Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο

Στην τελική ευθεία για την ψήφισή του από την Ολομέλεια εισέρχεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της μνημονιακής συμφωνίας, το οποίο χθες εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο της δικομματικής κυβερνώσας πλειοψηφίας στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με μόνο την Ένωση Κεντρώων να δηλώνει ότι επιφυλάσσεται να αποφασίσει για την τελική στάση σήμερα και αύριο στις επί της αρχής και επί των άρθρων ψηφοφορίες.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι Ν.Δ., Δημοκρατική Συάταξη και Ποτάμι δήλωσαν πολλές φορές ότι προτίθενται να ψηφίσουν θετικά για ορισμένες διατάξεις αν η κυβέρνηση προχωρούσε σε κάποιες αλλαγές. Βελτιώσεις σε σειρά διατάξεων ζήτησαν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, γεγονός το οποίο δημιούργησε περιβάλλον αυξημένης ς πίεσης στην κυβέρνηση.

Εν μέσω αυτών των πιέσεων, ο μεν υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλ. Τσακαλώτος διεμήνυσε ότι κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίασης της Ολομέλειας θα μιλήσει για όλα τα θέματα, ο δε αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης σε παρεμβάσεις του είτε έδινε εξηγήσεις, είτε παρέπεμπε σε μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων. Χαρακτηριστικά, αργά χθες το βράδυ ανέφερε για το θέμα των ανείσπρακτων ενοικίων: «Με το πολυνομοσχέδιο καταργείται η δυνατότητα εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Το τι θα γίνει με τη φορολόγησή τους, αυτό θα ρυθμιστεί σε επόμενο νομοσχέδιο». Για μελλοντικές συνολικές ρυθμίσεις έκανε λόγο και ο υπουργός Εργασίας Γ. , εκείνος από την πλευρά του για ζητήματα ασφαλιστικά.

Κατ' αυτό τον τρόπο και με την επίκληση των υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των εταίρων-δανειστών, οι υπουργοί –εκτός απροόπτου– φαίνεται να ξεπερνούν τον σκόπελο των αλλαγών που τους ζητούν στην παρούσα φάση.

Στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια, εξάλλου, παρέπεμψε ο κ. Αλεξιάδης και για το ζήτημα της ς ή μη στην προθεσμία (31/12/2015) ς αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Πάντως, άτομα με γνώση του περιεχομένου των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι οι εταίροι δεν έχουν αντίρρηση για παράταση αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ. «Είναι βούληση της κυβέρνησης να μην υπάρξει καμία », δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας πως αναφέρεται σε υποθέσεις οι οποίες είτε τελούν υπό εισαγγελική παραγγελία, είτε θα έχουν εκδοθεί εντολές ελέγχου έως την τελευταία ημέρα του τρέχοντος έτους.

Οι τελευταίες αυτές αναφορές του κ. Αλεξιάδη προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του πρώην υπουργού Γ. Βρούτση (Ν.Δ.): Να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί ο υπουργός, είπε με έμφαση ο κ. Βρούτσης, επιδιώκοντας με επίσημο τρόπο να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να μείνουν εκτός «ρύθμισης» για έλεγχο ονόματα τα οποία υπάρχουν στην επίμαχη λίστα.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η εισαγγελική παραγγελία αφορά το σύνολο της λίστας Λαγκάρντ και όχι κάποιες από τις υποθέσεις που εμπεριέχει. Εξηγήσεις ζήτησε και ο κ. Γ. Κουτσούκος (Δημοκρατική Συάταξη), γεγονός το οποίο προκάλεσε έντονο φραστικό με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά.

«Απορώ γιατί έρχεται και επανέρχεται το θέμα. Κανένας δεν θα γλιτώσει, όπως κάποιοι μεθόδευαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα», είπε ο κ. Αλεξιάδης. «Η Ν.Δ. θα ψηφίσει τη διάταξη αν τη φέρετε», είπε ο κ. Βρούτσης.

Εντονα φραστικά επεισόδια καταγράφηκαν αργότερα μεταξύ του κ. Βασ. Κεγκέρογλου (ΟΚ) και του υφυπουργού Εργασίας Α. Πετρόπουλου, καθώς και του κ. Μ. Βορίδη με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση