Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έκπτωτη από το Υπ. Υποδομών η “ΕΝΙΠΕΑΣ” για το δίκτυο ύδρευσης Βόλου
Έκπτωτη από το Υπ. Υποδομών η “ΕΝΙΠΕΑΣ” για το δίκτυο ύδρευσης Βόλου

Έκπτωτη από το Υπ. Υποδομών η “ΕΝΙΠΕΑΣ” για το δίκτυο ύδρευσης Βόλου

Οριστικά έκπτωτος κηρύχθηκε ο ανάδοχος του υ για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης του πολεοδομικού συγκροτήματος σχετικά με την εξασφάλιση επαρκούς πόσιμου νερού, μετά από την απόρριψη της ς που είχε υποβάλλει στο Υπουργείο Υποδομών η “ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΤΕΒΕ”.

Πλέον σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΜΒ Στ. Παπαευσταθίου αναμένεται η επίσημη ενημέρωση για την απόφαση από το Υπουργείο και στη συνέχεια η επιχείρηση θα προχωρήσει σε διαδικασία διερεύνησης ανάθεσης στον δεύτερο ή στον τρίτο ανάδοχο για την συνέχιση των εργασιών.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι χρονοβόρα και θα απαιτηθεί εύλογο διάστημα ώστε να αναλάβει το άλλος εργολάβος.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης που υπογράφεται από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη, η ανάδοχος έχει καθυστερήσει σημαντικά στην υλοποίηση των εργασιών, καθώς το ποσοστό υλοποίησης φυσικού αντικειμένου της σύμβασης είναι πολύ μικρό, ήτοι 6% έπειτα από 12 μήνες που αντιστοιχούν στο 30% του συμβατικού χρονοδιαγράμματος εργασιών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο ουδέποτε υπήρξε οικονομική ζημιά της αναδόχου. Το χρονικό διάστημα από 2-11-2018 μέχρι 28-1-2019 δεν εκτελούνταν καμία εργασία κατασκευής δικτύου, ούτε υπήρξε συνεργασία ή ενημέρωση για την κατασκευή του έργου από πλευράς αναδόχου.

“Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν ενώπιον του συμβουλίου δημοσίων έργων και απ' όσα διαμείφθηκαν κατά την εξέταση της ς προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου η οποία μετά την επίδοση προς αυτή της ειδικής πρόσκλησης δεν προέβη σε καμία ενέργεια επιτάχυνσης του ρυθμού των εργασιών και από την όλη συμπεριφορά της δεν προκύπτει καταφανής βελτίωση στην εξέλιξη της ς του έργου, αφού δεν έχει εκτελέσει και παραδώσει σε λειτουργική χρήση κανένα τμήμα του δικτύου ύδρευσης, ενώ μετά την κήρυξη της έκπτωσης η ανάδοχος εξακολουθεί να παραμελεί τις υποχρεώσεις της” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Χρ. Σπίρτζη.

Έτσι το υπουργείο αποφάσισε την απόρριψη της 11-1-2019 ένστασης της “ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΤΕΒΕ” αναδόχου του έργου “Εκσυγχρονισμός του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου και Νέας Ιωνίας για την εξασφάλιση επαρκούς πόσιμου νερού” ως αβάσιμης σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΝΙΠΕΑΣ υπέγραψε για να αναλάβει το έργο, προϋπολογισμού 17 εκ. € που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ, στις τις 15 Μαρτίου 2018.

Η εταιρία αναδείχθηκε ανάδοχος με 62,43% και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΜΒ, ενώ με την ολοκλήρωση του έργου αναμένονταν η εξοικονόμηση 2,5 εκ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως.

Το έργο προβλέπονταν να έχει διάρκεια 40 μηνών και αν δεν υπήρχαν καθυστερήσεις θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Ιουλίου .

Η χρηματοδότηση του έργου έχει εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του και η δημοπράτησή του είχε διεξαχθεί την 1η Αυγούστου .

Από τις 5 Νοεμβρίου 2018 η εταιρία σταμάτησε τις εργασίες με αποτέλεσμα η ΔΕΥΑΜΒ να επιβάλλει στον εργολάβο ποινική ρήτρα ύψους 146.000 ευρώ.

Όπως είναι γνωστό στις 12 Νοεμβρίου 2018, η ΔΕΥΑΜΒ απέστειλε ειδική πρόσκληση στην εργολήπτρια εταιρεία από την οποία ζητούσε εντός 20 ημερών να προχωρήσει σε ασφαλρώσεις στα τμήματα που κατασκεύασε, αλλά και σε δοκιμές του δικτύου και ελέγχων των φρεατίων.

Ωστόσο από τον εργολάβο κατατέθηκε στις 22 Νοεμβρίου ειδική δήλωση διακοπής των εργασιών, η οποία απορρίφθηκε από τη διευθύνουσα υπηρεσία στις 28 Νοεμβρίου, αφού ο εργολάβος προχώρησε στην κατασκευή μόλις 8χλμ. από το σύνολο των 120 χλμ. του δικτύου.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση