Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έκπληξη στις Βρυξέλλες, που δεν επιβεβαιώνουν πρόοδο
Έκπληξη στις Βρυξέλλες, που δεν επιβεβαιώνουν πρόοδο

Έκπληξη στις Βρυξέλλες, που δεν επιβεβαιώνουν πρόοδο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκπληξη προκάλεσε η μεγάλη ισιοδοξί που εξέπεμπε χθες το Μέγαρο Μαξίμου πως η έχει αρχίσει ήδη να γράφεται στο Brussels Group, τη στιγμή που δεν είχαν ούτε καν φτάσει οι Ελληνες εκπρόσωποι στις Βρυξέλλες.

Με μια σειρά αξιωματούχων που επικοινώνησε η «Κ», δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τέτοια πρόοδο στις συζητήσεις. Το γεγονός ότι στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από χθες και δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο πολιτικός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δείχνει πάντως μια έντονη κινητικότητα από την ελληνική πλευρά.

«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα», δήλωσε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε τηλεοπτικό σταθμό. «Aλλά επί της ουσίας, δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο κάτω στις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. ια αυτό τον λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε », πρόσθεσε. Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «η Αθήνα πρέπει να καταβάλει πραγματικά μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία».

«Δεν υπάρχει ακόμα ο καταλυτικός παράγοντας που θα επιτρέψει τη συμφωνία», έλεγε πηγή της ΕΚΤ στην «Κ» και ξεκαθάριζε ότι «είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο να βρούμε μια συμφωνία» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει πολύ έδαφος που πρέπει ακόμα να καλυφθεί».

Από το προηγούμενο Σάββατο, που έληξαν οι στο Brussels Group, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έχει παρουσιάσει κάτι καινούργιο. Το σημείο που έμειναν οι συζητήσεις από το Σάββατο είναι η επίτευξη μικρής προόδου στη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ και του ασφαλιστικού και καμίας στα εργασιακά. Συγχρόνως, παραμένουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και από αυτό το σημείο αναμενόταν να ξεκινήσουν χθες οι συζητήσεις.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε επίσης ότι πια είναι σαφές πως για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι αναφορές της Αθήνας για «το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς» δεν βοηθούν. «Το Eurogroup θέλει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών θεσμών», λέει χαρακτηριστικά.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση