Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγκαινιάστηκε σήμερα η Τοπική Μονάδα Υγείας Ιωλκού στον Άνω Βόλο
Εγκαινιάστηκε σήμερα η Τοπική Μονάδα Υγείας Ιωλκού στον Άνω Βόλο

Εγκαινιάστηκε σήμερα η Τοπική Μονάδα Υγείας Ιωλκού στον Άνω Βόλο

Προυσί του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Σταμάτη Βαρδαρού έγιναν σήμερα το απόγευμα στο Βόλο τα εγκαίνια της Τοπικής Μονάδας Υγείας , στον Άνω Βόλο, που με τις ΤΟΜΥ Βόλου και Αγριάς αποτελεί την τρίτη δομή στην περιοχή, και αναμένεται να ολοκληρώσουν το πιλοτικό πρόγραμμα στο Νομό με τα εγκαίνια και της ΤΟΜΥ Ν. Αγχιάλου.

Ο αγιασμός τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, ενώ παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος, ο και ο υπο της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Νοσοκομείου Βόλου, του ΠΕΔΥ Βόλου και αρκετός κόσμος.

Σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου είπε ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, με τον οποίο ενεργοποιήθηκαν οι ΤΟΜΥ ένα χρόνο πριν και οι γιατροί που είναι στις δομές αυτές έχουν έναν πληθυσμό αναφοράς και ευθύνης, ο κόσμος εγγράφεται στον προσωπικό του γιατρό.

Η δεύτερη σημαντική λειτουργία των δομών αυτών, τόνισε, είναι οι δράσεις ς και προς υγείας στην κοινότητα, στα σχολεία, στους χώρους εργασίας, στα ΚΑΠΗ, από τη διεπιστημονική ομάδα υγείας, δηλαδή ανθρώπους που ξέρουν να κάνουν ενέργειες ς, να καλύπτουν εμβολιαστικά στον πληθυσμό και να αναπτύσσουν την εξωστρεφή δράση του συστήματος υγείας.

Ο κ. Βαρδαρός σημείωσε ότι σε επίπεδο χώρας λειτουργούν 120 δομές, στις περισσότερες απ' αυτές έγιναν πάνω από 650.000 επισκέψεις πολιτών το προηγούμενο διάστημα.

«Το εντυπωσιακό σ αυτό το νούμερο είναι ότι μόλις 1-1,5% έχουν παραπεμφθεί σε άλλα επίπεδα του συστήματος υγείας, που είναι ενδεικτικό πως οι ΤΟΜΥ αποσυμφορούν τα Νοσοκομεία», επισήμανε ο γραμματέας του υπουργείου. Ο ίδιος είπε ότι πέραν αυτού η ύπαρξη των δομών είναι σημαντική και στην βοήθεια των νοικοκυριών, διότι είναι δημόσιες δομές, με δωρεάν υπηρεσίες και πρόσθεσε ότι αυτή η παρέμβαση και η εξοικονόμηση για να , σημαίνει ότι υπάρχει μια «διαρροή» εισοδήματος και ποσοστού κερδοφορίας προς τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον παράγοντα του υπουργείου το παραπάνω στοιχείο είναι μια εξήγηση της στάσης των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, που δεν έχουν δει αυτό το εγχείρημα με θετική ματιά, ενώ ανέφερε ότι σωστά ερμηνεύουν ότι αυτή είναι μια επιθετική κίνηση του υπουργείου Υγείας, που ανακαταλαμβάνει τον χαμένο του χώρο, από τα χρόνια της κρίσης και μοιραία ο , θα συρρικνωθεί στον απολύτως αναγκαίο χώρο.

«Πρώτο ρόλο έχει το δημόσιο σύστημα, προσπαθούμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές του και όπου χρειαζόμαστε υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα, προφανώς τις αξιοποιούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταμάτης Βαρδαρός.

Νέες προσλήψεις 

Ο γραμματέας ανέφερε ακόμη ότι πέραν των 1100 προσλήψεων, που έχουν στελεχώσει τις πρώτες Τοπικές Μονάδες Υγείας, μέχρι το τέλος του Μάρτη θα βγει μια νέα προκήρυξη για ιατρικό προσωπικό και άλλες ειδικότητες που υπάρχει έλλειψη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το ότι οι ΤΟΜΥ είναι πλέον μια βασική επιλογή για τα παιδιά του τελειώνουν στις ειδικότητες γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, καθώς πάνω από το 85% των ανθρώπων που έκαναν αιτήσεις για τις ΤΟΜΥ στις προηγούμενες προκηρύξεις ήταν ηλικίας μέχρι 40 ετών.

«Σταδιακά μπορούμε να ευελπιστούμε ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε και ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό και είναι πάνω από 18.000 γιατροί, κάτι που είναι μια σημαντική δομική αδυναμία όχι μόνο να στελεχωθούν οι ΤΟΜΥ, αλλά στην όποια προσπάθεια στελέχωσης συνολικά του συστήματος υγείας», κατέληξε.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση