Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εκοψε τις γέφυρες της συναίνεσης ο Τσίπρας
Εκοψε τις γέφυρες της συναίνεσης ο Τσίπρας

Εκοψε τις γέφυρες της συναίνεσης ο Τσίπρας

Υπερψηφίστηκε, όπως αναμενόταν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα του μνημονίου, μόνο από τα δύο της κυβερνώσας πλειοψηφίας (154, καθώς απουσίαζε η κ. Β. Κατριβάνου). Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταψήφισε επί της αρχής το σχέδιο νόμου. Είχε προηγηθεί η επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα να κόψει με μια υψηλών τόνων του τις όποιες γέφυρες συναίνεσης με τα της αντιπολίτευσης.

Η προσπάθεια, μέσω ονομαστικών ψηφοφοριών επί συγκεκριμένων άρθρων, να προκληθούν ρήγματα στη δικομματική κυβέρνηση, στην παρούσα φάση βρήκε ανταπόκριση μόνο από τον Ν. Νικολόπουλο, ο οποίος ψήφισε επί της αρχής και καταψήφισε έξι άρθρα. Από την ψηφοφορία απουσίαζε η κ. Κατριβάνου, η οποία, πάντως, με επιστολή της –που δεν προσμετρήθηκε στο τελικό αποτέλεσμα– δήλωσε ότι θα ψήφιζε «ναι».

Η συζήτηση που προηγήθηκε κατά την τετραήμερη διαδικασία κατέδειξε ότι έχει δημιουργηθεί βαρύ κλίμα για την κυβέρνηση, όχι μόνον από τη σκληρή κριτική που δέχεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αλλά και από τον προβληματισμό ο οποίος αναπτύσσεται μεταξύ των βουλευτών της πλειοψηφίας, ακριβώς για τα προωθούμενα μέτρα και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα αυτό, ο πρωθυπουργός στην του χθες επέλεξε να εξαγγείλει πρωτοβουλίες οι οποίες δεν έχουν σχέση με το πολυνομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών; Η απόφαση, μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας, για ενός έτους παράταση στη δυνατότητα ελέγχου φορολογικών υποθέσεων (μεταξύ αυτών και της λίστας Λαγκάρντ) ή και η εφαρμογή σχεδίου ανάπλασης στην παραλία του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για πολλά εκτός από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου: «Ποια σχέση με τους φόρους έχει το στο Κερατσίνι; Καλοδεχούμενο το έργο, φέρτε το να το συζητήσουμε, αλλά δεν έχει σχέση με το νομοσχέδιο», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευ. Μεϊμαράκης. Στην υψηλών τόνων δευτερολογία του ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέκρινε δριμύτατα την κυβέρνηση και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για την επιλογή του να προσφέρει πολιτική κάλυψη στους ελεγχόμενους για το «πόθεν έσχες» υπουργούς. «Εγινε ο κ. Τσίπρας δικαστής και εξέδωσε απόφαση;», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Ν. Μιχαλολιάκος παρουσίασε έγγραφο που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών, μέσω του οποίου ο κ. Ν. Κοτζιάς ζητούσε την άποψη και της για πιθανά ονόματα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά όσον αφορά την . «Είναι απίθανη αυτή η επιστολή», σχολίασε ο κ. Μεϊμαράκης. «Για διαρροή απόρρητων εγγράφων» έκανε λόγο ο Ν. Κοτζιάς. «Μην παίζετε με την εξωτερική πολιτική», είπε και πρόσθεσε ότι επειδή η Χ.Α. παραβίασε τον περί απορρήτου νόμο, δεν θα κληθεί εκ νέου στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση