραπεί από τις 25 Μαΐου και μετά, και εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά. Η απόφαση, είπε θα οριστικοποιηθεί στα μέσα της άλλης εβδομάδας και με δεδομένη την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Υπενθύμισε τη σημασία τήρησης των αποστάσεων, καθώς τις επόμενες μέρες αναμένεται άνοδος της ς και αρκετοί ίσως πάνε στις παραλίες.

«Τα περιοριστικά μέτρα της πρώτης φάσης σταματούν σταδιακά να ισχύουν και διαμορφώνεται η νέα καθημερινότητα, όπου το τρίπτυχο Χέρια, Αποστάσεις, Μάσκα αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο προστασίας, την δικλείδα ασφαλείας που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε στα επόμενα στάδια χωρίς πιθανότητα πισωγυρίσματος», είπε ο κ.Χαρδαλιάς.

Φαινόμενα στιγματισμού

Όποτε χρειάστηκε επιχειρησιακά να μιλήσουμε με δημάρχους ή για ζητήματα διαχείρισης το πράξαμε, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, απαντώντας σε ερώτηση για συνεργασία με δήμους στην Αττική που παρουσίαζαν αυξημένο αριθμό κρουσμάτων. Ξεκαθάρισε ότι αυτός ο αριθμός αφορούσε τις πρώτες μέρες της πρώτης φάσης.

Μίλησε για την αυστηρή τήρηση των κανόνων προσωπικών δεδομένων και μάλιστα αποκάλυψε και φαινόμενα πανικού και στιγματισμού. Οπως είπε, υπήρξαν περιοχές που διέρρευσε ότι υπήρχε κρούσμα και δημιουργηθήκαν καταστάσεις πανικού. «Υπήρξε περιοχή που με εντολή του δημάρχου έξω από συγκεκριμένο ασθενή τοποθετήθηκε περιπολικό».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε με έμφαση, απαντώντας εμμέσως σε δημάρχους, ότι «αντί να κάνουμε δηλώσεις άπαντες το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι αυτοκριτική για το τι κάναμε, όχι αφού παρουσιάστηκαν τα κρούσματα, αλλά για να μην παρουσιαστούν κρούσματα σε όλη την Ελλάδα».

Παρατείνεται ο περιορισμός κυκλοφορίας σε δομές φιλοξενίας

Παρατείνονται μέχρι 21 Μαΐου, τα περιοριστικά μέτρα κυκλοφορίας σε όσους διαμένουν σε κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και δομές φιλοξενίας σε όλη την επικράτεια.

Παγκόσμια ημέρα νοσηλευτή

Ο υφυπουργός ευχαρίστησε τους νοσηλευτές «για όσα προσφέρουν στην παρούσα υγειονομική κρίση, αλλά και καθημερινά, για όλες τις μάχες που δίνουν στο πλευρό των ασθενών. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και με αυταπάρνηση έχει συμβάλλει αποφασιστικά στα θετικά αποτελέσματα που έχουμε μέχρι στιγμής».

Πυροσβεστικό Σώμα

Αναφέρθηκε επίσης στο Πυροσβεστικό Σώμα που σήμερα γιορτάζει τα 90 χρόνια από την ίδρυση του. Ευχαρίστησε τους πυροσβέστες «για την συμμετοχή τους στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας. Η συμβολή τους είναι καθοριστική, τόσο σε επίπεδο ιχνηλάτησης στενών επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, όσο και επιτήρησης της καραντίνας και απομόνωσης κατ΄οίκον. Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι παντού, καταθέτει ψυχή καθημερινά στην πρώτη γραμμή, με αυταπάρνηση σώζει ζωές, προστατεύει περιουσίες, διαφυλάσσει το φυσικό πλούτο της πατρίδας μας».

Προειδοποίηση Τσιόδρα για δημόσιες συγκοινωνίες και μαζικές συγκεντρώσεις

«Δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμη η πάλη με τον ιό». Με αυτά τα λόγια ο Σωτήρης Τσιόδρας εξήγησε κατά την απογευματινή ενημέρωση ότι δεν έχει σημάνει λήξη συναγερμού όσον αφορά τον κορονοϊό. «Χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα, κατέγραψαν σταδιακή των περιστατικών» σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επισήμανε και πρόσθεσε ότι «θα απαιτηθούν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες από την αρχή της άρσης των μέτρων ώστε να δούμε αν τα καλά δεδομένα παραμένουν ίδια». Βέβαια όπως τόνισε, αυτό εξαρτάται κατά κύριο λόγο από εμάς τους ίδιους και τη συμπεριφορά μας.

«Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσα μας και γι' αυτό νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόσουμε τα μέτρα υγιεινής και τις αποστάσεις» είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε και στα φαινόμενο συγχρωτισμού σε πλατείες τονίζοντας πως «οι λαοθάλασσες του Σαββατοκύριακου δείχνουν άγνοια κινδύνου και υποτίμηση της προσπάθειας που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα».

Ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να αναζητούν εναλλακτική λύση για τη μετακίνηση τους -αν μπορούν – και να αποφεύγουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αν αυτό δεν είναι απαραίτητο. Επίσης όπως είπε «όταν πρέπει να τα χρησιμοποιούν, να φορούν μάσκα και να τηρούν την υγιεινή των χεριών». Στο σημείο αυτό, μίλησε και στην λανθασμένη χρήση μάσκας. «Είδα πολλά λάθη, όπου η μάσκα κάλυπτε μόνο το στόμα η μόνο το πιγούνι. Η χρήση μάσκας είναι σημαντικό να συνοδεύεται από αντισηπτικό και ένα σακουλάκι όπου θα μπορεί να αποθηκεύεται και να απορρίπτεται εφόσον έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δε χρησιμοποιείται σωστά κάνει κακό αντί για καλό» είπε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής και στην υγιεινή των χεριών. Όπως παρατήρησε «δεν χρειάζονται χειραψίες και αγκαλιές με ανθρώπους που είχαμε να δούμε πολύ καιρό. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε την υγιεινή των χεριών, ιδίως μετά από κάθε επαφή με άψυχα αντικείμενα όπως πόμολα κουμπιά χειρολαβές και αλλά να μην ξεχνάμε να πλένουμε τα χέρια μας όταν γυρίζουμε στο σπίτι». Επίσης αναφέρθηκε στους εξωτερικούς χώρους λέγοντας πως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και σε αυτούς ιδίως όταν σημειώνεται υψηλός συγχρωτισμός. Συνέστησε ακόμα να αποφεύγουμε τις επαφές με πολλά και διαφορετικά άτομα την περίοδο αυτή και να παραμένουμε σε ένα δικό μας στενό φιλικό οικογενειακό εργασιακό κύκλο, προκειμένου να μην εκτιθέμεθα περισσότερο στον ιο. Τόνισε τέλος ότι η επιτήρηση της υγείας μας, παραμένει εξαιρετικά σημαντική και οποιοδήποτε σύμπτωμα που παραπέμπει σε αυτά του κορονοϊού θα πρέπει άμεσα να μας κινητοποιεί.

Οι τρεις κανόνες με βάση τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσει ο τουρισμός

«Σίγουρα δεν είμαστε σε φάση να μιλήσουμε για άνοιγμα του τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας». Με αυτά τα λόγια ο Σ.Τσιόδρας απάντησε σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ -ΜΠΕ και πρόσθεσε: « θεωρώ ότι θα γίνεται με συγκεκριμένους κανόνες. Τίποτα δεν είναι οριστικό ακόμα.

Αν φτάσουμε σε μια κατάσταση που θα επιτρέπεται ο τουρισμός θα υπάρχουν κανόνες που θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο ιδίως αν αυτός μπορεί να διασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο» . Ένας δεύτερος κανόνας είναι ότι η μετακίνηση θα γίνεται με χρήση μάσκας αλλά και με μέτρα αντιμετώπισης ενός υπόπτου περιστατικού σε μέσο μεταφοράς, και ένας τρίτος κανόνας όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρας είναι η προστασία των ομάδων αυξημένου κινδύνου και « φαντάζομαι δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμα ο ιός, τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι στο χωριό στο οποίο μένουν άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο». Αναφερόμενος στο μέσο μεταφοράς που θα μας πάει στο χώρο των διακοπών είπε ότι είτε αυτό είναι αεροπλάνο είτε πλοίο « παντού θα χρειάζεται η προσοχή και η τήρηση των μέτρων , εάν και εφόσον γίνει η εφικτή η διαδικασία του τουρισμού και κυρίως η τήρηση των αποστάσεων».

Ο κ. Τσιόδρας κατέληξε υπενθυμίζοντας ότι η παγκόσμια διασπορά του ιού ξεκίνησε από εισαγόμενα κρούσματα, από όπως είπε και πρόσθεσε: « Ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. Μπορούμε να σκεφτόμαστε όλο και περισσότερο τον εσωτερικό τουρισμό αν παραμείνουμε σε μια καλή κατάσταση και εύχομαι τα οποία προβλήματα- γιατί θα υπάρξουν προβλήματα- να μπορούν να αντιμετωπίζονται ταχύτερα με τη διαδικασία του εργαστηριακού ελέγχου, της απομόνωσης και της ιχνηλάτισης των επαφών και πρόσβασης στο ΕΣΥ». Πολλά συζητούνται αλλά τίποτα προς το παρόν δεν έχει αποφασισθεί και δεν είναι σίγουρο, κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού, στους 152 οι θάνατοι

Δεκαοκτώ νέα κρούσματα, 12 εκ των οποίων σχετίζονται με ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και 7 αφορούν την ίδια οικογένεια, ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτηρης Τσιόδρας.

Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας έφθασε τους 2.744 εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες.

Από τα κρούσματα, 608 σχετίζονται με ταξίδι και 1.378 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 32 με διάμεση ηλικία τα 67 έτη.

Από τους διασωληνωμένους, 11 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το τελευταία 24ωρο καταγράφηκε ένας νέος θάνατος, με τον αριθμό των νεκρών να φθάνει τους 152 με μέσο όρο ηλικίας τα 75 έτη, εκ των οποίων οι 40 ήταν γυναίκες. Ογδόντα οκτώ άνθρωποι έχουν ήδη βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι ο ιός πιθανότατα μπήκε στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου και προϋπήρχε τουλάχιστον 10 ημέρες πριν καταγραφεί το κρούσμα μηδέν.

Βέβαια όπως εξήγησε ότι υπήρχαν άνθρωποι με «που αξίζει να ανατρέξουμε σε αυτούς για να δούμε αν πέρασαν τον κορονοϊό» . Για παράδειγμα όπως είπε μπορεί να βρούμε κάποιον που πέρασε τον κορονοϊό στο τέλος Ιανουαρίου αλλά τον μετέδωσε σε ελάχιστους και γι' αυτό κάτι τέτοιο δεν έγινε τότε αντιληπτό από την επιστημονική κοινότητα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση