Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κοινότητας Βόλου
Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κοινότητας Βόλου

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Κοινότητας Βόλου

 

Ένα Κέντρο -εργαστήρι Πρόνοιας για περισσότερους από 7.000 αναξιοπαθούντες δημότες αποτελεί το , που εγκαινιάστηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι, στο του πρώην Υγειονομικού από τον Δήμο .

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ενώ στην τελετή παρέστησαν στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και της Δημοτικής Αρχής Βόλου.

Απευθύνοντας ένα σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Βόλου, αναφέρθηκε στην κόντρα  μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, υπογραμμίζοντας ότι αυτή αποτελεί παρελθόν και τονίζοντας ότι δεν είχε προσωπικά στοιχεία, αλλά αφορούσε ζητήματα της πόλης.

«Δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις, πλέον λειτουργούμε με σεβασμό και διάθεση συνεργασίας και υλοποιούμε ένα πλάνο για να βγάλουμε το αποτέλεσμα που θέλουν οι πολίτες .

Το κτήριο αυτό ανακαινίστηκε πλήρως με χρήματα του Δήμου, ενώ η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί 11 νέες θέσεις εργασίας, με ένα ποσό πάνω από 700.000 ευρώ.

Στο Κέντρο αυτό συγκεντρώθηκαν όλες οι που ασχολούνται με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ώστε οι συμπολίτες να μην ταλαιπωρούνται τρέχοντας από δω κι από κει».

Ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι με τη δημιουργία του Κέντρου αυτού στέλνεται μήνυμα συνέργειας και συνεργασίας, σημείωσε τη συμβολή της Περιφέρειας στην κάλυψη της μισθοδοσίας των στελεχών του Κέντρου και στην κάλυψη του συνόλου των λειτουργικών αναγκών και τόνισε και αυτός την ανάγκη παραγωγής έργου προς όφελος των πολιτών.

Το Κέντρο

Το Κέντρο που στελεχώθηκε από 11 υπαλλήλους έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του προ τριμήνου, περίπου, ενημερώνοντας δημότες που ζουν στο όριο της φτώχειας για τα κοινωνικά προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν, αλλά και τις θέσεις εργασίας που ανοίγουν και τις οποίες οι δημότες μπορούν να διεκδικήσουν.

Η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας, όπου οι δημότες προσέρχονται μόνο με το ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους, επιδοτείται μέσα από το και αποτελεί συμπληρωματική δομή των κοινωνικών υπηρεσιών που εποπτεύεται από τον Δήμο Βόλου.

Σκοπός του Κέντρου Κοινότητας είναι η υποστήριξη του Δήμου Βόλου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και η ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα και τις Υπηρεσίες που υλοποιούνται στον Δήμο Βόλου, συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών ενοτήτων.

Το του Δήμου Βόλου υποδέχεται καθημερινά το σύνολο των ωφελουμένων τουλάχιστον με 8ωρη παροχή υπηρεσιών (από τις 7.00 το πρωί έως τις 3.00 το απόγευμα) σε πενθήμερη βάση, όλο τον χρόνο.

Το Κέντρο Κοινότητας παρέχει στήριξης και κοινωνικής ένταξης, υπηρεσίες που αποσκοπούν στην προώθηση της απασχόλησης, υπηρεσίες ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και στήριξης.

Ωφελούνται οι πολίτες που διαβιούν στην περιοχή παρέμβασης των «Κέντρων Κοινότητας» και κατά προτεραιότητα  άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, παιδιά που βιώνουν καταστάσεις αποκλεισμού, οι ωφελούμενοι του Προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα», καθώς και , ΑμεΑ, Ρομά και γενικότερα ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως περιγράφονται στο «Εθνικό Στρατηγικό πλαίσιο για την Κοινωνική Ένταξη».

Σε ποσοτικά στοιχεία αναμένεται ενδεικτικά να ωφεληθούν άμεσα ή έμμεσα περί τα 5.550 άτομα, που έχουν καταγραφεί ως δικαιούχοι προγραμμάτων ΤΕΒΑ, ΚΕΑ, κ.τ.λ., οι 1.225 Ρομά κάτοικοι του Αλιβερίου και οι 500 Ρομά κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής.

Καινοτομία

Καινοτομία στη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στον Βόλο, που μάλιστα χαρακτηρίζεται πρότυπο στη χώρα, αποτελεί η συστέγαση της Πρόνοιας στο ίδιο .

Δεδομένου ότι σε αρκετές περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά από τη συγκεκριμένη κοινωνική υπηρεσία, η Πρόνοια μεταφέρθηκε στο πρώην Υγειονομικό για να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της μετακίνησης των δημοτών από τη μία υπηρεσία στην άλλη.

"Αλιεύοντας" την είδηση