Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκλογές: Φουντώνει η κόντρα για τη φορολογία
Εκλογές: Φουντώνει η κόντρα για τη φορολογία

Εκλογές: Φουντώνει η κόντρα για τη φορολογία

Νέες εντάσεις μετξύ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ κι ΠΑΣΟΚ, με την να «ταυτίζει» την Κουμουνδούρου με τη Χαρ. Τρικούπη, ξέσπασαν την Τετάρτη με αφορμή τη φορολογία, που εξελίσσεται σε κύριο πεδίο αντιπαράθεσης, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Οι τοποθετήσεις της Πόπης Τσαπανίδου από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του Στέφανου Παραστατίδη από το ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσαν αφορμή για κατά μέτωπο επίθεση από τον εκπρόσωπο της Ν.Δ., Ακη Σκέρτσο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε και «διορθωτική κίνηση» από το στρατόπεδο της Χαρ. Τρικούπη.

Το πρωί της Τετάρτης, η Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για «έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων τις πρώτες 50 μέρες διας του ΣΥΡΙΖΑ».

Κληθείσα, στη συνέχεια, να ορίσει τι σημαίνει «υπερκέρδη», αρχικά είπε ότι «τα υπερκέρδη ορίζονται με τον ίδιο τρόπο που ορίστηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από την Ευρωπαϊκή Ενωση και μοιράστηκαν στους πολίτες», ενώ στην ερώτηση ποιες επιχειρήσεις αφορά η έκτακτη αυτή φορολόγηση, είπε μόνο «αυτές που έχουν υπερέσοδα, τι θέλετε να γίνω, ΑΑΔΕ;».

ια τη φορολόγηση των μερισμάτων είπε, δε, ότι δεν είναι προτεραιότητα γιατί είναι μικρή η απόδοση του μέτρου.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, επανήλθε λίγη ώρα αργότερα, αναφέροντας σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή της ότι «σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού . Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Ν.Δ. υπόσχεται διεύρυνση της λεηλασίας του εισοδήματος και της περιουσίας μισθωτών και μικρομεσαίων και φοροασυλία στους λίγους και ισχυρούς φίλους της», συμπλήρωσε, παρουσιάζοντας το «διακύβευμα της κάλπης».

Σημειώνεται ότι η άμεση φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ς και των διυλιστηρίων αποτελεί θέση που η Κουμουνδούρου έχει εκφράσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, κατά τη δημοσιο του προεκλογικού της προγράμματοςΩστόσο, η κ. Τσαπανίδου, τόσο στο πάνελ του ΣΚΑΪ όσο και στη μετέπειτα δήλωσή της, δεν διευκρίνισε σε ποιες εταιρείες αναφέρεται.

ΠΑΣΟΚ: Η δήλωση Παραστατίδη και η «διόρθωση» από τη Χαριλάου Τρικούπη

Την ίδια στιγμή, στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατούσε αναστάτωση από την τοποθέτηση του υποψήφιου βουλευτή Στέφανου Παραστατίδη. «Οι άμεσοι φόροι, οι οποίοι αφορούν στον φόρο γονικής κληρονομιάς, στον φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι, οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (OPEN).

Η αναφορά του Στέφανου Παραστατίδη σε προοπτική αύξησης του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι εκτός προγραμματικών θέσεων για την οικονομία. 

Η δήλωση, πάντως, ήρθε σε συνέχεια των δηλώσεων των υποψηφίων στο Παναγιώτη Δουδωνή και Ελένης Χρονοπούλου, αναφορικά με τη φορολόγηση του διανεμόμενου μερίσματος στις επιχειρήσεις.

Οπως διευκρίνιζε, πάντως, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος, αν και θεωρήθηκαν ατυχείς κάποιες διατυπώσεις από εκείνους, η πρόταση για προοδευτική φορολόγηση των μερισμάτων υπάρχει στο πρόγραμμα του κόμματος.

Σκέρτσος: «Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος Τσίπρα»

Μετά τις παραπάνω τοποθετήσεις, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ., Ακης Σκέρτσος, επανέφερε -μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών- την κριτική περί «κρυφής ατζέντας Κατρούγκαλου» για «οριζόντια αύξηση εισφορών».

«ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι αρκεί να μειώσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα για να βρουν τους πόρους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τα προγράμματά τους. Αυτές οι μειώσεις ισοδυναμούν με 3,5 δισ. επιπλέον άμεσους φόρους, όπως ομολόγησε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν διέψευσε η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σήμερα στον ΣΚΑΪ», σχολίασε.

«Δεν υπάρχει κάποιο απόθεμα από το οποίο θα αντλήσουν για να χρηματοδοτήσουν αυτές τις μειώσεις φόρων, συνεπώς θα επιβάλλουν 3,5 δισ. φορολογία», τα οποία σήμερα «χρηματοδοτούν συντάξεις, μόνιμες δαπάνες σε Παιδεία, Υγεία και ασφάλεια», επομένως, «ή θα μειώσουν κοινωνικές δαπάνες ή θα αυξήσουν φόρους», εξήγησε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

Όπως είπε ο Α. Σκέρτσος, «το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύεται παρακολούθημα του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα ίσως χειρότερο», διότι «δεν μπορεί καν να κοστολογηθεί εύκολα». Μάλιστα, για το κόστος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκέρτσος υποστήριξε ότι «στοιχίζει κοντά στα 10-12 δισ. ευρώ ετησίως».

Η «κρυφή ατζέντα» και οι «μαρτυριάρηδες»

«Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αλιεύσει από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει όμως να γίνει το ίδιο ένα φθαρμένο προϊόν όταν υιοθετεί την ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε.

«Κρυφή ατζέντα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που την αποκάλυψαν οι μαρτυριάρηδες Νο. 2», τόνισε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι θα μειώσει φόρους και θα αυξήσει τις κοινωνικές δαπάνες από τα 10 δισ. από τις απευθείας αναθέσεις», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «ακόμα ένα fake news της αντιπολίτευσης».

Σύμφωνα με τον κ. Σκέρτσο, «στη θητεία της Ν.Δ. έχουμε 26% επί του συνόλου των συμβάσεων απευθείας αναθέσεις, έναντι 80% την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ έκανε λόγο «για ακραία μορφή λαϊκισμού από τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμηνύει ότι οι απευθείας αναθέσεις της πανδημίας θα είναι το δημοσιονομικό αντίμετρο για τις μειώσεις φόρων και τις αυξήσεις δαπανών».

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση