Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΚΤ: Το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργεί ως δεύτερη αρχή εξυγίανσης, παράλληλα προς την Τράπεζα της Ελλάδος!
ΕΚΤ:  Το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργεί ως δεύτερη αρχή εξυγίανσης, παράλληλα προς την Τράπεζα της Ελλάδος!

ΕΚΤ: Το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργεί ως δεύτερη αρχή εξυγίανσης, παράλληλα προς την Τράπεζα της Ελλάδος!

Σοβαρές αιτιάσεις για υπερβολικό κυβερνητικό παρεμβατισμό και τάσεις υποκατάστασης της Τράπεζας της Ελλάδας () διατυπώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με αφορμή τη γνωμοδότηση στο νέο νόμο για την εξυγίανση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι με τον νόμο το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργεί ως δεύτερη αρχή εξυγίανσης, παράλληλα προς την !

Στην έγγραφη γνώμη της ΕΚΤ για το της κυβέρνησης σχετικά με την « και εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων» υπογραμμίζεται ότι το προβλέπει ότι για την εξυγίανση των τραπεζών η υποχρεούται, πριν αποφασίσει, να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών, κάτι που υπερβαίνει τον σκοπό και τους στόχους της ευρωπαϊκής οδηγίας (BRRD).

Επιπλέον η ΕΚΤ υπογραμμίζει με έμφαση ότι η απαίτηση για τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών πριν από τη λήψη μέτρων εξυγίανσης δημιουργεί ζήτημα ότι το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργεί ως δεύτερη αρχή εξυγίανσης, παράλληλα προς την Τράπεζα της Ελλάδος!

Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ στη γνωμοδότησή της τονίζει ότι «η Επιτροπή Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος υποχρεούται, προτού αποφασίσει ως προς τη λήψη μέτρων εξυγίανσης, να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων. Υποτίθεται ότι με τη αυτή ενσωματώνεται το 3 παράγραφος 6 της BRRD.

Ωστόσο, απαιτώντας τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου για όλες τις αποφάσεις που αφορούν την πώληση δραστηριοτήτων, τη σύσταση μεταβατικού ιδρύματος, τον διαχωρισμό περιουσιακών στοιχείων, την του παθητικού, την απομείωση ή μετατροπή, ανεξαρτήτως της ύπαρξης άμεσου δημοσιονομικού αντίκτυπου ή συστημικών συνεπειών, το σχέδιο νόμου φαίνεται πως υπερβαίνει τον σκοπό του άρθρου 3 παράγραφος 6 της BRRD.

Επίσης, είναι σημαντικό η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει τον τελικό έλεγχο οποιασδήποτε απόφασης αφορά θέματα εξυγίανσης που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική της ανεξαρτησία».

«Εξάλλου», συνεχίζει η ΕΚΤ, «η υποχρέωση της ΤτΕ, ως αρχής εξυγίανσης, να λαμβάνει τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών πριν από τη λήψη μέτρων εξυγίανσης σε ένα ευρύ φάσμα περιπτώσεων εγείρει το ζήτημα του κατά πόσο θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί ως δεύτερη αρχή εξυγίανσης, παράλληλα προς την ΤτΕ.

Η αιτούσα αρχή καλείται να εξετάσει κατά πόσο θα ενδείκνυται η πρότερη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Οικονομικών να περιορίζεται στις περιπτώσεις στις οποίες τα εξυγίανσης έχουν άμεσο δημοσιονομικό αντίκτυπο ή συστημικές συνέπειες, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 3 παράγραφος 6 της BRRD.

Με το τρόπο αυτό θα αποτρεπόταν η εν τοις πράγμα σι λειτουργία του υπουργείου Οικονομικών ως αρχής εξυγίανσης παράλληλα προς την ΤτΕ, σε αντίθετη περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα έπρεπε να διασφαλίσει την οργανωτική ανεξαρτησία της υπηρεσιακής του μονάδας που θα ήταν υπεύθυνη για την εξυγίανση».

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πυροβόλησε θανάσιμα τη γυναίκα του στην Αγιά #ανθρωποκτονίααπόπρόθεση - https://t.co/fz7TvtvLmm -

  • Φωτιά στη Ρόδο: Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία #Copernicus - https://t.co/57tC5TbAN3 -

  • #καύσωνας: Πολύ υψηλές θερμοκρασίες και σήμερα – Έως τους 45 βαθμούς ο υδράργυρος #καύσωνας - https://t.co/IaDUZtnppW -

"Αλιεύοντας" την είδηση