Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης “Κώστας Λιάππης” στο αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο”
Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης “Κώστας Λιάππης” στο αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο”

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης “Κώστας Λιάππης” στο αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο”

 

Εγκαινιάστηκε σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου στις 10.00 το πρωί το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και ς “Κώστας Λιάππης”, στο αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο” στην Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου Νηλείας του Δήμου Νοτίου Πηλίου, παρουσία της γ.γ. Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Παρασκευής Χαραλαμπογιάννη , ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα:”Λειτουργία των Δήμων σε περιόδους κρίσης. Νομικές και διοικητικές προκλήσεις” με συνδιοργανωτές τον Δήμο Νοτίου Πηλίου, τον Δικηγορικό Σύλλογο Βόλου και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και ς “Κώστας Λιάππης”

Τον αγιασμό του Μουσείου τέλεσε εκπρόσωπος του μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού, που άλλαξε το πρόγραμμά του συνέπια της έλευσης του πρωθυπουργού στον Βόλο.

Ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου δήλωσε συγκινημένος, τονίζοντας πως αποτελεί μεγάλη τιμή για τη Δημοτική Αρχή να εγκαινιάζεται ένα κτίριο κόσμημα για την περιοχή. “Στόχος μας είναι να ξαναζωντανέψουμε κτήρια σημεία αναφοράς του Δήμου μας και με την αρωγή του ΥΠ.ΠΟ.

Παραδίδουμε ένα ζωντανό διαδραστικό κτίριο , έναν τόπο πολιτισμού που θα συγκεράσει την ιστορία, την παράδοση, τη σύγχρονη Τέχνη και τους σύγχρονους προβληματισμούς.

Αυτό είναι ένα πρώτο στην ανάδειξη των κτηρίων και υποδομών που έχει στα διοικητικά του όρια ο Δήμος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιτζικός.

Η γ.γ. Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Παρασκευή Χαραλαμπογιάννη, εξέφρασε την χαρά της που βρέθηκε στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας και χαρακτήρισε σπουδαία τη δράση της Δημοτικής Αρχής να ολοκληρώσει και παραδώσει το Μουσείο Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης “Κώστας Λιάππης”, στο αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο”.

Η βουλευτής ς του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου συνεχάρη όλους όσοι ενήργησαν για να γίνει το Μουσείο και δήλωσε τη στήριξή της στην ανάδειξη του Μουσείου.

Η αδελφή και η κόρη του Κώστα Λιάπη δήλωσαν συγκινημένες και υπερήφανες που ο χώρος πήρε σάρκα και οστά χάρη στη δημοτική αρχή και όλων όσοι συνέβαλαν, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες.

Ο πρόεδρος του Τ.Σ. του Αγίου Γεωργίοιυ κ. Ευαγγελινός αναφέρθηκε στην περιοχή και το αρχοντικό “Τζωρτζέϊκο”, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου Δημ. Ραμματάς.

Απόκτηση του κτηρίου

Το τοπικό συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του πρότεινε στον δήμο την μετονομασία του σε «Μουσείο Τοπικής Ιστορίας &Τέχνης -Κώστας Λιάπης», Τιμής ένεκεν της προ διετίας απώλειας του σημαντικού συντοπίτη λαογράφου Ακαδημαϊκού και δασκάλου.

Η μουσειακή μελέτη που έχει ανατεθεί στον σύλλογο φίλων του «Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου» θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα και θα υποβληθεί επίσημα στο ΚΑΣ ώστε να υπάρξει η απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή προθηκών για την τοποθέτηση των εκθεμάτων.

Το μουσείο θα λειτουργεί με εκθέματα αποκτηθέντα κυρίως από τα χρόνια της θητείας του πρώην δήμαρχου Ν. Πηλίου Απ. Αρέθα κατόπιν επιλογής τους από καθ' ύλην αρμόδιους.

Εντός του μουσείου έχουν διαμορφωθεί θεματικές αίθουσες , για τα έργα και την ιστορία του Κώστα Λιάπη , όσο και για τους Αγιογιωργήτες ευεργέτες που μεγαλούργησαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου σαν έμποροι ελαίων χάριν των οποίων είχε ανεγερθεί το οίκημα το 1890.

Κατόπιν 2 γενεών ιδιοκτησιακού καθεστώτος , περιήλθε στο δήμο το 1997 έναντι 50 εκατομμυρίων δραχμών .

Το 2004 επί δημαρχίας Αρέθα περιελήφθη στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» για ανακατασκευή και συντήρηση του κτιρίου από την 5η εφορία νεοτέρων μνημείων

Τα έργα ολοκληρώθηκαν πριν 3 μήνες, οπότε και παραδόθηκε στον δήμο.

Στο ισόγειο του κτιρίου , προβλέπεται η δημιουργία χώρου για τις εκάστοτε εικαστικές εκθέσεις που θα φιλοξενούνται καθώς και η δημιουργία τουριστικού περιπτέρου για την πώληση αναμνηστικών δώρων ώστε να υπάρξουν έσοδα για την αυτοσυντήρηση του μουσείου.

Στο κτίριο θα φιλοξενούνται συνέδρια , διαλέξεις και εκθέσεις.

Οι ώρες λειτουργίας προσωρινά θα ορίζονται σύμφωνα με την εκάστοτε χρήση ,έως ότου πάρει την οριστική του μορφή και λειτουργία .

Παρόντες στα εγκαίνια

Στα εγκαίνια μετείχαν δημότες, νομικοί, εκπρόσωπος του Στρατού, ο πρώην βουλευτής και πρώην αντιδήμαρχος Βόλου Π. Μαρκάκης, οι αντιδήμαρχοι Νοτίου Πηλίου Απ. Διανέλλος και Δημ. Ραμματάς ,πρόεδροι πολιτιστικών συλλόγων και  πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων , εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων.

 

Η ημερίδα για τη λειτουργία των Δήμων σε περιόδους κρίσης

 

Ο πρόεδρος του δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Χρ. Στρατηγόπουλος τόνισε ότι οι δήμοι είναι τα κατ' εξοχήν θεσμικά κύτταρα εφαρμογής της άμεσης δημοκρατίας στην πατρίδα μας και ταυτόχρονα αποτελούν το πεδίο στο οποίο ο πολίτης βλέπει απτά τα αποτελέσματα του διοικητικού έργου στην καθημερινότητά του. Ταυτόχρονα οι αποτελούν ένα πεδίο άσκησης πολιτικής , πολλές φορές πειραματικής, ή πολιτικών που δεν έχουν επαρκή επεξεργασία και σχεδιασμό , με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην πορεία. Κυρίως είναι που συγκρούονται με παρά πολύ μεγάλη ένταση, αγνές προθέσεις και φιλοδοξίες , με μία σκληρή πραγματικότητα , η οποία υπάρχει και χαρακτηρίζει την λειτουργία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων, κυρίως αυτών που έχουν ιδιαιτερότητες,, όπως π.χ. του Δήμου Νοτίου Πηλίου, που είναι ένας τεράστιος σε έκταση Δήμος με ένα πολύ μικρό πληθυσμό και πολύ συγκεκριμένες προβλήματα στελέχωσης κ.λπ. με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το δημοτικό έργο που μπορεί να παράγει.

Ο κ. Στρατηγόπουλος διευκρίνισε πως η εκδήλωση γίνεται για να αναδειχθούν κρίσιμες πτυχές της λειτουργίας των Δήμων , ειδικά σε περιόδους συνδυαστικής κρίσης που διανύουμε, η οποία ξεκίνησε ως οικονομική, εξελίχθηκε σε υγειονομική και συνεχίζεται με πρόσημο την ενεργειακή κρίση, που προκαλεί δυσχέρεια στη λειτουργία των Δήμων .

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου δήλωσε ευτυχής για την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση, μετά την πανδημία, σημειώνοντας πως είναι αποτέλεσμα συνέργειας γιατί ο ΔΣΒ έχει ως βασικό άξονα της δράσης του την κοινωνική συνέργεια και της ανταπόδοσης στην τοπική κοινωνία.

Όπως αναφέρθηκε στην ημερίδα τα κρίσιμα ζητήματα στη λειτουργία των Δήμων είναι οι προσλήψεις , που έχουν να κάνουν με τον σχεδιασμό, δεδομένου ότι οι δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς ικανό στελεχιακό δυναμικό, ο δημοσιονομικός έλεγχος γιατί είναι απολύτως κρίσιμο το πως ξοδεύεται το δημόσιο και δημοτικό χρήμα, καθώς και τα ζητήματα ελέγχου νομιμότητας και πειθαρχικής ευθύνης των αιρετών, διότι η διοικητική δράση οφείλει πάνω απ' όλα να είναι νόμιμη.

Οι ομιλητές, αυτοδιοικητικοί, στελέχη διοίκησης και ακαδημαϊκοί κάλυψαν όλες τις οπτικές γωνίες των παραπάνω θεμάτων .

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου είπε ότι η συζήτηση αφορά την επόμενη ημέρα λειτουργίας των Δήμων γιατί το θέμα του εσωτερικού ελέγχου λειτουργίας τους αγγίζει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες στους δημότες και οι Δήμοι να είναι πιο διάφανοι στην λειτουργία τους και πως θα εφαρμοστεί ο εσωτερικός έλεγχος σαν ένα εργαλείο για να εκτελούνται έργα πιο ομαλά χωρίς να κινδυνεύουν τόσο οι αιρετοί όσοι και οι υπάλληλοι με οποιαδήποτε απόφαση. “¨Η Αυτοδιοίκηση αλλάζει εποχή , ο κόσμος αλλάζει εποχή και θα πρέπει μαζί με τα εργαλεία που έχουμε μαζί με το Ελεγκτικό συνέδριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και του Δήμου ώστε το δημόσιο χρήμα να διαχειρίζεται με ξεκάθαρο και ασφαλή τρόπο ώστε να πιάνει τόπο.

Ο Κ. Παπαστεργίου δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και πρέπει να κυβέρνησης και το να στηρίξουν ουσιαστικά την Αυτοδιοίκηση.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Αθ. Νασιακόπουλος δήλωσε πως δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του προέδρου της ΚΕΔΕ για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης και χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην . “Τα πράγματα που θα πρέπει να διορθωθούν στην Α'/θμια Αυτοδιοίκησης είναι πάρα πολλά και δεν αφορούν μόνο το οικονομικό, αλλά και την εσωτερική λειτουργία των Δήμων ‘ ανέφερε ο κ. Νασιακόπουλος και πρόσθεσε πως ο εσωτερικός έλεγχος θα συμβάλλει ουσιαστικά μόνο αν δεν είναι αστυνομικού χαρακτήρα, αλλά καθαρά ελεγκτικός επί του νομικού και όχι επί της ουσίας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση