Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έκπληξη στις Βρυξέλλες, που δεν επιβεβαιώνουν πρόοδο
Έκπληξη στις Βρυξέλλες, που δεν επιβεβαιώνουν πρόοδο

Έκπληξη στις Βρυξέλλες, που δεν επιβεβαιώνουν πρόοδο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκπληξη προκάλεσε η μεγάλη αισιοδοξία που εξέπεμπε χθες το Μέγαρο Μαξίμου πως η συμφωνία έχει αρχίσει ήδη να γράφεται στο Brussels Group, τη στιγμή που δεν είχαν ούτε καν φτάσει οι Ελληνες εκπρόσωποι στις Βρυξέλλες.

Με μια σειρά αξιωματούχων που επικοινώνησε η «Κ», δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν τέτοια πρόοδο στις συζητήσεις. Το γεγονός ότι στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκονται από χθες και δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, ο πολιτικός επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, δείχνει πάντως μια έντονη κινητικότητα από την ελληνική πλευρά.

«Είναι ωραίο να ακούει κανείς όλα αυτά τα θετικά σχόλια να έρχονται από την Ελλάδα», δήλωσε εξάλλου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε τηλεοπτικό σταθμό. «Aλλά επί της ουσίας, δεν έχουμε προχωρήσει πολύ πιο κάτω στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους τρεις θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση. Για αυτό τον λόγο εκπλήσσομαι από αυτά που λέγονται όλη την ώρα από την Αθήνα, συγκεκριμένα ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία», πρόσθεσε. Αλλά και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι «η πρέπει να καταβάλει πραγματικά μεγαλύτερη προσπάθεια για να φτάσουμε σε συμφωνία».

«Δεν υπάρχει ακόμα ο καταλυτικός παράγοντας που θα επιτρέψει τη συμφωνία», έλεγε πηγή της ΕΚΤ στην «Κ» και ξεκαθάριζε ότι «είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στο να βρούμε μια συμφωνία» συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει πολύ έδαφος που πρέπει ακόμα να καλυφθεί».

Από το προηγούμενο Σάββατο, που έληξαν οι διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, δεν έχει παρουσιάσει κάτι καινούργιο. Το σημείο που έμειναν οι συζητήσεις από το Σάββατο είναι η επίτευξη μικρής προόδου στη μεταρρύθμιση του και του ασφαλιστικού και καμίας στα εργασιακά. Συγχρόνως, παραμένουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και από αυτό το σημείο αναμενόταν να ξεκινήσουν χθες οι συζητήσεις.

Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε επίσης ότι πια είναι σαφές πως για να υπάρξει συμφωνία, πρέπει να εξασφαλιστεί η σύμφωνη του ΔΝΤ, τονίζοντας ότι οι αναφορές της Αθήνας για «το πρόβλημα με τη διαφορετική στάση ανάμεσα στους θεσμούς» δεν βοηθούν. «Το Eurogroup θέλει τη σύμφωνη γνώμη και των τριών θεσμών», λέει χαρακτηριστικά.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση