Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγκαίνια Ιχθυόσκαλας Βόλου-Επένδυση στην τοπική οικονομία
Εγκαίνια Ιχθυόσκαλας Βόλου-Επένδυση στην τοπική οικονομία

Εγκαίνια Ιχθυόσκαλας Βόλου-Επένδυση στην τοπική οικονομία

Η σύγχρονη Ιχθυόσκαλα του Βόλου, έργο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, εγκαινιάσθηκε τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου 2021, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού  Νίκου Παπαθανάση, του υφυπουργού στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα Κρατικής Αγωγής και Αποκατάστασης φυσικών καταστροφών  Χρήστου Τριαντόπουλου, της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων  Ζέτας Μακρή, του διευθύνοντος συμβούλου του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ) Γρηγόρη Δ. Δημητριάδη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΚΑΑ  Απόστολος Αποστολάκος, επισήμανε ότι «η νέα Ιχθυόσκαλα θα δημιουργήσει νέες θέσεις ς, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του ιχθυεμπορίου προς την Κεντρική και τους όμορους νομούς και θα έχει οφέλη για την τοπική ». Όπως ανέφερε, «στην Ιχθυόσκαλα υπάρχει άμεση πρόσβαση για τα φρέσκα και αλιεύματα του Παγασητικού υπό συνθήκες ς και ασφάλειας». Σημείωσε δε, ότι έχουν σχεδιαστεί και τοπικές δράσεις για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (Food Waste) και την αξιοποίηση των αδιάθετων ποσοτήτων σε κοινωνικές δομές.

 

Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης χαρακτήρισε τη νέα Ιχθυόσκαλα Βόλου ως αναπτυξιακό γεγονός, ενώ όπως συμπλήρωσε «παρέχει καλύτερες υπηρεσίες και καλύτερες τιμές προς τους καταναλωτές και προάγει τον ανταγωνισμό». Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος ανεβάζει τα ποσοστά στήριξης στην περιφέρεια και μειώνει σημαντικά τα ποσοστά στήριξης στο κέντρο».

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος δήλωσε τα εξής: «Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση εγκαινίων της Ιχθυόσκαλας Βόλου. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τη συγκεκριμένη κλαδική εμπορική δραστηριότητα στη Μαγνησία, στη Θεσσαλία και στην Κεντρική . Ένα έργο το οποίο, αν και είχε δρομολογηθεί από το 2014, οι προηγούμενες ηγεσίες δεν του έδωσαν την απαραίτητη σημασία για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, η νέα διοίκηση του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας -μία εταιρεία της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας- το έβαλε μπροστά από τις αρχές του 2020. Το ίδιο έγινε, άλλωστε, και με την προώθηση έργων και επενδύσεων για πολλά άλλα περιουσιακά στοιχεία και εταιρείες στη χώρα μας, που για αρκετά χρόνια παρέμεναν σε αναμονή και εκκρεμότητα.

Μέσα, λοιπόν, σε λίγους μήνες ο σχεδιασμός και η υλοποίηση προχώρησε με συγκροτημένο και αποτελεσματικό τρόπο για την αποπεράτωση όλων των τεχνικών έργων που εκκρεμούσαν για τη λήψη των αναγκαίων αδειών λειτουργίας της Ιχθυόσκαλας. Η νέα, λειτουργική, Ιχθυόσκαλα στον Βόλο είναι πλέον γεγονός:

Εξυπηρετώντας δεκάδες επιχειρήσεις, αλιείς και εμπόρους από τη Μαγνησία, την Κεντρική Ελλάδα και τους όμορους νομούς.

Δημιουργώντας συνθήκες διασφάλισης της δημόσιας υγείας των καταναλωτών.

Διαμορφώνοντας υποδομές αγοράς και συναλλαγών που διασφαλίζουν το εισόδημα των αλιέων.

Οργανώνοντας, με σύγχρονες διαδικασίες, το ιχθυ της Μαγνησίας και της Κεντρικής Ελλάδας.

Πρόκειται για ένα έργο που ανταποκρίνεται και στον κομβικό ρόλο του σύγχρονου κράτους σε μία οικονομία. Τον ρόλο να διαμορφώνει τις υποδομές και τις συνθήκες για να λειτουργήσει η αγορά, να προχωρήσει το εμπόριο, να εξελιχθούν οι επιχειρήσεις και να αναπτυχθεί η οικονομία. Και αυτό γίνεται στον κλάδο του ιχθυεμπορίου για την περιοχή μας. Και αυτό έγινε, καθιστώντας τον Βόλο στρατηγικό κόμβο ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου. Άλλωστε, δεν είναι η μόνη περίπτωση που η Κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει τη στρατηγική σημασία της πόλης του Βόλου και της Μαγνησίας στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίζουμε σε στενή συν με όλους τους εμπλεκόμενους».

Από την πλευρά του, ο CEO του Υπερταμείου, Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ανέφερε: «Η απόκτηση μιας σύγχρονης Ιχθυόσκαλας ήταν μια εκκρεμότητα ετών για την ιστορική πόλη του Βόλου. Παράλληλα, αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων όσοι εμπλέκονται με το ιχθυεμπόριο μέσω του λιμανιού της πόλης», ενώ πρόσθεσε ότι «Για το Υπερταμείο, που πιστεύει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη περνά μέσα από σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, εγκαταστάσεις όπως αυτές της Ιχθυόσκαλας Βόλου αποτελούν πρότυπο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες οικονομικές και κοινωνικές απαιτήσεις».

O πρόεδρος του ΟΚΑΑ,  Χρήστος Κρομμύδας δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι που πετύχαμε τον πρώτο στόχο που θέσαμε ως νέα διοίκηση του οργανισμού και συνεχίζουμε για την υλοποίηση των δύο ακόμα επιπλέον στρατηγικών στόχων, δηλαδή τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των υπηρεσιών της αγοράς του και την ενίσχυση του προσωπικού του Οργανισμού».

Μια σύγχρονη δομή

Η λειτουργία της ιχθυόσκαλας, μετά το πέρας των εργασιών και της μετεγκατάστασης των ιχθυεμπόρων λύνει το χρόνιο πρόβλημα των επαγγελματιών αλιέων, εξασφαλίζοντας το εισόδημά τους και δίνοντας λύσεις στην ιχθυοπαραγωγή και στη διακίνηση του αλιευτικού προϊόντος.

Η σύγχρονη υποδομή έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις ανάγκες – εκτός της Μαγνησίας – της Θεσσαλίας και των γειτονικών νομών, διαδραματίζοντας κεντρικό ρόλο στην εμπορία των αλιευτικών προϊόντων της χώρας.

Στις εγκαταστάσεις λειτουργεί σύγχρονη αίθουσα δημοπράτησης αλιευμάτων, γραφεία διοίκησης και υπηρεσιών. Επίσης, έχουν κατασκευαστεί μηχανοστάσιο, αντλιοστάσιο και αποθήκες παραγωγών, ενώ υπάρχει παρακολούθηση των συνθηκών ψύξης στους θαλάμους ς αλιευμάτων.

Οι 11 ιχθυόσκαλες του ΟΚΑA ανά την Ελλάδα, διασφαλίζουν την ποιότητα, την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ιχθυο-εμπορευμάτων που διακινούνται. Ταυτόχρονα, συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας κάθε περιοχής οπού λειτουργεί η εκάστοτε Ιχθυόσκαλα.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση