Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκτίναξη το 2018 στις ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρεία στη Μαγνησία
Εκτίναξη το 2018 στις ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρεία στη Μαγνησία

Εκτίναξη το 2018 στις ακούσιες νοσηλείες σε ψυχιατρεία στη Μαγνησία

Μεγάλη αύξηση άνω του 30% παρατηρείται τους εννιά περίπου μήνες του 2018 στις αιτήσεις για εγκλεισμούς πασχόντων από ψυχικές ασθένειες σε ιδρύματα της Μαγνησίας, σε σχέση με την περυσινή περίοδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Εισαγγελία Βόλου υποβλήθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι χθες, συνολικά 167 αιτήσεις, την στιγμή που πέρυσι είχαν κατατεθεί μέχρι τις 4 Οκτωβρίου μόλις 129!

Συνολικά σε ολόκληρο το 2017 είχαμε 175 αιτήσεις, οκτώ παραπάνω από το φετινό πρώτο εννιάμηνο. Παράλληλα η τάση των προηγούμενων ετών δείχνει ότι η κατάσταση χειροτερεύει χρόνο με τον χρόνο, με αιχμή το 2018, καθώς το υποβλήθηκαν 138 αιτήσεις και το 2015, 135.

Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2010 ήταν 181, το 2011 ήταν 189, την επόμενη χρονιά 185, ενώ ρεκόρ για τη Μαγνησία σημειώθηκε το 2013, που υποβλήθηκαν 203 αιτήσεις εγκλεισμού σε μονάδας ψυχικής ς 203 ασθενών. Το 2014 υποβλήθηκαν 174 αιτήσεις και οι αριθμοί αυτοί περιλαμβάνουν ολόκληρη τη χρονιά.

Μόνο χθες υποβλήθηκαν 4 αιτήσεις στην Εισαγγελία και φαίνεται πως το ζήτημα σε πολλές οικογένειες εμφανίζεται οξυμένο, μιας και υπάρχουν περιπτώσεις ασθενών που έχουν νοσηλευθεί στο παρελθόν σε κάποια , έλαβαν την απαραίτητη , επέστρεψαν πίσω στο σπίτι, αλλά στη συνέχεια η κατάσταση έγινε εκ νέου προβληματική.

Οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία και άλλοι παράγοντες αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις τη γενεσιουργό αιτία του διαταραγμένου ψυχισμού μερίδας συμπολιτών, ενώ και η μη λήψη φαρμάκων εξαιτίας του χρηματικού κόστους οδηγούν στην επίταση του προβλήματος.

Τι ορίζει ο νόμος 

Σύμφωνα με το άρθρο 96 του ν. 2071/1992 , την ακούσια νοσηλεία του φερομένου στην αίτηση ως ασθενή, μπορούν να ζητήσουν ο σύζυγος του ή συγγενής σε ευθεία γραμμή απεριόριστα, ή συγγενής εκ πλαγίου μέχρι και τον δεύτερο βαθμό, ή όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ή ο επίτροπος του δικαστικού απαγορευμένου.

Η αίτηση για την ακούσια νοσηλεία απευθύνεται στον εισαγγελέα πρωτοδικών και απαιτείται να περιγράφει το ψυχικό νόσημα, την εκδηλούμενη συμπεριφορά, τις ενέργειες που είχαν προηγηθεί για εκούσια νοσηλεία, την άρνηση του προσώπου να εξεταστεί και να συνοδεύεται με αποδεικτικά στοιχεία όπως βιβλιάριο ς, προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις, ή πιστοποιητικά.

Ο , αφού διαπιστώσει τη συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων και εφόσον και οι δύο ιατρικές γνωματεύσεις συμφωνούν για την ανάγκη ακούσιας νοσηλείας, διατάσσει τη μεταφορά του ασθενή σε κατάλληλη μονάδα ψυχικής υγείας στην του ασθενή, εκτός αν οι ειδικές συνθήκες επιβάλλουν τη νοσηλεία του αλλού.

Ο ασθενής πρέπει να ενημερώνεται αμέσως μόλις γίνει η μεταφορά του στην Μονάδα Ψυχικής Υγείας, από τον διευθυντή ή άλλο πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί το καθήκον αυτό, για τα δικαιώματά του και ειδικότερα το δικαίωμα να ασκήσει ένδικο μέσο.

Για την ενημέρωση αυτή συντάσσεται πρακτικό που υπογράφεται, εκτός από τον υποχρεωμένο να ενημερώσει και από τον συνοδό του ασθενή.

Η διάρκεια της ακούσιας νοσηλείας δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες. Μετά την πάροδο των τριών πρώτων μηνών, ο επιστημονικός διευθυντής της ψυχιατρικής ς και άλλος ένας ψυχίατρος του τομέα ψυχικής υγείας, υποβάλλουν έκθεση στον εισαγγελέα για την κατάσταση της υγείας του ασθενή.

Ο δικαιούται να διαβιβάσει την έκθεση αυτή στο Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας του με αίτησή του να συνεχιστεί ή να διακοπεί η ακούσια νοσηλεία.

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες πρέπει να παραταθεί η νοσηλεία του ασθενή πέρα των έξι μηνών, αυτό είναι δυνατόν μόνο μετά από σύμφωνη επιτροπής εκ τριών ψυχιάτρων, εκ των οποίων ένας είναι ο θεράπων ιατρός και οι άλλοι δύο ορίζονται από τον εισαγγελέα.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση