Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εκλογές Ν.Δ.: Ποιος θα υποστηρίξει ποιον στην επαναληπτική εκλογή
Εκλογές Ν.Δ.: Ποιος θα υποστηρίξει ποιον στην επαναληπτική εκλογή

Εκλογές Ν.Δ.: Ποιος θα υποστηρίξει ποιον στην επαναληπτική εκλογή

Θα υπάρξει δεύτερος γύρος και, αν ναι, υπό ποιες συνθήκες θα διεξαχθεί η επαναληπτική εκλογή για την ηγεσία της .Δ.; Το ερώτημα είναι κρίσιμο για την επόμενη μέρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποκρύπτει τις παρασκηνιακές ζυμώσεις για τις συμμαχίες που θα απαιτηθούν σε μία τέτοια προοπτική. Η δήλωση Μεϊμαράκη την Παρασκευή στο ότι, αν είναι δεύτερος με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο, θα αποσυρθεί, αλλά ότι πρέπει να υπάρχει δεύτερος γύρος, ακόμη και με απόσυρση του δεύτερου, αν δεν ξεπεράσει το 50%, είναι ενδεικτική, όπως και η προτίμησή του στον Κ. Μητσοτάκη, σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπος με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Φόβος υπάρχει επίσης για τυχόν εντάσεις –και ενστάσεις– που μπορεί να προκαλέσει ενδεχόμενο οριακό αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο, είτε μεταξύ των δύο πρώτων είτε μεταξύ του δεύτερου και τρίτου υποψηφίου για την ηγεσία.

Ολοι αισιοδοξούν

Οπως είναι αναμενόμενο, και οι τέσσερις διεκδικητές εμφανίζονται σίγουροι ότι το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών θα τους δικαιώσει. Ο παραιτηθείς πρόεδρος Ευάγγελος εκτιμά ότι όχι μόνο θα κατακτήσει την πρωτιά, αλλά και ότι η διαφορά του από τον δεύτερο θα είναι τέτοια, που πιθανότατα η .Δ. θα αποφύγει την ταλαιπωρία του δεύτερου γύρου. Και ο κ. Απόστολος , ωστόσο, εμφανίζεται εξαιρετικά αισιόδοξος για την πρωτιά, ενώ προεξοφλεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι θα βρίσκεται στις δύο πρώτες θέσεις. Την εκτίμηση αυτή αμφισβητεί έντονα ο κ. , που θεωρεί ότι η κατάκτηση της δεύτερης θέσης από τον ίδιον είναι παραπάνω από εφικτή, ενώ βάσιμη αισιοδοξία δηλώνει ότι τον διακατέχει και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος θεωρεί πολύ πιθανό να κάνει την έκπληξη και να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Το ερώτημα είναι τι θα πράξουν οι δύο που θα βρεθούν εκτός στην περίπτωση που απόψε το βράδυ δεν κόψει κανείς το νήμα της εκλογικής βραδιάς. Και εδώ τα σενάρια είναι ανάλογα των πιθανών συνδυασμών:
Στην πρώτη περίπτωση, σε εκείνη δηλαδή που ο κ. Ευ. διασφαλίσει την πρωτιά αλλά όχι και την εκλογή του απόψε το βράδυ, είναι κρίσιμο να απαντηθεί αν αντίπαλός του στον δεύτερο γύρο θα είναι ο κ. Απ. , ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης ή ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, αν και το τελευταίο δεν θεωρείται πολύ πιθανό. Αν αντίπαλοι στον δεύτερο γύρο είναι οι κ. και Τζιτζικώστας, τότε το ερώτημα που προκύπτει είναι αν οι δύο που θα αποκλειστούν, οι κ. Κυρ. Μητσοτάκης και Αδ. Γεωργιάδης, θα μείνουν αμέτοχοι ή θα πάρουν ανοικτά θέση υπέρ ενός εκ των δύο. Κατά κοινή εκτίμηση, ο κ. Γεωργιάδης –λόγω και της παρουσίας του κ. Βορίδη στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα– είναι πιθανότερο να υποστηρίξει τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη. Για τη στάση του κ. Μητσοτάκη υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις, καθώς κάποιοι εκτιμούν ότι είναι πιθανότερο να ταχθεί στο πλευρό του πρώην προέδρου και άλλοι θεωρούν πιο πιθανό είτε να μείνει αμέτοχος είτε να πάει στο αντίπαλο στρατόπεδο από εκείνο στο οποίο βρίσκεται η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Αν αντίπαλος του κ. Μεϊμαράκη στον δεύτερο γύρο είναι ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, τότε θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Γεωργιάδης θα υποστηρίξει τον δεύτερο. Ο κ. Τζιτζικώστας κρατάει ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του σε σχέση με το πώς θα κινηθεί σε περίπτωση που θα αποκλειστεί από τον δεύτερο γύρο, αλλά θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα υποστηρίξει τον κ. Μεϊμαράκη, μετά τη μετατροπή της προεκλογικής αντιπαράθεσης σε προσωπική κόντρα μεταξύ των δύο.

Στην περίπτωση που ο κ. Τζιτζικώστας διασφαλίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο, αλλά όχι και την εκλογή του, τότε επίσης τα σενάρια διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόσωπο με το οποίο θα αντιπαρατεθεί στον δεύτερο γύρο. Αν αντίπαλός του είναι ο κ. Μεϊμαράκης, τότε είναι προφανές ότι θα επιδιώξει την ανοχή έστω των κ. Μητσοτάκη και Γεωργιάδη, η οποία, ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί προκαταβολικά δεδομένη. Μάλλον το αντίθετο. Στη λιγότερο πιθανή περίπτωση κατά την οποία στον δεύτερο γύρο θα κληθούν να αντιπαρατεθούν οι κ. Τζιτζικώστας και Κυρ. Μητσοτάκης, τότε θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη, όπως δήλωσε την Παρασκευή, το ίδιο και ο κ. Γεωργιάδης.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #ξυλοδαρμός Πακιστανού στα Κανάλια #ξυλοδαρμός - https://t.co/qJU2pYVhT3 -

  • Έργα οδικής ασφάλειας σε περιοχές του Βόλου #έργαοδικήςασφάλειας - https://t.co/NKSIuVxnTo -

  • Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποκτά ο Δήμος Αλοννήσου #ΔήμοςΑλοννήσου - https://t.co/jor6ECiQtV -

"Αλιεύοντας" την είδηση