Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » ΒΟΛΟΣ » Εκπονείται περιβαλλοντική μελέτη για τον “Κούκο”
Εκπονείται περιβαλλοντική μελέτη για τον “Κούκο”

Εκπονείται περιβαλλοντική μελέτη για τον “Κούκο”

Δεν διαθέτει άδεια για αποτρεφρωτήριο

Ένταση για τα αναδρομικά τέλη ταφής στο κοιμητήριο Ν. Αγχιάλου

Ένταση προκλήθηκε με την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού συμβουλίου Βόλου  σήμερα το απόγευμα με αφορμή ερωτήσεις της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης» για το κοιμητήριο «Κούκος» και του ανεξάρτητου συμβούλου Θ. Διαμαντένια για τα τέλη στο κοιμητήριο Ν. Αγχιάλου.

Ο αρμόδιος Χρ. Στεφόπουλος άφησε αιχμές κατά  της  επικεφαλής Νατάσσας , λέγοντας ότι η προηγουμένη δημοτική αρχή δεν έκανε τίποτα για το θέμα.  Ο ίδιος τόνισε ότι εκπονείται περιβαλλοντική μελέτη για τον Κούκο,  ώστε να αποκτήσει  άδεια για  να μπορεί να λειτουργήσει ως αποτεφρωτήριο.

Απαντώντας η κα είπε: « ανησυχήσατε μην πάτε για παράβαση καθήκοντος γι' αυτό απαντάτε γενικώς, δεν φέρνετε παραστατικά. Επιφυλασσόμαστε αφού εξετάσουμε το θέμα να προσφύγουμε αρμοδίως.»

Για τη Νέα Αγχίαλο

Η ένταση συνεχίστηκε όταν ο κ. Στεφόπουλος τόνισε ότι για τον τιμοκατάλογο  του  κοιμητηρίου Ν. Αγχιάλου ψηφίσαν το 2013 και  το 2014 πήραν απόφαση και τους έκαναν μείωση 50% για ένα χρόνο, ενώ  στα άλλα περιφερειακά κοιμητήρια πλήρωναν έως και 1.500 ευρώ.

Από 20 ευρώ που πλήρωναν  το χρόνο  η δημοτική αρχή Σκοτινιώτη τα αύξησε  στα 100 ευρώ/χρόνο,  χωρίς να ενημερώσει τους κατοίκους , ενώ εξήγησε ότι η  υπηρεσία ζητά αναδρομικά τα χρήματα.

Απαντώντας ο κ. Διαμαντένιας είπε ότι ήταν  μειοψηφία και δεν  ψήφισε  το θέμα, για το οποίο σήμερα  υπάρχουν 700 υπογραφές.

Ο ίδιος είπε πως πριν τον Καλλι οι Αγχιαλίτες πλήρωναν 20 ευρώ για κάθε μνήμα και ότι άργησε πολύ να βγει ο χρεωστικός κατάλογος και τους  ζητούνται  αναδρομικά τα χρήματα. «Από τα 20 ευρώ πήγε στα 100 ευρώ. Είναι μηδενικές οι παροχές στο κοιμητήριο Ν. Αγχιάλου , χωρίς  φύλαξη   καθαριότητα κ.λπ.» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παραμονή όλων των συμβασιούχων στον Δήμο Βόλου

Τη βούληση της δημοτικής αρχής να παραμείνουν στο δήμο Βόλου οι 81 , στις υπηρεσίες καθαριότητας επισήμανε ο δήμαρχος Θάνος Θεοδώρου, με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Ιασ. Αποστολάκη, κατά τη συζήτηση του θέματος πρόσληψης 20 διμηνιτών για την εκτέλεση περιπολιών στα περιαστικά δάση, στο πλαίσιο της πρόληψης πυρκαγιών.

Ο κ. Θεοδώρου τόνισε ότι η δημοτική αρχή επιθυμεί όλοι οι να παραμείνουν και ανέφερε ότι ο αρμόδιος υπουργός υποσχέθηκε ότι θα λύσει το θέμα της μονιμοποίησής τους.

“Δεν θέλουμε να φύγει ο κόσμος. Διάβασα σήμερα ότι ένας δήμαρχος στη χ υπέγραψε να φύγουν οι άνθρωποι. Εμείς δεν το θέλουμε” επισήμανε.

Επίσης στη σημερινή συνεδρίαση αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η απομάκρυνση του περιπτέρου στην πλατεία της Ευαγγελίστριας. Αντίρρηση εξέφρασε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας επισημαίνοντας ότι το συγκεκριμένο περίπτερο είναι από τα παλαιότερα και έχει ιστορικά χαρακτηριστικά ενώ αν μετακινηθεί λίγο δεν θα εμποδίζει τη διέλευση των πολιτών. “Με μια κατάλληλη εμφάνιση και περιποίηση το περίπτερο θα είναι λειτουργικό και αισθητικά άρτιο και ο δήμος μπορεί να το χρησιμοποιεί για διανομή φυλλαδίων για τις δράσεις του και ο επισκέπτης να μπορεί να αντιληφθεί πως θα μπορούσε να ήταν τα περίπτερα πριν δεκάδες χρόνια”.

Ακόμη, στη συνεδρίαση   αποσύρθηκε  η τροποποίηση της κανονιστικής ( η ισχύς της οποίας έχει λήξει) για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ενώ καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μην λαμβάνοντας  υπόψη της τις κανονιστικές αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ η υπηρεσία του Δήμου θα εφαρμόσει τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα , ομόφωνα κατά της τοποθέτησης κεραιών κινητής τηλεφωνίας χωρίς την προηγούμενη έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο τάχθηκε σύσσωμο το Σώμα στη σημερινή του συνεδρίαση και τελικά αποσύρθηκε το θέμα της έγκριση της διαπιστωτικής πράξης με την λήξη της Κανονιστικής απόφασης.

Επιπλέον καταγγέλθηκε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί υπέρ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μην λαμβάνοντας  υπόψη της τις Κανονιστικές Αποφάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ξεκαθαρίστηκε τέλος ότι οι υπηρεσίες του δήμου Βόλου είναι υποχρεωμένες να εφαρμόσουν το νόμο, ενώ η ΚΕΔΕ έχει ζητήσει την τροποποίησή του.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας ,Μαργαρίτης Πατσιαντάς, επισήμανε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί εκδούλευση της κυβέρνησης προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, καθώς παίρνει την αρμοδιότητα από τους ΟΤΑ και νομοθετεί υπέρ της ελεύθερης τοποθέτησης κεραιών. “Οι πολιτικές που εφαρμόζονται στη χ δεν δίνουν σημασία στη ζωή των πολιτών. Όπου έχει πάει το ΔΝΤ αυξάνεται η θνησιμότητα, η υπογεννητικότητα και δεν υπολογίζεται ο άνθρωπος”.

Η Νατάσσα Οικονόμου της “Επιλογής Ευθύνης” επισήμανε ότι η Πολιτεία επέλεξε “να δώσει λευκή επιταγή στις κεραίες. Σε αυτό το θεσμικό πλαίσιο είχε λάβει απόφαση η προηγούμενη δημοτική αρχή να απομακρύνει 11 κεραίες. Ο νόμος όμως είναι υπερκείμενος της Κανονιστικής. Η υπηρεσία μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς να εγκρίνουμε την διαπιστωτική πράξη. Να δείξουμε ότι οι δήμοι πρέπει να ερωτώνται και να μπουν όρια” τόνισε.
Ο Αρ. Δουλόπουλος της “Δύναμης Βόλου” τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν χώροι υποδοχής των κεραιών και η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει το ρόλο που της αρμόζει: “Όχι να υπακούουμε σε φιρμάνια”.

Ο Απ. Νάνος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” τόνισε ότι σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Ε.Π.Ζ. την προηγούμενη εβδομάδα, “υπάρχει ταύτιση της δημοτικής αρχής με την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά και πολυεθνικές που καταστρέφουν υγεία κατοίκων περιοχής και το περιβάλλον της πόλης. Η απόφαση της ΕΠΖ, αποτελεί συγκάληψη ευθυνών και ταύτιση σας με αυτές τις πολιτικές. Ευθύνες έχει και ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ που συμμετέχετε. Καλό είναι να διατηρήσουμε Κανονιστική και να πάρουμε απόφαση να καταγγέλλουμε υπάρχουσα νομοθεσία που δεν επιτρέπει δήμους να έχουν άποψη για το θέμα. Και να πάρει θέση η παράταξη που στηρίζει την κυβέρνηση” επισήμανε ο κ. Νάνος.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κ. Γαργάλας, πρότεινε το δημοτικό συμβούλιο να λάβει απόφαση που θα ζητά από την ΚΕΔΕ να διεκδικήσει αλλαγή θεσμικού πλαισίου που “γράφει στα παλαιότερα υποδημάτων την Τ.Α. Με την απόφαση που θα πάρουμε ή αδράνεια απέναντι στο νόμο, γινόμαστε και εμείς συμμέτοχοι, οι κεραίες να μπουν στο κάθε σπίτι. Καταψηφίζουμε την διαπιστωτική πράξη”.

Ο  δήμαρχος,  Θ. Θεοδώρου, αναφέρθηκε  στο πλαίσιο των αιτημάτων της ΚΕΔΕ για το συγκεκριμένο θέμα. “Προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των πολιτών και η ΚΕΔΕ διεκδικεί νομοθετικό πλαίσιο όπου οι δήμοι θα έχουν λόγο. Επίσης διεκδικεί την καθιέρωση μηχανισμών ελέγχου για εγκαταστάσεις κινητής τηλεφωνίας, την καθιέρωση αυστηρών ποινών για αυθαίρετες εγκαταστάσεις κ.α.”, ανέφερε. Επιπλέον επισήμανε ότι η δημοτική αρχή δεν συμφωνεί με το νομοθετικό πλαίσιο. “Οι
υπηρεσίες το έφεραν στο Δ.Σ. για να είναι καλυμμένες. Εάν δεν είναι υποχρεωτικό και δεν χρειάζεται αυτή η διαπιστωτική πράξη ας το αποσύρουμε και ας μην ψηφιστεί”, πρότεινε.

Τέλος ο πρόεδρος του Δ.Σ., Γ. Μουλάς, επισήμανε ότι ο ίδιος “αφύπνισε” το Δ.Σ. αναφορικά με θέματα, κυρίως περιβάλλοντος, που πλέον ούτε η γνώμη του Δ.Σ. δεν ζητείται. “Οι κυβερνώντες κάνουν σε αυτές τις μεγάλες εταιρίες δεν ξέρω με τι ανταλλάγματα. Δεν νομίζω να είναι οδηγίες της τρόϊκας. Οι αριστεροί που μόνο αριστεροί δεν είναι τα αποφασίζουν” τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά πλειοψηφία η  αναπροσαρμογή τελών ύδρευσης – αποχέτευσης

 

 

Τέλος, κατά πλειοψηφία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, την τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ περί καθορισμού τελών και δικαιωμάτων ύδρευσης & αποχέτευσης έτους 2017.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Άρης Σαββάκης εξήγησε  ότι είχαν γίνει λάθη σε περιοχές που εντάχθηκαν σε άλλες ζώνες και με την απόφαση αυτή γίνεται αποκατάσταση της αδικίας που υπήρχε.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς ανέφερε  ότι ο ίδιος ψήφισε θετικά το θέμα, διότι θα γίνει μείωση στα τιμολόγια ύδρευσης και αποχέτευσης σε κατοίκους των περιοχών Άλλης Μεριάς και Ιωλκού.

Η  επικεφαλής της α' ελάσσονος μειοψηφίας Νατάσα Οικονόμου δήλωσε ότι  αρχική απόφαση είχε ληφθεί   βεβιασμένα και τωρα επιχειρούν διορθωτική κίνηση και πρόσθεσε: “Σε περιοχές που τριπλασιάστηκε η τιμή  έρχεται η απόφαση μείωσης 20% που σημαίνει ότι παραμένει η αύξηση 100%.με μεγάλη προχειρότητα και υπήρχαν αδικίες και αυξήσεις και 200%. «Κάνατε διορθωτική για μερικές περιοχές και είμαστε αρνητικοί».

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι αφού ανέβασε τα τιμολόγια 200% τα μειώνει 20% σε μια περιοχή και το θεωρεί επιτυχία. Ακόμη χαρακτήρισε απαράδεκτο να γίνονται διακοπές νερού σε λαϊκά σπίτια για άνω των 80 €.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας χαρακτήρισε απαράδεκτο να κλείνουν 28 βρύσες στην Πορταριά, είπε ότι είναι αντιλαϊκό μέτρο η διακοπή υδροδότησης για 80 € και συμπλήρωσε ότι οι αυξήσεις ήταν 280% και οι μειώσεις σε κάποιες περιπτώσεις και είναι σα να αυξάνεις αρχική τιμή κατά 100%. «Δεν είμαστε κατά της μείωσης αλλά υπέρ της γνώσης και γνώση για να λάβουμε τέτοια απόφαση δεν έχουμε», τόνισε.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ  διευκρίνισε ότι δεν έγιναν οι αυξήσεις τιμολογίων που ακούστηκαν στη συνεδρίαση και πρόσθεσε ότι η απόφαση για διακοπή υδροδότησης για 80 € ήταν παλιά και  πλέον θα ενημερώνονται οι καταναλωτές να κάνουν ρύθμιση και διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπεί το νερό σε καμία ευπαθή ομάδα πληθυσμού.

Τέλος, είπε  ότι θα κλείσουν οι βρύσες στην Πορταριά που το νερό τρέχει άσκοπα, ενέργεια που θα είναι προληπτική για να γίνει οικονομία.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση