Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » «Εκπτώσεις» εισφορών για να καμφθούν οι αντιδράσεις
«Εκπτώσεις» εισφορών για να καμφθούν οι αντιδράσεις

«Εκπτώσεις» εισφορών για να καμφθούν οι αντιδράσεις

α κλείσει τα εσωτερικά μέτωπα πριν από τη μεγάλη μάχη με τους πιστωτές επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας, αναζητώντας τρόπους εκτόνωσης των αντιδράσεων των ελεύθερων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των αγροτών προτείνοντας κλιμακωτές εκπτώσεις. Παράλληλα, ξεκίνησε η εκ του σύνεγγυς με τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία συνάντησε χθες ο γενικός γραμματέας ίκος Φράγκος, υπό το βάρος πληροφοριών ότι το ΔΝΤ επιμένει για συντάξεων κατά 15%, απορρίπτοντας την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Στο θέμα αναφέρθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της νεοσυσταθείσας Ομάδας Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία παρότι προσκλήθηκαν δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι των δανειστών. Ο Ελληνας υπουργός κατά την ομιλία του εξέθεσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στη με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη μεταρ του ασφαλιστικού συστήματος. Κυρίως αναφέρθηκε στο γεγονός ότι κάποιοι από τους εταίρους δεν επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει η ίδια τα μέτρα με τα οποία θα υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατά 1% του ΑΕΠ των δημόσιων δαπανών για το ασφαλιστικό, ήτοι εκτός από περικοπές να προχωρήσει και σε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, την οποία έχουν ήδη αποδεχτεί οι εργοδότες.

Στο εσωτερικό, ενώ στο θέμα των αγροτικών μπλόκων η λύση αναζητείται στη μετάθεση των φορολογικών μέτρων για το δεύτερο εξάμηνο του 2016, όπως αποκάλυψε η «Κ», στο θέμα των αυτοτελώς απασχολουμένων αναζητούνται «εκπτώσεις» στις προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση. Αν και οι συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και του υπουργείου Εργασίας θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα, η νέα βελτιωμένη πρόταση δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους αυτοτελώς απασχολουμένους, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με αιχμή τη γενική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου.

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, παρουσιάστηκε νέο σενάριο, χωρίς «κόφτες» αυτήν τη φορά αλλά με κλιμακωτές εκπτώσεις που θα ξεκινούν για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ από το 40% επί της ασφαλιστικής επιβάρυνσης και θα κλιμακώνονται μέχρι το 10%, για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο υπουργείο Εργασίας έχουν εκπονήσει περίπου 10 σενάρια με διαφορετικές πρακτικές και κοινό στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης των ασφαλισμένων από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Βέβαια, καθώς η πλέον κρίσιμη παράμετρος όλων των σεναρίων είναι η εισπραξιμότητα του συστήματος, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, οι δυνατότητες ελιγμών δεν είναι μεγάλες. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην «Κ» ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, οι που σχεδιάζονται για τις εισφορές των αυτοτελώς απασχολουμένων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ θα οδηγήσουν σε απόκλιση της τάξεως του 1,5 με 2 δισ. ευρώ εντός του 2017, με αντίστοιχα δυσμενείς συνέπειες τόσο στις μελλοντικές όσο και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις.

Σύμφωνα πάντως με το τελευταίο από τα πολλά σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Εργασίας, για τρία χρόνια, από το 2017 έως το 2019, θα παρέχεται έκπτωση επί του συνολικού ασφαλίστρου, με κλιμακωτούς συντελεστές οι οποίοι θα βαίνουν μειούμενοι ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ. Ετσι, για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του συνολικού ασφαλίστρου. Για ποσά από 15.001 έως 20.000 ευρώ η έκπτωση θα είναι της τάξεως του 35%, από 20.001 έως 25.000 ευρώ 30%, ώστε κλιμακωτά, για ποσά από 40.001 έως 50.000 ευρώ, η έκπτωση να πέσει στο 10%. Μάλιστα, στο υπουργείο ξεκαθαρίστηκε ότι οι συντελεστές έκπτωσης είναι υπό συζήτηση καθώς και ότι δεν μπορεί να υπάρξει έκπτωση μετά το 2019.

Επίσης επισημάνθηκε πως η έκπτωση δεν θα αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες, καθώς γι' αυτούς θα εφαρμοστούν οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των επιστημόνων, ήτοι των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 για την πρώτη 5ετία άσκησης επαγγέλματος, όπως επίσης και εισφορά 14% αντί για 20% για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος και 17% για τα επόμενα τρία χρόνια.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση