Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκλογές 2023: «Πράσινο φως» ΣτΕ για την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών
Εκλογές 2023: «Πράσινο φως» ΣτΕ για την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών

Εκλογές 2023: «Πράσινο φως» ΣτΕ για την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την υπ΄ αριθμ. 7/ γνωμοδότησή του έκρινε νόμιμη την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκ περιφέρεια που έγινε σύμφωνα με την απογραφή του πληθυσμού του έτους 2021.

Ειδικότερα, στο ΣτΕ είχε κατατεθεί από τον υπουργό Εσωτερικών σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για «τον καθορισμό των βουλευτικών εδρών κάθε εκς περιφέρειας για τις γενικές βουλευτικές εκλογές» (59 στο σύνολό τους οι εκλογικές περιφέρειες).

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο πάρεδρος Χρήστος Παπανικολάου) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και παράλληλα έκανε ορισμένες δευτερεύουσες νομοτεχνικού περιεχομένου παρατηρήσεις (π.χ. να αναγραφεί στο Προεδρικό Διάταγμα ο ακριβής χρόνος διενέργειας της απογραφής, κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, ‘Αρτας, Κοζάνης, , Σερρών, , Θεσπρωτίας και ς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση