Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία ο κόμβος Λαρίσης-Διμηνίου
Εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία ο κόμβος Λαρίσης-Διμηνίου

Εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία ο κόμβος Λαρίσης-Διμηνίου

Εγκαινιάστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία πριν από λίγο ο κόμβος στη συμβολή των οδών Λαρίσης-Διμηνίου (Δερβενακίων και Μπότσαρη) , που θα συμβάλει  στην ανακούφιση κυκλοφοριακών θεμάτων.

Πρόκειται για τον πρώτο από τους έξι συνολικά κόμβους που θα γίνουν στο Βόλο, αφού η χρηματοδότηση της κατασκευής τους γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μεταφορών , ύψους ενός εκατομμυρίου εξακοσίων χιλιάδων (1.600.000) ευρώ .

Τα εγκαίνια πραγματοποίησε ο μητροπολίτης Δημητριάδος  Ιγνάτιος παρουσία της δημοτικής αρχής Βόλου και  πολιτών.

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού είπε ότι συμβάλει στην ασφάλεια, στην υποδοχή, στη διευθέτηση των οχημάτων και στην καλύτερη λειτουργία της πόλης κι ευχήθηκε να ολοκληρωθεί η μελέτη και να δημιουργηθούν και οι άλλοι κυκλικοί κόμβοι, αλλά και όλοι να οδηγούν με σύνεση και σωφροσύνη, για να μη γίνονται και να μη χάνονται ζωές ανθρώπων.

Η  δημοτική αρχή επισήμανε ότι οι κυκλικοί κόμβοι θα είναι έξι, αρχής γενομένης από τον κόμβο Διμηνίου και θα φτάνουν μέχρι το τέλος της Πολυμέρη, στη διασταύρωση με τον κάτω κλάδο Πηλίου.

Τέλος, γνωστοποιήθηκε ότι μετά από 1,5 χρόνο βγαίνει η , ώστε η Δημοτική Αρχή να ανοίξει το δρόμο στην Άλλη Μεριά, για να γίνεται απρόσκοπτα η κυκλοφορία προς .

Ο Ν. Ηλιού

Ο σχεδιαστής του έργου, καθηγητής του Πανεπιστημίου ς, Νίκος Ηλιού είπε ότι πρόκειται για ένα πολύ όμορφο και λειτουργικό κόμβο και πρόσθεσε: “Είναι ένα έργο που συζητάμε τα τελευταία 30 χρόνια τουλάχιστον.

Είναι κάτι παραπάνω από λειτουργικός και κάποιες μικρές ατέλειες θα διορθωθούν. Είναι ένα πολύ όμορφο έργο που ταιριάζει σε είσοδο πόλης. Τα πλάτη στον κυκλικό κόμβο θα μπορούσαν να είναι μικρότερα, όμως όπως έχω παρατηρήσει σε κυκλικούς κόμβους στην Ιόνια οδό, αυτά δεν λειτουργούν καλά.

Αυτός είναι ένας διεθνής λειτουργικός κόμβος καθώς μπορούν άνετα μέσα στον κύκλο να κινηθεί μία νταλίκα και ένα Ι.Χ. συγχρόνως. Κάποιες παραβατικές συμπεριφορές που έχουμε ήδη παρατηρήσει, δεν μπορείς να τα αλλάξεις, καθώς η βλακεία είναι ανίκητη”.

Σειρά έχουν άλλοι τέσσερις κόμβοι. Οι τρεις από αυτούς θα ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Ο τέταρτος κόμβος που θα γίνει στη συμβολή Λαρίσης και Αθηνών έχει ακόμη μέλλον, γιατί απαιτείται να γίνει και ένα έργο γεφυροποίησης. “Ο κόμβος μάλιστα στο δημαρχείο θα είναι μεγαλύτερος από αυτόν και πολύ πιο ωραίος και εντυπωσιακός”, επισήμανε ο κ. Ηλιού.

Επιπλέον θα ελευθερωθεί περισσότερος χώρος και θα λειτουργήσει καλύτερα ο υπάρχων χώρος στάθμευσης στο δημαρχείο, ο οποίος θα αποκτήσει τουλάχιστον 40% παραπάνω χωρητικότητα. “Με τη δημιουργία όλων των κόμβων θα φεύγει κάποιος από την οδό Δημητριάδος και θα βγαίνει από την πόλη χωρίς φανάρι”, ανέφερε ο κ. Ηλιού.

Ο ίδιος είπε ότι ότι το Πανεπιστήμιο έχει προτείνει και περαιτέρω παρεμβάσεις σε όλο το μήκος της οδού Λαρίσης που είναι πολύ φαρδιά και συγκεκριμένα παρατήρησε:  “ Δύο κυκλοφορίες ανά κατεύθυνση είναι υπαραρκετές, η μία μπορεί να περιοριστεί και φυσικά να μειωθούν οι ταχύτητες. Έχω παρατηρήσει νταλίκα να περνά με ταχύτητα 90 χλμ. την ώρα. Είναι ένας πολύ ωραίος δρόμος, αλλά δεν είναι εθνική οδός, είναι μία αστική οδός και η ταχύτητα πρέπει να ελέγχεται. Έχουμε πολλά εργαλεία και προτάσεις. Ήδη για τον υπάρχοντα κόμβο που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ο μισός, μου είπαν τι ωραία κυκλοφορούμε και τι ωραίος που έγινε. Θα πάψουν επιτέλους να λένε ότι ο κ. καθηγητής πάσχει από κυκλοκομβίτιδα”.

Η κίνηση οχημάτων στον κόμβο

Η δεν θα έχει πλέον προτεραιότητα στο κόμβο.

Στο ρεύμα εξόδου από τον Βόλο, υπάρχουν ρυθμιστικές πινακίδες Ρ1, υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας, σε όσους κινούνται μέσα στον κόμβο.

Όσοι κινούνται από Βόλο, έχουν να μπουν στη δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και να φύγουν στην Μπότσαρη. Όσοι επιθυμούν να συνεχίσουν στη Λαρίσης, μπαίνουν με μικρή στροφή δεξιά στον κόμβο, παραχωρώντας προτεραιότητα και συνεχίζουν σε μικρή καμπύλη.

Σε μορφή ρολογιού, εισέρχονται στον κόμβο από το και μισή και εξέρχονται από το ακριβώς.

Την ίδια διαδικασία αντίστροφα, ακολουθούν όσοι εισέρχονται στον κόμβο από την οδό Λαρίσης. Μπορούν να στρίψουν δεξιά στη Διμηνίου, να συνεχίσουν στην καμπύλη προς στην Λαρίσης ή προς Μπότσαρη.

Όσοι κινούνται από την Μπότσαρη (Αγ. Αναργύρους), προς τον κόμβο, έχουν επιλογές να φύγουν δεξιά προς Λαρίσης, μπροστά από το καφέ Καθ΄Οδόν, όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

Επίσης, μπορούν να μπουν στον κόμβο, παραχωρώντας προτεραιότητα και να ακολουθήσουν την καμπύλη που βγάζει δεξιά προς Λαρίσης, σχεδόν παράλληλα με την προηγούμενη έξοδο ή να συνεχίσουν την καμπύλη και να φτάσουν, περιμετρικά της καρδιά του κόμβου είτε στο ρεύμα εισόδου στον Βόλο και να συνεχίσουν τη Λαρίσης προς Βόλο, είτε να μπουν στη Διμηνίου (Δερβενακίων).

Αντίστοιχη κίνηση κάνουν και όσοι κινούνται από Διμηνίου και θέλουν να ακολουθήσουν κάποια κατεύθυνση στη Λαρίσης ή προς Μπότσαρη.

Τέλος,  για να εισέλθει κάποιος στην οδό Φιλικής Εταιρείας, να μπει  ερχόμενος από Λαρίσης, δεν μπορεί πλέον να στρίψει  δεξιά από Διμηνίου, αλλά συνεχίζει μετά τον κόμβο και μετά στρίβει δεξιά στο πρώτο δρομάκι μετά το .

Στον κόμβο θα υπάρχουν φωτεινοί μόνο με κίτρινο παλλόμενο φως ενώ σε νησίδα στην απόληξη της Μπότσαρη έχει τοποθετηθεί συστοιχία 4 υπόγειων κάδων απορριμμάτων.

Οι τρεις, από τους πέντε υπολοιπόμενους  κόμβους  θα κατασκευαστούν στην περιοχή του υ (Δημητριάδος, Λαμπράκη και Ιάσονος), στο Τελωνείο (Λαμπράκη- Παπαδιαμάντη) και στην περιοχή του ΚΤΕΛ (Αθηνών, Λαμπράκη και Σέκερη).

Επιλογή Ευθύνης: «Επιτέλους! Στα 3μισι χρόνια θητείας, ένας κόμβος…»

 

Με αφορμή τα εγκαίνια του πρώτου κυκλικού κόμβου, η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ-ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ» σχολίασε:«Επιτέλους! Στα τριάμισι χρόνια θητείας της δημοτικής αρχής, ένας κόμβος, που είναι μέρος ενός σχεδιασμού που άλλοι ξεκίνησαν (η προηγούμενη δημοτική αρχή) και για τον οποίο -όπως και για τους επόμενους τρεις- άλλη (η συντοπίτισσα τέως υφυπουργός Υποδομών) εξασφάλισε χρήματα …

Το καταλαβαίνουν, άλλωστε και οι ίδιοι. Γι' αυτό και σπεύδουν να παρουσιάσουν το 2018 σαν «χρονιά μεγάλων έργων» (τα ίδια έλεγαν και για το 2017), αναγνωρίζοντας την απραξία τους επί τέσσερα σχεδόν χρόνια.

Έτσι όπως έχουν χαμηλώσει τον πήχη, να πούμε λοιπόν ένα μπράβο για την υλοποίηση του πρώτου κόμβου. Άλλωστε, τι μεγαλύτερες προσδοκίες μπορεί να έχει κανείς από μια δημοτική αρχή που, στα τριάμισι χρόνια της θητείας της, όσο δηλαδή διήρκεσε ολόκληρη η θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν έχει κατορθώσει ακόμη να ξεκινήσει ούτε ένα νέο έργο με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση