Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκδήλωση τη Δευτέρα για το Ολοκαύτωμα με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείων – Γυμνασίων
Εκδήλωση τη Δευτέρα για το Ολοκαύτωμα με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείων – Γυμνασίων

Εκδήλωση τη Δευτέρα για το Ολοκαύτωμα με τη συμμετοχή μαθητών Λυκείων – Γυμνασίων

Μνήμες του Ολοκαυτώματος των Μαγνησιωτών Εβραίων θα “ξυπνήσουν” την προσεχή Δευτέρα στις 11 το πρωί στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου της Μητρόπολης Δημητριάδος (Κ. Καρτάλη – Ανθ. Γαζή), στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το 8ο Λύκειο , με την παρουσία μαθητών σχολείων του νομού.

Παράλληλα θα παραβρεθούν συγγενείς επιζησάντων Βολιωτών Εβραίων, στο Άουσβιτς. Ανάλογη εκδήλωση θα γίνει στο και Λύκειο Σκοπέλου τον Απρίλιο, ενώ θα διεξαχθεί και μαθητικός διαγωνισμός για το Ολοκαύτωμα σε όλα τα Λύκεια και οι πρώτοι δέκα θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Άουσβιτς στην Πολωνία.

Σήμερα στις 12 ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μαρσέλ Σολομών, η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σοφία Κανταράκη και η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Αγγελική Γκούρου, έδωσαν συνέντευξη τύπου για την εκδήλωση.

Ο διευθυντής της ΔΔΕ κ. Σαβελίδης τόνισε ότι ένας λαός που δεν θυμάται την του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει. «Μια τέτοια του εβραϊκού λαού, αυτό που έζησε τότε δεν θέλουμε να την ξαναζήσει κανένας άνθρωπος και ποτέ. Και αυτή η λογική και το επίκεντρο των δράσεων που επιμελείται από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε συνεργασία με το », τόνισε ο διευθυντής. Ο ίδιος είπε ότι με την εκδήλωση οι διδάσκονται ιστορία και οι εκπαιδευτικοί φροντίζουν να μην την ξεχάσουν ποτέ.

Ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου ευχαρίστησε τη ΔΔΕ και τη διευθύντρια του σχολείου για ευαισθησία τους να προβάλουν ολοκαύτωμα και τόνισε την ανθρωπιά τους. «Η εκδήλωση δεν είναι μόνο τιμή στα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος που οφείλουμε, αλλά κυρίως για να αναδείξουμε το κακό να μην ξαναγίνει. α αναδειχθεί η επίγεια κόλαση που επέλεξαν οι αζί που ξεπερνά την κόλαση της «Δευτέρας Παρουσίας» για να μην ξαναγίνει», τόνισε.

Ο πρόεδρος των Ισραηλιτών τόνισε ότι η ΔΔΕ, σε συνεργασία με τους διευθυντές του Γυμνασίου και Λυκείου Σκοπέλου, θα διοργανώσουν ανάλογη εκδήλωση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου στα σχολεία του νησιού.

Παράλληλα, υποβλήθηκε αίτημα και αναμένεται η έγκριση από το υπουργείο Παιδείας για διαγωνισμό με θέμα το Ολοκαύτωμα, των μαθητών όλων των Λυκείων της Μαγνησίας και οι πρώτοι 10 μαθητές, θα ταξιδέψουν στο Άουσβιτς «για να δουν την κόλαση και τι έπαθαν έξι εκατομμύρια συνανθρώπων μας», επισήμανε ο κ. Σολομών.

Η διευθύντρια του 8ου ΓΕΛ Αγγελική Γκούρου τόνισε ότι οι μαθητές του σχολείου ανέλαβαν με πολύ χαρά και προθυμία την εκδήλωση, στην οποία εκτός από ποιήματα και πεζά, θα παρουσιάσουν τέσσερα τραγούδια συνοδεία κιθάρας.
«Οφείλουμε να διδάσκουμε στα παιδιά να μην είναι ρατσιστές και να είναι δημοκράτες. Εγώ είχα επισκεφθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Comenius το Άουσβιτς και το Μπιρκενάου και συγκλονιστήκαμε όταν τα είδαμε από κοντά. Τα παιδιά είπαν ότι ήταν μάθημα ζωής και αναρωτιούνται πως κάποιοι άνθρωποι μπορούν να είναι Ναζιστές», τόνισε και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες ήταν εξευτελιστικές για τους κρατούμενους και οι βασανιστές τους, τους σκότωναν μετά από εξευτελισμό.

Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της ΔΔΕ Σοφία Κανταράκη χαρακτήρισε το Ολοκαύτωμα την πιο μελανή ιστορία στην ανθρώπινη ιστορία και το Γραφείο Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων δεν θα μπορούσε να απέχει. Μέσα από την εκδήλωση της Δευτέρας οι μαθητές θα τιμήσουν τη μνήμη των Ελλήνων εβραίων και αυτών που μαρτύρησαν από ναζιστές.

Σύμφωνα με την ίδια, η εκδήλωση περνά σοβαρά μηνύματα, για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση των μαθητών. «Όταν οι αξίες εγκαταλείπονται άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος. Ο άνθρωπος οφείλει να κοιτάει προς το Θεό», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση