Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Εκκίνηση Δήμου Βόλου για τη δημιουργία θεσμού αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη
Εκκίνηση Δήμου Βόλου για τη δημιουργία θεσμού αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη

Εκκίνηση Δήμου Βόλου για τη δημιουργία θεσμού αποκριάτικων εκδηλώσεων στην πόλη

Με στόχο την ψυχαγωγία του τοπικού πληθυσμού και παράλληλα την ανάδειξη του Βόλου ως ιδανικού τουριστικού προορισμού τριημέρου, ο Δήμος Βόλου διοργανώνει κύκλο αποκριάτικων εκδηλώσεων από την Παρασκευή 11 έως και τη Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016.

Ο σχεδιασμός βασίζεται στη συμμετοχή, στη συλλογική προσπάθεια των τοπικών παραγωγικών και κοινωνικών φορέων και τη δημιουργικότητα των τοπικών Σχολών Χορού που στηρίζουν με το δυναμικό και το ταλέντο τους την προσπάθεια του Δήμου Βόλου. Με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα την τοπική γαστρονομία που αφορά την ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, προσθέτοντας ο Δήμος Βόλου δράσεις καρναβαλικές και τις υιπες ημέρες του τριημέρου, δημιουργείται ένα σύνολο εκδηλώσεων ικανού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συνόλου του κοινού που επιθυμεί να αποδράσει από τον τόπο κατοικίας του για να γιορτάσει τις Απόκριες.

Το πρόγραμμα θα προβληθεί από τηλεοπτικούς σταθμούς της κεντρικής, δυτικής και τμήματος της βόρειας Ελλάδας, προκειμένου η πόλη να προταθεί ως προορισμός όχι μόνο για το τριήμερο της Αποκριάς αλλά και για τα τριήμερα της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα που ακολουθούν.

Με την αντίστοιχη που προηγήθηκε για την περίοδο των Χριστουγέννων, η πόλη του Βόλου αποκτά πλέον μία νέα δυναμική στον άτυπο «ανταγωνισμό» μεταξύ των προορισμών ως προς την της εικόνας μίας πόλης ζωντανής και δημιουργικής, ικανής να προσελκύσει επισκέπτες και επενδυτές.

Κεντρικά σημεία της πόλης θα στολιστούν με αποκριάτικα θέματα για τη δημιουργία γιορταστικής ατμόσφαιρας και από την Παρασκευή 12/03/2016 το κέντρο του Βόλου θα πλημμυρίσει από μουσική με live μπάντες που θα ξεκινούν από τις 6.00 το απόγευμα έως και μετά τα μεσάνυχτα.

Ταλαντούχες ομάδες μουσικών της πόλης θα αποδώσουν αποκριάτικους ρυθμούς σε κεντρικά σημεία της πόλης και κατά διαστήματα θα «παρεμβαίνουν» χορευτές με εντυπωσιακές φιγούρες, όλοι μέλη του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού.

Την Κυριακή 14 Μαρτίου στις 4.00 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη καρναβαλική παρέλαση που θα διέλθει από τις οδούς Δημητριάδος και Αργοναυτών με κατάληξη την περιοχή του Ηρώου, όπου θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Καρνάβαλου και θα ακολουθήσει επίδειξη των χορευτικών δυνατοτήτων των τοπικών χορευτών – και στη συνέχεια ‘party' για τους συμμετέχοντες όλων των ηλικιών.

Στη μεγάλη παρέλαση θα συμμετάσχουν αποκριάτικα άρματα και περισσότεροι από 200 χορευτές που φοιτούν στις Σχολές Χορού της πόλης και οι οποίοι θα ακολουθούν τα άρματα κάνοντας παρέλαση με εντυπωσιακές χορογραφίες, καθώς και ομάδες καρναβαλιστών από συλλόγους, φορείς, σχολεία και κοινωνικές ομάδες της πόλης.

Οι χορευτικοί ρυθμοί της παρέλασης δεν αφορούν μόνο την κλασική λάτιν προσέγγιση, θα αναδειχθούν παράλληλα οι προσπάθειες των τοπικών χορευτών στους ρυθμούς του βαλς, του brake dance του hip hop και οι χορευτικές φιγούρες που θα αναδειχθούν εκτείνονται από το είδος της samba έως αυτού του εντυπωσιακού ακροβατικού χορού και του Kangoo jumps.

Για το κόστος κατασκευής των αρμάτων συμμετέχουν δυναμικά τοπικοί παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς που ανέλαβαν να κατασκευάσουν άρματα σχετικά με τον παραγωγικό κλάδο που εκπροσωπούν, όπως π.χ. ο συμμετέχει με άρμα που σατιρίζει τα οικονομικά βάρη του εμπόρου και μεταδίδει μήνυμα για τη στήριξη της τοπικής αγοράς. Για το συγκεκριμένο μάλιστα άρμα καλούνται δημότες της πόλης να συμμετάσχουν στην παρέλαση φορώντας σχετικό μπλουζάκι που έχει εκτυπώσει ο Εμπορικός Σύλλογος με αναγραφόμενο το σχετικό μήνυμα – ώστε αυτό να μεταδοθεί κατά τη διάρκεια της παρέλασης με έντονη απήχηση.

Άρμα με μήνυμα οικολογικής συνείδησης θα ακολουθούν μαθητές και γονείς δημοτικού σχολείου της πόλης που επέλεξε ως θέμα τις μέλισσες και τη μελισσοκομική και φέρει το σύνθημα «Σώστε τις μέλισσες – Σώστε τον πλανήτη». Το συγκεκριμένο άρμα θα ακολουθούν οι εμπνευστές του ντυμένοι «μέλισσες» και «» και θα ακολουθούν ομάδες καρναβαλιστών ντυμένοι ως είδη της φύσης που δημιουργούνται με την αναπαραγωγική διαδικασία στην οποία συντελούν οι μέλισσες μεταφέροντας τη γύρη από φυτό σε φυτό. Και για τη συγκεκριμένη θεματική αναζητούνται ομάδες στις οποίες θα χορηγηθούν οι σχετικές στολές και θα ακολουθούν χορεύοντας το άρμα.

Ο Σύλλογος Καφετεριών και Εστίασης θα μεταδώσει το μήνυμα «την κάναμε από … κούπες» με κατασκευή άρματος σχετική με τον κλάδο που εκπροσωπεί, ενώ ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με τοπική ομάδα με επικεφαλής που ασχολείται με το καρναβάλι της ς και με επικεφαλής την Ελένη Γλύνη, κατασκευάζει σχετικό άρμα που θα μεταφέρει το κοινό σε άλλο τόπο και εποχή.

Το σύνολο των αρμάτων και οι θεματικές τους θα ανακοινωθούν σύντομα και θα κληθούν οι δημότες να τα υποστηρίξουν με την παρουσία τους, με στολές που θα δανείσει στους συμμετέχοντες ο Δήμος Βόλου.

Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου ο κύκλος εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τη γιορτή για τα Κούλουμα που θα πραγματοποιηθεί στο τμήμα της παραλίας μεταξύ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Αγίου Κωνσταντίνου παράλληλα με το πάρκο, όπου θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα, τσίπουρο και κρασί υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής σε συναυλία που θα δοθεί από δημοφιλές τοπικό μουσικό σχήμα. Τη συγκεκριμένη εκδήλωση στηρίζουν χορηγοί που θα συμβάλλουν με τα προϊόντα τους στη μεγαλύτερη δυνατή προσφορά στιγμών ς και γιορτής για το σύνολο των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης.

Παράλληλα, σε περιφερειακές ενότητες του Δήμου θα πραγματοποιηθούν οι καθιερωμένες κατά τα τοπικά έθιμα εκδηλώσεις, οι οποίες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Για την υλοποίηση του εγχειρήματος ενεργοποιείται το σύνολο των Δημοτικών Υπηρεσιών, Φορείς και Σύλλογοι της πόλης, καλλιτεχνικές ομάδες, Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Για τη συμπίεση του κόστους των δράσεων έχει πραγματοποιηθεί τεράστια προσπάθεια και συμβάλλουν δυναμικά τοπικοί φορείς και ως χορηγοί ή υποστηρικτές. Έχει επίσης ληφθεί μέριμνα το 90% των δαπανών να αφορά την τοπική αγορά και μόνο σε περιπτώσεις όπου υπήρξε μεγάλη διαφορά ως προς το κόστος, θα ανατεθούν προμήθειες ή υπηρεσίες εκτός πόλης.

Την οργάνωση των δράσεων, πέραν των δημοτικών μονάδων υποστηρίζουν : , ο Σύλλογος Καφετεριών, Μπαρ, Αναυψκηρίων και Εστίασης Μαγνησίας, οι Σχολές Χορού : Alternative, Break a Move, Chorus Line, Dance Academy, Dance Studio, Libre Dance, Magic Steps, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Βόλου, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ‘Η Νέα Αγχίαλος', γονείς και μαθητές του 19ου Δημοτικού Σχολείου, γονείς και μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Ιωνίας. Οι πλατφόρμες και τα οχήματα κίνησης των αρμάτων θα διατεθούν από παραγωγούς της περιοχής και το λογότυπο της δράσης έχουν αναλάβει να φιλοτεχνήσουν οι σπουδαστές του ΔΙΕΚ Βόλου.

Το συντονισμό έχουν αναλάβει τα αιρετά και υπηρεσιακά στελέχη του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου.

Την προσπάθεια καλούνται να στηρίξουν οι δημότες του συνόλου του πόλης συμμετέχοντας ως καρναβαλιστές ή με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις. Οι δημότες που επιθυμούν να συμμετάσχουν ως καρναβαλιστές μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Βόλου ώστε να επιλέξουν θεματική, να τους χορηγηθούν οι σχετικές στολές (με την υποχρέωση επιστροφής) και να ενταχθούν σε ομάδες ή να δημιουργήσουν δικές τους ομάδες ακολουθώντας με κέφι και την παρέλαση. Οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή μπορούν να επικοινωνούν με το Δήμο Βόλου από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 10.00π.μ. έως 13.00μ.μ. στα τηλέφωνα : 24213 50190 και 24213 50201.

Η φετινή προσπάθεια αφορά μία συντονισμένη και συλλογική δράση, η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει προϋποθέσεις ώστε το καρναβάλι του Βόλου να αποκτήσει χαρακτήρα και φιλοσοφία και να καταστεί θεσμός. Η αρχική αυτή προσπάθεια θα υποστεί αξιολόγηση, θα εντοπιστούν λάθη και παραλείψεις, θα αναδειχθούν ή θα βελτιωθούν θετικά και αρνητικά σημεία ώστε στη συνέχεια η πόλη να αποκτήσει ένα ακόμη συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο θα συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού ως της πλέον δυναμικής αναπτυξιακής προοπτικής του τόπου.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση