Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Νέο μέτωπο στην Ηλεία
Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Νέο μέτωπο στην Ηλεία

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Νέο μέτωπο στην Ηλεία

Δύσκολη είνι η κτάσταση στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς στον Έβρο εκεί που οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα τις προσπάθειες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι το απόγευμα της Παρασκευής έκαναν μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων, αφού η περιοχή είναι δύσβατη και άρα δύσκολα προσβάσιμη.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο kathimerini.gr περιέγραψε την άσχημη τροπή που έχει λάβει η πυρκαγιά. «Είμαστε πάλι σε κακή στιγμή. Έχουμε αναζωπυρώσεις και η φωτιά παίρνει κατεύθυνση προς την Λευκίμμη. Είναι περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση και αυτή που καίγεται και αυτή στην οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά. Είναι ένα κλειστό δυσπρόσιτο δάσος με πολύ ψηλά δέντρα ύψους έως και 11 μέτρα και με πολλά κουκουνάρια. Απλώνεται πολύ γρήγορα η φωτιά και καίγονται ήδη χιλιάδες στρέμματα Natura. Είμαστε ένα 24 ώρο μετά και δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αντί να οριοθετηθεί».

Σημειώνεται ότι συνολικά στο σημείο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 10 Α/Φ και 7 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν πυροσβέστες, εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, έργου και πεζοπόρα τμήματα του Ε.Σ., η Δασική Υπηρεσία και υδροφόρες ΟΤΑ. Σε γενική επιφυλακή έχουν τεθεί όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της ς Ανατολικής ς και ς.

Συνολικά, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 59 δασικές πυρκαγιές. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus για την Δαδιά

Κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία  της Ευρωπαϊκής Ένωσης  Copernicus Emergency Management Service – Mapping  της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή “Δαδιά” της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Δαδιά Έβρου – Νέο μέτωπο στην Ηλεία-1

Νέο μέτωπο στη ορεινή Ηλεία

Την ίδια ώρα, έχει σημάνει στην και για την πυρκαγιά στην Ανδρίτσαινα Ηλείας. Το πύρινο μέτωπο έχει «ανοίξει» σε δύο μέρη και κινείται προς τα χωριά Μήλους και Φανάρι. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 2 Air Tractor, 2 Canadair και 1 ελικόπτερο Erickson.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση