Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα
Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα

Εγκρίθηκε το έργο ΣΔΙΤ για το φράγμα Ενιπέα

 Αρχικός προϋπολογισμός 185 εκατ. ευρώ 

Την έγκρισή της για το «Κατασκευή τος ποταμού Ενιπέα Φαρσάλων (στη θέση Παλιοδερλί), δικτύων διανομής νερού και λοιπών συνοδών έργων» έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατά τη συνεδρίασή της την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022. Το , με ενδεικτικό προϋπολογισμό 185,5 εκατ. ευρώ, έχει ως κύριο σκοπό την άρδευση αγροτικών εκτάσεων δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων.

Το έργο αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, καθώς εξασφαλίζει για τους αγρότες αρδευτικό με χαμηλό κόστος, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν απρόσκοπτα τις καλλιέργειές τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το εισόδημά τους. Ταυτόχρονα συμβάλλει στον εθνικό στόχο αποκατάστασης της καλής κατάστασης των υπογείων υδάτων της περιοχής, περιορίζοντας σημαντικά την υπεράντληση και αντικαθιστώντας τις απαιτούμενες ποσότητες με επιφανειακά ύδατα που θα συγκεντρώνονται στον ταμιευτήρα. Η διάρκεια του έργου ΣΔΙΤ είναι 30 έτη και περιλαμβάνει τέσσερα έτη κατασκευαστική περίοδο και 26 έτη περίοδο λειτουργίας/συντήρησης και εκμετάλλευσης της υποδομής. Επόμενο βήμα είναι η σχετικού διαγωνισμού, η οποία αναμένεται εντός του καλοκαιριού.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό   Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε σχετικά: «Σήμερα είχαμε μία ιδιαίτερα σημαντική θετική εξέλιξη για τη Θεσσαλία, καθώς η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ έδωσε το φως για την κατασκευή -μέσω ΣΔΙΤ- του φράγματος Ενιπέα στη Σκοπιά Φαρσάλων, δικτύων διανομής νερού και συνοδών έργων, συνολικού προϋπολογισμού 185,5 εκατ. ευρώ – που είναι χαμηλότερο από τις πρώιμες εκτιμήσεις. Με την ολο του έργου, θα εξασφαλιστεί η επάρκεια νερού άρδευσης για δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά τη διαχείριση των υδατικών πόρων τόσο στην περιοχή, όσο και ευρύτερα. Έτσι, βελτιώνεται το εισόδημα των αγροτών μέσα από τη του κόστους παραγωγής, ενώ δημιουργούνται πολλαπλά οφέλη για το οικοσύστημα.

Πραγματοποιήθηκε, συνεπώς, ένα κομβικό βήμα για ένα σημαντικό έργο υποδομής, η ανάγκη του οποίου κατέστη -σε όλους μας- ξεκάθαρη την επόμενη ημέρα των πλημμυρικών φαινομένων και των καταστροφών που προέκυψαν από τον μεσογειακό κυκλώνα ‘Ιανό' το 2020. Ένα αποτέλεσμα της στενής προεργασίας και προετοιμασίας από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας των αρμόδιων Υπουργείων και της , υπό την καθοδήγηση, φυσικά, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η στενή συνεργασία όλων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης, ανθεκτικότητας και προσαρμογής στην κλιματική και στη Θεσσαλία – όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Η Κυβέρνηση προχωρά ένα σημαντικό έργο υποδομής με πολλαπλά οφέλη για την περιοχή της Λάρισας, τη Μαγνησία, αλλά και την υπόλοιπη Θεσσαλία».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση