Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΘΕΣΣΑΛΙΑ » ΜΑΓΝΗΣΙΑ » Εγκαινιάστηκε η Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ξ. Ζολώτα στο κατάστημα Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο
Εγκαινιάστηκε η Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ξ. Ζολώτα  στο κατάστημα Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο

Εγκαινιάστηκε η Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ξ. Ζολώτα στο κατάστημα Τράπεζας της Ελλάδος στον Βόλο

Εγκαινιάστηκε σήμερα το απόγευμα η Έκθεση για τη ζωή και το έργο του Ξ. Ζολώτα στο κατάστημα στον Βόλο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει στο κατάστημα του Βόλου την έκθεση με τίτλο «Ο Καθηγητής και η Τράπεζα της Ελλάδος» για τη ζωή και το έργο του Ξενοφώντος Ζολώτα (1904-2004) και θα ανοίξει για το κοινό τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής του Κέντρου Πολιτισμού της Έρευνας και Τεκμηρίωσης της ΤΤΕ Παν. Παναγάκης πρόκειται για την έκθεση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο Μουσείο της , από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Νοέμβριο του 2015, με αφορμή τη συμπλήρωση 110 ετών από τη γέννηση του Ξενοφώντος Ζολώτα.

Ο ίδιος είπε ότι ο Βόλος είναι η πρώτη πόλη μετά την Αθήνα στην οποία θα παρουσιαστεί η έκθεση, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 80 ετών από τα εγκαίνια του Καταστήματος στην πρωτεύουσα της , ενώ στη συνέχεια, η έκθεση θα μεταφερθεί και σε άλλες πόλεις, όπου η Τράπεζα της Ελλάδος διατηρεί Κατάστημα.

Να σημειωθεί ότι ο Ξενοφών Ζολώτας υπήρξε ο μακροβιότερος στην ιστορία της Τράπεζας της Ελλάδος και ένας άνθρωπος που συνέδεσε άρρηκτα το όνομά του με την κεντρική της χώρας μας και με τη δημόσια ζωή γενικότερα.

Η έκθεση ακολουθεί την πορεία της ζωής του Ζολώτα από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια, τις σπουδές του στην Αθήνα και στη Λειψία και τα πρώτα του βήματα στο δημόσιο βίο της Ελλάδος και το Πανεπιστήμιο Αθηνών έως τις θητείες του στην Τράπεζα της Ελλάδος, το συγγραφικό έργο του και τη διεθνή αναγνώρισή του.

Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερα τμήματα:

  • Φωτογραφικό υλικό και σπάνια έγγραφα από το προσωπικό αρχείο του Ζολώτα, που αφορούν την παιδική και νεανική του ηλικία και τις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Τεκμήρια που αφορούν το πανεπιστημιακό έργο του Ζολώτα, την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών (1952) και το συγγραφικό του έργο την περίοδο 1926-1955.

-Σκηνογραφική αναπαράσταση του γραφείου του στην Τράπεζα της Ελλάδος, με αυθεντικό προσωπικό και υπηρεσιακό υλικό και προβολή της εκπομπής «Μονόγραμμα» από το αρχείο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

  • Ο Ζολώτας ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας: Παρουσιάζεται φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και αρχειακό υλικό από τη θητεία του ως Συν (1944-1945) και Διοικητής (1955-1967, 1974-1981), καθώς και από την περίοδο της δικτατορίας κατά την οποία είχε παραιτηθεί.

Το υλικό για την έκθεση προέρχεται κυρίως από το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος. Υλικό έχουν προσφέρει επίσης η Ακαδημία Αθη¬νών, το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, η ΕΡΤ, η Ηρώ και ο Γιώργος Σγουράκης για την εκπομπή «Μονόγραμμα», καθώς και ο Οίκος Ζολώτα.

Με αφορμή την έκθεση, το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος (ΚΕΠΟΕΤ), το οποίο έχει τη γενική επιμέλεια της έκθεσης, εξέδωσε δίγλωσσο κατάλογο των εκθεμάτων, με την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή της Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μιχάλη Ψαλιδόπουλου.

Ο κατάλογος, με πρόλογο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, παρακολουθεί τη ζωή του Ζολώτα, το συγγραφικό και ακαδημαϊκό έργο του, το έργο του στην Τράπεζα της Ελλάδος και τις καινοτομίες που εισήγαγε, τη συνεισφορά του στην πολιτική ζωή, τη διεθνή του , καθώς και την ανθρώπινη πτυχή της προσωπικότητάς του.

Το Ίδρυμα Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΕΤΑ) έκοψε επίσης ειδικό αναμνηστικό μετάλλιο από χαλκονικέλιο με τη μορφή του Ζολώτα.

Ο κατάλογος και το μετάλλιο θα διατίθενται ν στους επισκέπτες της έκθεσης.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κατά τις ώρες λειτουργίας του Καταστήματος Βόλου:

• Δευτέρα – Πέμπτη: 08.00-14.30

• Παρασκευή: 08.00-14.00

Το Κατάστημα παραμένει κλειστό κατά τις επίσημες αργίες.

Τράπεζα της Ελλάδος, Κατάστημα Βόλου, Αργοναυτών 52, Τηλ: 2421023441-2

Το κατάστημα στον Βόλο

Tην ίδρυση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 1928, ακολούθησε η ανάπτυξη του δικτύου των υποκαταστημάτων της, κυρίως τη δεκαετία του '30, αλλά και μεταγενέστερα. Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο θεμελιώθηκε στις 17 Μαΐου 1933 και εγκαινιάστηκε στις 12 Ιανουαρίου 1935 επί Διοικήσεως Εμμανουήλ Τσουδερού.

Είναι το πρώτο υποκατάστημα που κτίστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, σε μια εποχή κατά την οποία ο Βόλος αποτελούσε σημαντικό βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο και το λιμάνι του είχε απευθείας σύνδεση με πολλά λιμάνια της Ελλάδος και άλλων χωρών.

Το Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στο Βόλο δεν είναι το πρώτο κατάστημα τράπεζας που ιδρύθηκε στην πρωτεύουσα της . Όπως αναφέρει στο βιβλίο «Τράπεζα της Ελλάδος – Τα κτίρια», η αρχιτέκτων και καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π. Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, προηγήθηκε το 1893 η Τράπεζα Αθηνών, με ένα εντυπωσιακό κτίριο, που ανήκει σήμερα στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ένα χρόνο αργότερα ακολούθησε η Τράπεζα Κοσμαδόπουλου, ενώ το 1928 εγκαινιάστηκε το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Δημητριάδος.

Το 1930 αγοράστηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος το παραλιακό , στο οποίο οι αρχιτέκτονες της Τεχνικής Υπηρεσίας Μ. Κανάκης και Θ. Παπαντωνόπουλος υλοποίησαν τη μελέτη τους: ένα κτίριο, σε νεοκλασικό ύφος και πιστό στο κτιριολογικό πρόγραμμα των καταστημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, με χώρους υποδοχής στο ισόγειο και την κατοικία του διευθυντή στον όροφο.

Όπως αναφέρει η κ.α Αδάμη στην ίδια έκδοση της Τράπεζας της Ελλάδος, «το υποκατάστημα Βόλου είναι ένα από τα ωραιότερα υποκαταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Καθώς καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, επιβάλλεται με την παρουσία του και αποτελεί τοπόσημο της πόλης. Το επιβλητικό του μαρμάρινο κλιμακοστάσιο και η είσοδος με τους τέσσερις λευκούς ιωνικούς κίονες εντυπωσιάζουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το διατηρητέο κτίριο είναι από τα λίγα προπολεμικά κτίρια του Βόλου που απέμειναν όρθια μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1955. Το 1978 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης του κτιρίου.

ΤΤΕ1 (1)ΤΤΕ3 (1)

ΤΤΕ4ΤΤΕ3 (2)

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση