Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Ελάφρυνση χρέους με όρους μετά το 2018
Ελάφρυνση χρέους με όρους μετά το 2018

Ελάφρυνση χρέους με όρους μετά το 2018

Μία πολύ ασαφής ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις και υπό όρους αποφάσισε το χθεσινό Eurogroup, αφού όμως ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή τα μέτρα που υπολείπονται (έμμεσοι φόροι, «κόκκινα» και Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων), αλλά και ο μηχανισμός για τα έκτακτα μέτρα μέχρι το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου. Επίσης, η θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 3% του ΑΕΠ έως το 2030 τουλάχιστον. Oι αρχικές τοποθετήσεις των θεσμών ήταν ιδιαίτερα σύντομες, καθώς σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο δεν είχαν πολλά να προσθέσουν από το τελευταίο Eurogroup. Εκτός από το προσχέδιο της δήλωσης που διαβάστηκε από την αρχή της συνεδρίασης ελάχιστοι υπουργοί έκαναν περαιτέρω σχόλια, καθώς ήταν ξεκάθαρό ότι οι σημαντικές αποφάσεις αναμένονται για τις 24 Μαΐου.

Ο επικεφαλής του Εurοgroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε το Εurogroup. Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως στο σημείο ότι μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα θα πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη χρονιά με μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής πρότασης που έχει στα χέρια της η «Κ» είναι ότι δεν εξαιρεί από τις αυτόματες περικοπές τις βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Οσον αφορά το χρέος, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι «σήμερα ανοίγουμε τον διάλογο και εξερευνούμε τις επιλογές που έχουμε», προσθέτοντας όμως ότι χωρίς ελάφρυνση η δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. «Πιστεύω ότι θα υπάρξει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους και αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε», είπε.

Το έγγραφο που έχει στην κατοχή της η «Κ» και φέρει την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας διαγράφει τα μέτρα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι. Αυτά δεν περιλαμβάνουν «κούρεμα» του χρέους, αλλά κάποιες από τις επιλογές που θα εξεταστούν, οι οποίες σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM Κ. Ρέγκλινγκ, είναι επιμήκυνση των αποπληρωμών, πάγωμα των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, εξαγορά δανείων με πιο ευνοϊκό επιτόκιο και πρόβλεψη μέτρων που θα αποτρέπουν τις μαζικές πληρωμές χρέους μεταξύ άλλων.

Για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, «ήταν μεγάλη ανακούφιση που το θέμα του χρέους τέθηκε στο τραπέζι του Εurogroup».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποκαταστάθηκε στην Σκόπελο η βλάβη στο Skiathos Express #SkiathosExpress - https://t.co/lj6MNAN9Qj -

  • Ταξιδεύοντας στον κόσμο του Παπαδιαμάντη #ΕΚΠΑ #Παπαδιαμάντης - https://t.co/DcOdP3xmc4 -

  • Χωροταξική κατανομή του βοσκότοπων #βοσκότοποι - https://t.co/pfeyKBVxdV -

"Αλιεύοντας" την είδηση