Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έλεγχος για κορωνοϊό από το Ι.Χ.
Έλεγχος για κορωνοϊό από το Ι.Χ.

Έλεγχος για κορωνοϊό από το Ι.Χ.

Έγκαιρη διάγνωση, ιχνηλάτηση και απομόνωση είναι το τρίπτυχο για την αποφυγή εκτεταμένης διασποράς του κορωνοϊού στη χ μας το οποίο ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Στη φαρέτρα των Αρχών είναι και το τοπικό lockdown, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη σε Ξάνθη και Ροδόπη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, στην Ξάνθη ο ιός παρέμεινε σε κυκλοφορία από την πρώτη φάση της ς, όταν περιοχές της περιφερειακής ενότητας είχαν τεθεί σε καραντίνα.

Για τις άλλες εστίες COVID-19 που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές το τελευταίο διάστημα, το μοτίβο είναι διαφορετικό: άτομο που έχει προσβληθεί από τον ιό, επισκέπτεται μία περιοχή «ελεύθερη από κορωνοϊό» και κάνει τοπική διασπορά. «Οσο πιο γρήγορα γίνεται αυτό αντιληπτό, όσο πιο γρήγορα γίνουν η διάγνωση του πρώτου κρούσματος, η απομόνωσή του και η ιχνηλάτηση των επαφών του, τόσο πιο γρήγορα και ριζικά θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Και τονίζει: «Εχει μεγάλη σημασία κάθε άτομο που εμφανίζει συμπτώματα να απευθύνεται άμεσα σε γιατρό. Αλλά και ο κάθε γιατρός να έχει στον νου του και το ενδεχόμενο ο ασθενής που εξετάζει να έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό».  Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην Ελλάδα το πρώτο κύμα της ς φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. «Υπάρχουν όμως ακόμα μικρές εστίες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε αυτές να αντιμετωπίζονται γρήγορα».

Στο πλαίσιο της έγκαιρης διάγνωσης και των μαζικών εργαστηριακών ελέγχων, ο Υ έθεσε σε λειτουργία στην Ξάνθη το πρώτο εργαστηριακού ελέγχου για τον κορωνοϊό. Πρόκειται για σημείο – εξωτερικό χώρο προληπτικής δειγματοληψίας, ο οποίος αρχικά θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – ς, επιτρέποντας στους πολίτες να δίνουν δείγμα άμεσα χωρίς καν να εξέρχονται του οχήματός τους.

Η λειτουργία τέτοιου είδους σημείων εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης και από τις για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων και άλλων ασθενών. Χθες ο πρόεδρος του Υ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, που επισκέφθηκε την Ξάνθη, εμφανίσθηκε ικανοποιημένος για την πορεία του προγράμματος δειγματοληπτικών ελέγχων στην περιοχή και τόνισε ότι εάν όλοι οι κάτοικοι εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας, πολύ σύντομα η Ξάνθη θα βρει τον ρυθμό της.

Χθες, ανακοινώθηκαν 16 νέα του SARS-CoV-2 στη χ μας, εκ των οποίων οκτώ στην Ξάνθη, ένα στη Ροδόπη, δύο στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας, δύο στην Αθήνα, ένα στην Εδεσσα και δύο είναι εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν στον Προμαχώνα. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών είναι 3.302. Οκτώ ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Ούτε χθες κατεγράφη θάνατος από τον κορωνοϊό. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου στην Ελλάδα παραμένει 190.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση