Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ελεύθερος ο Μιχ. Λεμπιδάκης
Ελεύθερος ο Μιχ. Λεμπιδάκης

Ελεύθερος ο Μιχ. Λεμπιδάκης

 Επτά συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Ελεύθερος αφέθηκε, έπειτα από επέμβαση της ς, ο επιχειρηματίας , από τον οικισμό Καλέσσα, έξω από το Ηράκλειο.

Σημειώνεται πως ο επιχειρηματίας είναι καλά στην υγεία του αν και καταβεβλημένος και μεταφέρεται στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Η επιχείρηση έγινε στις 07:30 το πρωί σε μάντρα με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο 5ο χιλιόμετρο Ρεθύμνου-Χανίων. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένα ακόμη άτομο που εντοπίστηκε στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη.

Όταν εισήλθαν στον χώρο οι ο επιχειρηματίας βρισκόταν σε ένα στρώμα στο πάτωμα δεμένος με αλυσίδα από το πόδι ώστε να μην μπορεί να διαφύγει.

Το νήμα της υπόθεσης, άρχισε να ξετυλίγεται τον περασμένο Ιούλιο, όταν σε έλεγχο που είχε γίνει στην Κρήτη, σε τρία άτομα επιβαίνοντες σε ΙΧ αυτοκίνητο, δεν έφερε κανένας τηλέφωνο και διαπιστώθηκε ότι τα είχαν πετάξει νωρίτερα. Το γεγονός προκάλεσε υποψίες στους έμπειρους αξιωματικούς της Ασφάλειας, καθώς οι απαγωγείς επικοινωνούσαν μόνο με καρτοτηλέφωνα μιας χρήσεως, στέλνοντας μηνύματα με τις απαιτήσεις τους και στη συνέχεια τα πετούσαν.

Ακολούθησε αστυνομική επιχείρηση σε χώρο στα Σφακιά, όπου όμως δεν βρέθηκε τίποτα. Έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει άλλη κίνηση ώσπου να λήξει η απαγωγή, για να μην κινδυνεύσει η ζωή του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής επτά άτομα, μεταξύ των οποίων ο ιδιοκτήτης της μάντρας, ο οποίος βρισκόταν στο ισόγειο και ένας Θεσσαλονικιός με καταγωγή από τα Σκόπια, που βρισκόταν στον πρώτο όροφο και είχε αναλάβει τη φύλαξη Λεμπιδάκη. Τα υιπα πέντε άτομα έχουν συλληφθεί σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις τόσο σε περιοχές της Κρήτης όσο και εκτός του νησιού, καθώς υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ένα ανήλικο κορίτσι, ενώ ένας άνδρας που συνελήφθη στην Αθήνα φέρεται να είναι αυτός που είχε την επικοινωνία με τους συγγενείς του επιχειρηματία ώστε να διαπραγματευτεί την καταβολή των λύτρων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Κ» κορυφαίος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., «υπήρχαν πληροφορίες για το που βρισκόταν ο επιχειρηματίας και χθες σχεδιάστηκε η επιχείρηση, η οποία στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και ήταν σχετικά εύκολη, καθώς οι απαγωγείς δεν πρόλαβαν να προβάλουν κάποια αντίσταση». Μάλιστα ο αξιωματικός συμπλήρωσε ότι ο επιχειρηματίας είχε μεταφερθεί στο συγκεκριμένο κρησφύγετο το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια ώρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δήλωσε στην «Κ» ότι «η είχε το τελευταίο διάστημα εντοπίσει και καταγράψει άτομα ως ύποπτα για συμμετοχή στην απαγωγή και από την επιτήρησή τους, καθώς και από κάποιες πληροφορίες που συγκέντρωσε το τελευταίο διάστημα, κατάφερε να εντοπίσει το κρησφύγετο». Σημείωσε επίσης ότι «η σημερινή έφοδος έγινε με το πρόσχημα έρευνας για ναρκωτικά, ώστε να μην διαρρεύσει με οποιοδήποτε τρόπο, ότι η επιχείρηση είχε σαν στόχο τον εντοπισμό του επιχειρηματία».

Εκτός από τα δύο άτομα που συνελήφθησαν επί τόπου οι υπόλοιποι πέντε έχουν συλληφθεί σε ταυτόχρονες επιχειρήσεις τόσο σε περειοχές της Κρήτης όσο και εκτός του νησιού, καθώς υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή τους στην υπόθεση απαγωγής.

Υπενθυμίζεται ότι ο απήχθη το απόγευμα της 30ής Μαρτίου, ενώ βρισκόταν καθ' οδόν από το Ηράκλειο προς την περιοχή Καλέσσα, έξω από την πόλη.

Το αυτοκίνητο του επιχειρηματία βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε επαρχιακό δρόμο, ενώ σε απόσταση μερικών μόλις χιλιομέτρων είχαν εντοπιστεί καμμένα και δύο Ι.Χ. που είχαν χρησιμοποιήσει οι απαγωγείς: ένα αγροτικό με το οποίο είχαν κλείσει τον δρόμο στον επιχειρηματία και μια BMW με την οποία οι απαγωγείς και το θύμα τους είχαν αρχικά απομακρυνθεί από το σημείο. Το διάστημα που ακολούθησε, οι απαγωγείς πραγματοποίησαν αραιές επικοινωνίες με τον αδελφό του απαχθέντος αξιώνοντας λύτρα εκατομμυρίων ευρώ (σε «μικρά» χαρτονομίσματα) για να απελευθερώσουν τον 54χρονο. Οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω γραπτών μηνυμάτων ούτως ώστε η αστυνομία να μην μπορέσει να ταυτοποιήσει τους δράστες μέσω τεχνολογίας αναγνώρισης φωνής, όπως συνέβη στην περίπτωση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου.

Στη συνέχεια, οι αξιώσεις των απαγωγέων φέρονται να μειώθηκαν, παραμένοντας ωστόσο σε επίπεδα που η οικογένεια Λεμπιδάκη αδυνατούσε να ικανοποιήσει.

Συγχαρητήρια Τσίπρα – Μητσοτάκη στην ΕΛ.ΑΣ.

Συγχαρητήρια στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιτυχή επιχείρηση απελευθέρωσης του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη έδωσαν μέσω αναρτήσεών τους στο διαδίκτυο, οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθ, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι στόχος είναι μία αστυνομία αποτελεσματική απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα και ταυτόχρονα φιλική απέναντι στους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε πως η ΕΛ.ΑΣ έχει τις επιχειρησιακές δυνατότητες να φέρει εις πέρας με επιτυχία δύσκολες αποστολές.

Aρχηγός ΕΛ.ΑΣ: «Μεγάλη στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία»

«Μεγάλη στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία», χαρακτήρισε την επιτυχημένη αστυνομική επιχείρηση για την απελευθέρωση του απαχθέντος επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας από τα Ιωάννινα.

Ο κ. Τσουβαλάς, που βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου μαζί με τον γγ του υπ. Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκη, δήλωσε: «Πιστεύω, πως η υπόθεση της Κρήτης δείχνει πως η ΕΛΑΣ, είναι μια σύγχρονη, αποτελεσματική αστυνομία. Μπορούμε με περηφάνια να πούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε επαγγελματικά, αθόρυβα, ώριμα και με σύνεση, και να φέρουμε πολύ δύσκολες υποθέσεις σε πέρας. Είναι μια εξαιρετική στιγμή για την Ελληνική Αστυνομία. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και έπαινος σε αυτούς που δούλεψαν μεθοδικά με σύνεση, αθόρυβα, 6 μήνες και 2 μέρες τώρα, για να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα. Είναι ευτυχία για την κοινωνία, για την Αστυνομία, για την Ελλάδα. Αυτό που λέμε αίσθηση ασφάλειας για την πατρίδα μας, επιρρωνύεται σήμερα με τον καλύτερο τρόπο».

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την επιχείρηση , είπε ότι υπήρξε καλή συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών και το αποτέλεσμα ήταν μια αναίμακτη επιχείρηση.

Ο απαχθείς είναι στην οικογένεια του και είναι καλά, ανέφερε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και προσέθεσε: «Ήταν μια επιχείρηση απρόσμενα εύκολη για την ΕΛΑΣ, αναφορικά με την επίτευξη του αποτελέσματος».

Αναφορικά με τα λύτρα που είχαν απαιτηθεί, ο αντιστράτηγος επισήμανε πως είναι μια διαδικασία που ανήκει στο παρελθόν και ότι στο προσκήνιο, είναι μια απολύτως επιτυχής αστυνομική επιχείρηση και επισήμανε: «Η οικογένεια διαχειρίστηκε το θέμα με πολύ μεγάλη λεπτότητα σε ένα πολύ προσωπικό της ζήτημα και η αστυνομία σεβάστηκε απόλυτα αυτήν την προτεραιότητα».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είπε πως ανακοινώσεις από τον ίδιο για την υπόθεση θα γίνουν αύριο στα Χανιά.

Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης χαρακτήρισε τεράστια την επιτυχία της ΕΛΑΣ στην Κρήτη, ενώ τόνισε, πως είναι η πρώτη φορά, που εξιχνιάζεται υπόθεση απαγωγής στην χώρα, χωρίς να έχουν δοθεί λύτρα.

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση