Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκπόνηση μελέτης απο το Π.Θ. για τη αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας
Εκπόνηση μελέτης απο το Π.Θ. για τη αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας

Εκπόνηση μελέτης απο το Π.Θ. για τη αξιοποίηση της πρώην Βαμβακουργίας

Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του πρύτανη Γ. Πετράκου και της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου

Εκπόνηση  μελέτης  θα κάνει ομάδα εργασίας του Π.Θ.  για την  αξιοποίηση της έκτασης   87 στρεμμάτων της πρώην Βαμβακουργίας στη Νέα Ιωνία , μετά το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Υπουργείου Εργασίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, από την  υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και  τον πρύτανη του Ιδρύματος   Γιώργο Πετράκο.

Η ομάδα εργασίας που θα εκπονήσει το σχέδιο αξιοποίησης  θα πρέπει να παραδώσει την πρόταση μέχρι το Φθινόπωρο του 2018  και στο διάστημα αυτό θα αναζητηθεί παράλληλα  ο τρόπος χρηματοδότησης για την υλοποίηση της πρότασης που θα περιλαμβάνει φοιτητικές εστίες, αίθουσες διδασκαλίας για την επαγγελματική σχολή εκπαίδευσης που θα ιδρύσει το Πανεπιστήμιο και άλλες κτιριακές υποδομές.

Να σημειωθεί πως το ακίνητο με τα εγκαταλειμμένα  κτίρια είχε αγοραστεί από τον , προκειμένου να κατασκευαστούν το χωριό φιλοξενίας των αθλητών για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

Διαδήλωση από συμβασιούχους

Έξω από το περίμεναν την υπουτργό  συγκεντρωμένοι συμβασιούχοι του δήμου , διαμαρτυρόμενοι για την μη ανανέωση των συμβάσεών τους.

Οι συμβασιούχοι είχαν συνομιλία με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ,  ενώ  αργότερα μίλησαν  με τον υφυπουργό Εργασίας  Νάσο  Ηλιόπουλο και τον βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.

Τελικά οι  συμβασιούχοι συναντήθηκαν και με την  υπουργό  Εργασίας  Έφη Αχτσιόγλου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν  ο υφυπουργός Εργασίας  Νάσος , ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο γραμματέας της Ν.Ε. Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ,   Κώστας Βογιατζής.

Aποκλιμάκωση της ς

Η αποκλιμάκωση της ς επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα βαίνει μειούμενη, επισήμανε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι αυτό είναι αποτέλεσμα και των στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης που εκπονεί ο ΟΑΕΔ και εξετάζεται το ενδεχόμενο να αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα, αν το επιτρέψουν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Η ανεργία που παραλάβαμε όταν ξεκίνησε αυτή η κυβέρνηση το έργο της ήταν περίπου στο 27%. Σήμερα είναι γύρω στο 20%, πράγμα που σημαίνει ότι μέσα σε τρία χρόνια έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και αυτό είναι σημαντικό.

Οι προβλέψεις μας για το '18 και το ΄19 είναι ότι θα βαίνει μειούμενη και στο τέλος της τετραετίας θα μπορέσει να είναι περίπου στο 18%. Παραμένει εξαιρετικά υψηλή, όμως αυτή η σταθερή αποκλιμάκωση μας επιτρέπει μια αισιοδοξία» τόνισε η υπουργός.

Eπίσης ανέφερε   ότι «αυτό είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που κάνουμε για την ανάταξη της οικονομίας πρωτίστως, είναι όμως αποτέλεσμα και των στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης που εκπονεί κυρίως ο ΟΑΕΔ.

Το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε σχεδιασμό να επικεντρωθούμε στην ανεργία των νέων και δη, του υψηλά ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, προκειμένου να δημιουργήσουμε – κατά το δυνατόν –κίνητρα παραμονής τους στη χώρα και εργασίας τους με αξιοπρεπείς μισθούς».

Συνταξιοδοτική δαπάνη

Αναφορικά με την προοπτική μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης η κ. Αχτσιόγλου επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το θέμα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

«Το ζήτημα της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για το 2019 είναι γνωστό ότι τέθηκε κατά την δεύτερη , με τις γνωστές παραμέτρους που έκλεισε εκείνη η . Το ΔΝΤ με τις απαιτήσεις του και τις προβλέψεις του που πέφτει διαρκώς έξω στην πραγματικότητα σε σχέση με το τι καταφέρνει πραγματικά η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, με τους ευρωπαίους που επέμεναν για την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την ελληνική κυβέρνηση που υποστήριζε τεκμηριωμένα ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πλεονάσματα στα οποία έχουμε συμφωνήσει. Κάτι που φάνηκε και το , καθώς η χώρα υπερέβη κατά πολύ τους στόχους της.

Εκείνη η συμφωνία λοιπόν, προβλέπει 1% αρνητικά, αλλά και 1% θετικά μέτρα για το 2019, πολύ κρίσιμων κοινωνικών δαπανών. Θα δούμε το ζήτημα αυτό μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο του 2018.

Μπροστά μας έχουμε άλλα πράγματα αυτή την στιγμή. Δηλαδή, να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε στη συζήτηση για τον χαρακτήρα της μεταμνημονιακής εποπτείας, στο πλαίσιο πάντα της καθαρής εξόδου, όπως έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους.

Άρα είναι ένα ζήτημα το οποίο θα μας επιτρέψουν τα δημοσιονομικά μας να το δούμε μετά τον Αύγουστο».

Τέλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019.

Η υπουργός στις 7.00 το απόγευμα θα μιλήσει στο Δημαρχείο σε ακροατήριο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση