Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εκατοντάδες μαθητές συμμετέχουν στο 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου
Εκατοντάδες μαθητές συμμετέχουν στο 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου

Εκατοντάδες μαθητές συμμετέχουν στο 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου

Εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Ελλάδας, αλλά και της Κύπρου θα βρεθούν από τις 11 έως και τις 13 Απριλίου στο Βόλο για να συμμετέχουν στο 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Ραδιοφώνου στους χώρους του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Βόλου και του 7ου Γυμνασίου Βόλου.

Ειδικότερα στο θα συμμετέχουν πενήντα σχολεία μεταξύ των οποίων και δύο από τη Κύπρο, με συνολικά 1118 μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Σε συνέντευξη Τύπου οι Κώστας Αμυγδαλίτσης, υπεύθυνος του Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού στο 1ο Ε.Κ. Βόλου και η Ελπίδα Πανάγου, υποδιευθύντρια του 7ου Γυμνασίου ανέφεραν ότι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια και τις δράσεις που θα αναπτυχθούν ειδικά την Παρασκευή 12 Απριλίου να μάθουν την ιστορία του ραδιοφώνου, να κάνουν μοντάζ στον ήχο, να στήνουν μια ραδιοφωνική εκπομπή, να συμμετέχουν σε κυνήγι θησαυρού, να κάνουν ένα ιστορικό περίπατο στην πόλη του Βόλου και πολλά άλλα.

Μεταξύ των 50 σχολείων που συμμετέχουν είναι και έξι από το Βόλο, ενώ στην πλειοψηφία τους τα σχολεία είναι Γυμνάσια και Λύκεια, καθώς τα δημοτικά δεν έχουν τη δυνατότητα διανυκτέρευσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι συμμετοχή έχουν δηλώσει και αρκετά Εργαστήρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, οι μαθητές των οποίων έχουν δηλώσει συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια.

Γίνεται δε προσπάθεια το υλικό που θα διατεθεί στους μαθητές να μεταφραστεί και σε γλώσσα Braille καθώς κάποιοι είναι τυφλοί.

Το ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο που ακόμη και σε μία περίπτωση που το οικονομικό είναι ανασταλτικός παράγοντας, μεταξύ των συμμετεχόντων είναι μία μικρή ομάδα μαθητών από σχολείο της Θεσσαλονίκης που θα έλθουν στο Βόλο με το αυτοκίνητο ενός πατέρα που διαθέτει το αυτοκίνητό του.

Μετά από εννιά μήνες προετοιμασίας όλα είναι έτοιμα για να υποδεχθούν τους 1118 μαθητές, καθώς στην όλη διαδικασία πέραν των εισηγητών στα εργαστήρια θα προσφέρουν επίσης εθελοντική εργασία περισσότερο από 55 εκπαιδευτικοί, από το 7ο Γυμνάσιο και τα σχολεία που στηρίζει το 1ο Ε.Κ. Βόλου, 45 μαθητές από τα ίδια σχολεία, αλλά και φοιτητές.

Στο δείπνο γνωριμίας της Πέμπτης 11 Απριλίου έχουν δηλώσει συμμετοχή 800 περίπου μαθητές και εκπαιδευτικοί, ενώ την Παρασκευή 12 Απριλίου αναπτύσσονται όλες οι δραστηριότητες στο 1ο Ε.Κ. Βόλου και το 7ο Γυμνάσιο Βόλου και άλλους χώρους ενώ την Παρασκευή το απόγευμα γίνεται η βράβευση του καλύτερου σποτ «Κάντο ν' ακουστεί» στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητριάδος όπου έχουν δηλώσει συμμετοχή 600 άτομα.

Το Σάββατο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση απολογισμού στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ν. Ιωνίας και θα βραβευτεί το καλύτερο διήγημα και έχουν δηλώσει ότι θα το παρακολουθήσουν 225 μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Το θα κλείσει με έναν αποχαιρετιστήριο μπουφέ στον προαύλιο χώρο του 1ου Ε.Κ. Βόλου.

Όπως ανέφεραν οι διοργανωτές πολλά σχολεία επιλέγουν επίσης να κάνουν επισκέψεις για να γνωρίσουν τις ομορφιές της περιοχής.

Όλα όμως θα παρουσιάσουν τη δουλειά που κάνουν αλλά και τον τόπο τους στα περίπτερα που θα στηθούν και θα είναι επισκέψιμα από την Τετάρτη 10 Απριλίου στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.

Η ανάπτυξη των δράσεων 

Οι δράσεις αναπτύσσονται σε δύο άξονες και συγκεκριμένα σε αυτές που ανέπτυξαν τα σχολεία στον τόπο τους πριν έλθουν εδώ καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές προετοίμασαν ένα αφιέρωμα στον αφανή ήρωα της περιοχής τους και έχουν επιλέξει ανθρώπους άγνωστους, της καθημερινότητας, δες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους να υποστηρίζουν την ιδιαιτερότητα των παιδιών τους, ανθρώπους που στηρίζουν και συντηρούν σπήλαια κλπ.

Παράλληλα τα ετοίμασαν την ιστορία της τοπικής ραδιοφωνίας και έστειλαν με θέμα το ραδιόφωνο.

Τα οκτώ διηγήματα που έχουν αποσταλεί θα κριθούν από τρεις λογοτέχνες και θα βραβευτούν σε εκδήλωση που προαναφέρθηκε το πρωί του Σαββάτου.

Όλες οι προσπάθειες των παιδιών, πλην των διηγημάτων που έχουν τεθεί σε διαγωνιστική διαδικασία, είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ: http://europeanschoolradio.eu/6fest/

Με το πέρας του Φεστιβάλ θα εξεταστεί η αξιοποίηση όλου του υλικού που έχει συγκεντρωθεί είτε έντυπα είτε ηλεκτρονικά, είτε με την παρ ραδιοφωνικών εκπομπών, κατέληξαν οι διοργανωτές.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019
20.00 Τελετή υποδοχής των σχολείων.
Το βράδυ της Πέμπτης θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής και γνωριμίας των ραδιοφωνικών ομάδων στο “Σουίπας Παλλάς” στις Αλυκές Βόλου.

Παρασκευή 12 Απριλίου 2019
09:00 – 14:00 Δραστηριότητες – Βιωματικά εργαστήρια για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
1. Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου: “Η επικοινωνία στην Αρχαιότητα”.
2. Βλέπουμε ήχους και δημιουργούμε τη μουσική κλίμακα του Πυθαγόρα
3. Εκφράζω την άποψή μου, έχω δικαίωμα να ακούγεται
4. Η εξέλιξη του ραδιοφώνου: Από τον Maxwell στο διαδίκτυο
5. Η τέχνη του ραδιοφωνικού λόγου
6. Μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό του 1ου Ε.Κ. Βόλου
7. Μοντάζ με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού επεξεργασίας ήχου για την παρ ραδιοφωνικών εκπομπών
8. Παίζοντας με τη φωνή και χρωματίζοντας με τις λέξεις
9. Παρουσίαση των τύπων μικροφώνων που χρησιμοποιούνται στην ραδιοφωνική παραγωγή
10. Πολιτιστικός περίπατος και επίσκεψη στο ραδιοφωνικό σταθμό της Βόλου
11. Ραδιοφωνικό ρεπορτάζ για το 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας
12. Σχεδιάζοντας μία μουσική ραδιοφωνική εκπομπή
13. Ψάξε, ψάξε …κάτι θα βρεις. Παιχνίδι χαμένου θησαυρού
Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
1. Σκιών. O Καραγκιόζης ανοίγει ραδιοφωνικό σταθμό
2. Κάνε ν' ακουστεί του πρόσφυγα η φωνή: Σχεδιασμός ραδιοφωνικής εκπομπής για την υποστήριξη των προσφύγων
3. Μαραθώνια ραδιοφωνική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό του 1ου Ε.Κ. Βόλου
4. Χτίζοντας με τούβλα και κεραμίδια
18:00 – 20:00 Τελετή Βράβευσης “Κάν' το Ν' Ακουστεί 2019” στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας Ι.Μ.Δ.

Σάββατο 13 Απριλίου
09:00 – 11:00 Συζήτηση, απολογισμός Φεστιβάλ και βράβευση διηγήματος
11:30 Εκδήλωση αποχαιρετισμού στο 1ο ΕΚ Βόλου

Επίσημη Φεστιβάλ

6ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2019″ & διαγωνισμός “Κάν' το ν' ακουστεί” 2019

Αναλυτικές πληροφορίες για κάθε δραστηριότητα

Πρόγραμμα

"Αλιεύοντας" την είδηση