Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τον Μακαριστό Χριστόδουλο
Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τον  Μακαριστό Χριστόδουλο

Εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τον Μακαριστό Χριστόδουλο

Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και για τα 10 χρονβια του Μακαριστου Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου διοργανώνουν η τοπική Εκκλησία σε συν με την Περιφέρεια ς και την , αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή, ημέρα που τις εκ θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Για το λόγο αυτό σήμερα ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος έδωσε συνέντευξη Τύπου κι αναφέρθηκε στη συμβολή του μακαριστού Ιωακείμ που έσωσε την περίοδο της Κατοχής την Εβραϊκή Κοινότητα αποκρύβοντάς την από τους Γερμανούς και παρέχοντάς τους ταυτότητες, κάτι που συνέχισε ο Μακαριστός Δαμασκηνός και τέλος ο Δημητριάδος Χριστόδουλος που συνέχισε την παράδοση με παρεμβάσεις και δράσεις για το θέμα του Ολοκαυτώματος και των Εβραίων και που αύριο συμπληρώνονται 10 χρόνια από την εκδημία του.

“Κάθε χρόνο συμμετέχουμε και συμβάλλουμε να μείνει ζωντανή η μνήμη το ολοκαυτώματος. Το Σάββατο θα τελεστεί μνημόσυνο και θα αναγνωστούν και τα ονόματα των ορθοδόξων που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα και θα ακολουθήσει προσκύνημα το μαρτυρικό χωριό της Δράκειας όπου στεφάνι θα καταθέσει και ο κ. Ες, εγγονός του Ρούντολφ ΕΣ που εκτέλεσε 1.5 εκ. ανθρώπους στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο” είπε ο επίσκοπος.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών αναφέρθηκε στις διαχρονικά καλές σχέσεις της Ισραηλιτικής Κοινότητας με την τοπική Εκκλησία και το ρόλο των μητροπολιτών στη των Εβραίων την περίοδο της Κατοχής, στο Βόλο και αλλού. Χαρακτήρισε μάλιστα ιδιαίτερα συγκινητικό το γεγονός που κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης την Κυριακή θα είναι ο ο εγγονός του Ρούντολφ Ες που αποκήρυξε την οικογένειά του και το Ναζισμό και αναπτύσσει κινηματική δράση στην Ευρώπη.

Εκδήλωση το Σάββατο
Στις 6.00 το απόγευμα του Σαββάτου διοργανώνεται εκδήλωση στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου για την προσφορά της Εκκλησίας την περίοδο της γερμανικής Κατοχής και της Αντίστασης, για την ανάδειξη της οποίας είχε εργαστεί συστηματικά ο αοίδιμος Πρωθιεράρχης και ως Μητροπολίτης Δημητριάδος και ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Η εκδήλωση θα έχει θέμα: «Ορθόδοξοι Άγιοι: Κλήρος και Λαός στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στο Ολοκαύτωμα».

Στην εκδήλωση θα ομιλήσουν:

-Η Βάσω Σταματίου, τελευταία εν ζωή Ελληνίδα, μη Εβραία, στο Άουσβιτς, με θέμα: «Μία Ελληνίδα στο Άουσβιτς».

Στην είσοδο του Ναού, όλοι οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν δωρεάν μία επετειακή έκδοση της Μητροπόλεως Δημητριάδος, αφιερωμένη στα δέκα χρόνια από την εκδημία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, με τίτλο, «Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, κείμενα ιστορικής μνήμης».

Την εκδήλωση θα κλείσει ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Την Κυριακή

Την Κυριακή θα ψαλεί στις 10:30 στο Μνημείο Ολοκαυτώματος- Πλατεία Ρήγα Φεραίου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο

11.15 Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου ς της Ι.Μ. Δημητριάδος- Μελισσιάτικα, Άναμμα Κεριών στη Μνήμη των 6.000 Εβραίων Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

11.30 Χαιρετισμοί:
– Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός
– Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών
11.40 Κεντρική ομιλία «Θυμήσου το παρελθόν στο παρόν για το μέλλον» από τον πολιτικό ακτιβιστή, αντιναζιστή κ. Ράινερ Ες εγγονό το διαβόητου διοικητή του Άουσβιτς, Ρούντολφ Ες
12.10 Η προσωπική μαρτυρία του κοριτσιού με Αριθμό 82224, Βάσως Σταματίου
12.20 «Άουσβιτς, το «εργοστάσιο» θανάτου» Μέσα από νέα φωτογραφικά στοιχεία του ερευνητή- ιστορικού Γιώργου Πηλιχού
12.35 Χαιρετισμοί:
– Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υφ Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου
– Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα Ίριτ Μπεν Άμπα
– Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα Jens Plotner
– Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυίδ Σαλτιέλ

Ακολουθεί μουσικό πρόγραμμα από τους : Μαριάντζελα Χατζησταματίου- τραγούδι, Κωστή - φλάουτο, Μαρίνη Πεϊκίδου- βιόλα, Νίκο Παναγιωτίδη- κιθάρα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση