Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Εγγραφο ΟΗΕ: Σκηνικό τρόμου με απειλές και ξυλοδαρμούς από τους Ταλιμπάν
Εγγραφο ΟΗΕ: Σκηνικό τρόμου με απειλές και ξυλοδαρμούς από τους Ταλιμπάν

Εγγραφο ΟΗΕ: Σκηνικό τρόμου με απειλές και ξυλοδαρμούς από τους Ταλιμπάν

Την οι Ταλιμπάν σταμάτησαν έναν Αφγανό, μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο  της Καμπούλ. Έψαξαν το όχημά του και βρήκαν την κάρτα του ταυτοποίησης του ΟΗΕ. Και τότε τον ξυλοκόπησαν.

Τη Δευτέρα, τρεις άγνωστοι πήγαν στο σπίτι ενός άλλου εργαζομένου του ΟΗΕ που βρισκόταν στην εργασία του εκείνη την ώρα. Ρώτησαν τον γιο του πού ήταν ο πατέρας του και τον κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα: «Γνωρίζουμε που μένει και τι κάνει».

Τα παραπάνω περιστατικά είναι μεταξύ δεκάδων που περιέχονται σε εσωτερικό έγγραφο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, και περιγράφει συγκαλυμμένες απειλές, λεηλασίες γραφείων του ΟΗΕ και σωματική κακοποίηση μελών του προσωπικού από τις 10 Αυγούστου, λίγο πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Ενώ το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα έχει επιδιώξει να καθησυχάσει τους Αφγανούς και τις δυτικές δυνάμεις ότι θα σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αναφορές αντιποίνων έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, κυρίως μεταξύ εκείνων που συνδέονται με ξένους οργανισμούς.

Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο στον κατάλογο των περιστατικών που περιγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ.

Το κίνημα έχει τονίσει ότι θα ερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις και έχει ενθαρρύνει επίσης οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να συνεχίσουν το έργο τους. Ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί ως μέσο πολιτικής επιρροής στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι δεν σχολιάζουν έγγραφα ασφαλείας που διαρρέουν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ ανέφερε: «Οι αρχές που έχουν τον έλεγχο στην Καμπούλ είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. Παραμένουμε σε επικοινωνία μαζί τους για αυτό το θέμα».

Τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στο Καζακστάν περίπου το ένα τρίτο των 300 ξένων εργαζομένων που είχαν βάση το Αφγανιστάν. Έχουν τονίσει παράλληλα ότι θέλουν να διατηρήσουν μια παρουσία για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό.

Εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 3.000 Αφγανοί μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για να τους παροτρύνει να παράσχουν βίζες ή να υποστηρίξουν μια προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς τους εργαζόμενους του ΟΗΕ.

Μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, χιλιάδες άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή από το Αφγανιστάν επιβιβαζόμενοι σε στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις από την πρωτεύουσα, και στο εξελίσσονταν σκηνές χάους.

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τη βάναυση επιβολή του αυστηρού ισλαμικού νόμου όπως την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται και στα κορίτσια να πηγαίνουν .

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος αντιποίνων αφού πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτες στοχευμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν τον περασμένο χρόνο.

Μια Αφγανή, η οποία εργάζεται για πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνεται εγκαταλελειμμένη.

«Κάθε γυναίκα που γνωρίζω νιώθει τον ίδιο φόβο με μένα. Τι θα γίνει τώρα με τα παιδιά μας αν τιμωρηθούμε για τη δουλειά μας; Τι θα συμβεί στις οικογένειές μας; Τι θα κάνουν σε εμάς τις γυναίκες;» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα προς το προσωπικό στο Αφγανιστάν την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την θλίψη του για τις αναφορές ότι κάποιοι βιώνουν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, συγκεκριμένα μέσω της μόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία σας και να βρούμε εξωτερικές λύσεις όπου χρειάζονται», είπε ο Γκουτέρες.

Μια εκτίμηση κινδύνου του ΟΗΕ στις 21 Αυγούστου, που μετέδωσε το Reuters χθες Τρίτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμία συνεκτική διοίκηση και έλεγχος» εντός των Ταλιμπάν.

Η ταχύτητα της στρατιωτικής τους νίκης, η οποία συνέπεσε με την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, έχει αφήσει ένα κενό εξουσίας και η οργάνωση παλεύει να σχηματίσει μια κυβέρνηση στην Καμπούλ και στις επαρχίες για να διοικήσει τη χώρα.

Ένας Αφγανός, εργαζόμενος στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει τουλάχιστον 50 Αφγανούς εργαζομένους που έχουν προειδοποιηθεί ή απειληθεί από τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας: «Το εθνικό προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται υπό σοβαρή άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα».

Συμπλήρωσε ότι οι απειλές δεν συνδέονταν απαραίτητα με το καθεστώς των ανθρώπων στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ήταν ένα εργαλείο της προσπάθειας των Ταλιμπάν να επιβάλουν τον έλεγχο στην Καμπούλ.

Μια δεύτερη Αφγανή που επίσης εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι μαζί με τον σύζυγό της και την 3χρονη κόρη της τις τελευταίες 10 ημέρες. Μερικοί από τους γείτονές της γνωρίζουν ότι εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη και ανησυχεί ότι μπορεί να την καταδώσουν.

Διαθέτει βίζα για γειτονική χώρα, αλλά είναι απογοητευμένη που τα Ηνωμένα Έθνη δεν την βοήθησαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Περιμέναμε ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ να μας βοηθήσει. Ειλικρινά το περιμέναμε αυτό», είπε η γυναίκα. «Κινδυνεύουμε. Και αν δεν μπορούμε να εργαστούμε, ποιος θα φτάσει στους ανθρώπους;»

Μπλίνκεν: Δεσμεύσεις Ταλιμπάν για εκκένωση και μετά τις 31 Αυγούστου

Οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν ότι θα αφήσουν να φύγουν οι Αμερικανοί και οι ευάλωτοι Αφγανοί που θα βρίσκονται ακόμη στο Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, από τους περίπου 6.000 Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν, τουλάχιστον οι 4.500 έχουν απεγκλωβιστεί, μαζί με τις οικογένειές τους, από τα μέσα Αυγούστου. Απομένουν κατά συνέπεια περίπου 1.500 άνθρωποι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Μπλίνκεν είπε ότι ορισμένοι Αμερικανοί εξετάζουν ακόμη αν θα φύγουν, ανάλογα με την κατάσταση που θα διαμορφωθεί.

Ο τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν «κάθε διπλωματικό και οικονομικό μέσο» για να διασφαλίσουν ότι εκείνοι που θα θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά τις 31 Αυγούστου θα μπορέσουν να το πράξουν. Η προσπάθεια να βοηθηθούν εκείνοι θα θέλουν να φύγουν θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ο Μπλίνκεν είπε ότι χώρες της περιοχής καταβάλουν ενεργά προσπάθειες για να διαπιστώσουν αν μπορούν να παίξουν κάποιο ρόλο ώστε να παραμείνει ανοιχτό. Όταν ρωτήθηκε εξάλλου αν θα παραμείνει σε λειτουργία η πρεσβεία των ΗΠΑ μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, είπε ότι «εξετάζονται διάφορες επιλογές».

Αφγανιστάν: Θρίλερ 150 ωρών για την εκκένωση ενώ η «τέλεια καταιγίδα» πλησιάζει

Ασφυκτικά είναι πλέον τα χρονικά περιθώρια για την εκκένωση στο Αφγανιστάν καθώς η της 31ης Αυγούστου εκπνέει και οι φόβοι ότι πολλοί άνθρωποι μπορούν να μείνουν στη χώρα με το μέλλον τους αβέβαιο υπό τους νόμους των Ταλιμπάν, όλο και μεγαλώνουν.

Μέχρι στιγμής, ΗΠΑ και Σύμμαχοι έχουν απομακρύνει 70.000 ανθρώπους: Πολίτες, προσωπικό του ΝΑΤΟ και Αφγανούς που κινδυνεύουν σε μία επιχείρηση που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, μία ημέρα μετά την επέλαση των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν υπέκυψε στις πιέσεις των Συμμάχων για παράταση της ς, επιμένοντας σήμερα ότι το deadline της 31ης Αυγούστου, από το οποία απέχουμε πλέον λιγότερες από 150 ώρες, μπορεί να τηρηθεί.

Όσο νωρίτερα τελειώσουμε τόσο το καλύτερο είπε προσθέτοντας ότι κάθε μέρα επιχείρησης προσθέτει κινδύνους για τα στρατεύματα.

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν ανωνύμως στο Reuters εξέφρασαν φόβους ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον κίνδυνο βομβιστικών  επιθέσεων αυτοκτονίας από το Ισλαμικό Κράτος στο αεροδρόμιο

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Dominic Raab ανέφερε ότι η εκκένωση θα διαρκέσει έως το τελευταίο λεπτό του μήνα, η Γαλλία ωστόσο ανακοίνωσε ότι το πιθανότερο να τερματίσει τις επιχειρήσει στις επόμενες ώρες ή μέρες.

Δεκάδες χιλιάδες Αφγανών, που φοβούνται διώξεις από τους Ταλιμπάν, εξακολουθούν να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τους τυχερούς να έχουν κλείσει θέσεις σε πτήσεις.

Με βαλίτσες και τσάντες γεμάτες από τα υπάρχοντά τους, εκατοντάδες κραδαίνουν τα έγγραφά τους μπροστά από τα πρόσωπα στρατιωτών που προσπαθούν να κρατήσουν την τάξη μέσα σε ένα χάος σκόνης, με την ελπίδα να καταφέρουν να διαφύγουν.

Και παρότι όλοι εστιάζουν στο αεροδρόμιο, ο κίνδυνος των ασθενειών, της πείνας και των διώξεων αυξάνεται για τον υπόλοιπο πληθυσμό, αυτόν που βρίσκεται «μακριά» από το αεροδρόμιο.

«Αυτό που έρχεται είναι μια τέλεια καταιγίδα, εξαιτίας χρόνων ξηρασίας, συγκρούσεων, οικονομική επιδείνωσης, σε συνδυασμό και με τον COVID», δηλώνει ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος; Σίτισης του ΟΗΕ, λέγοντας ότι 14 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται με λοιμό.

Ο δε επικεφαλής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανέφερε ότι έλαβε πολλές αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις από τους Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένων συνοπτικών εκτελέσεων πολιτών και αφγανικών δυνάμεων που έχουν ήδη παραδοθεί.

Ανησυχία για την προθεσμία

Οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι όλες οι επιχειρήσεις εκκένωσης των ξένων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου. Επιπλέον, ζήτησαν από τις ΗΠΑ να πάψουν να παροτρύνουν Αφγανούς με προσόντα να φύγουν, ενώ παράλληλα προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται στο αεροδρόμιο να επιστρέψουν στα σπίτια τους, λέγοντάς τους πως δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

«Τα ξένα στρατεύματα θα πρέπει να αποσυρθούν πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για συνέχιση των εμπορικών πτήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν μέσω Twitter.

«Οι άνθρωποι που διαθέτουν νομικά έγγραφα θα μπορούν να ταξιδεύουν με εμπορικές πτήσεις μετά την 31η Αυγούστου», πρόσθεσε.

Η ολλανδική κυβέρνηση δήλωσε πως δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα απομακρυνθούν εγκαίρως πολλοί άνθρωποι που δικαιούνται .

Τα ολλανδικά στρατεύματα κατάφεραν να μεταφέρουν πάνω από ανθρώπους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, δήλωσε η Ολλανδή Εξωτερικών Σίγκριντ Κάαγκ, ωστόσο εκατοντάδες ακόμη βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνουν πίσω.

Η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στο Αφγανιστάν κατέρρευσε καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους απέσυραν τα στρατεύματά τους, δύο δεκαετίες αφότου έδιωξαν τους Ταλιμπάν από την εξουσία, κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις επιθέσεις κατά των ΗΠΑ από την Αλ Κάιντα, της οποίας οι ηγέτες είχαν βρει ένα ασφαλές καταφύγιο στο Αφγανιστάν που ήταν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν έστρεψαν επίσης το ενδιαφέρον τους από τη στρατιωτική τους νίκη στον τρόπο διαχείρισης μιας χώρας σε κρίση. Σύμφωνα με δύο μέλη των Ταλιμπάν, έχουν διορίσει βετεράνους σε θέσεις του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Άμυνας από τότε που ανέλαβαν τον έλεγχο όλων των κυβερνητικών γραφείων, του προεδρικού μεγάρου και του κοινοβουλίου.

Το πρακτορείο ειδήσεων Pajhwok του Αφγανιστάν ανέφερε ότι ο Γκιουλ Αγκά ορίστηκε υπουργός Οικονομικών και ο Σαντρ Ιμπραήμ προσωρινός υπουργός Εσωτερικών. Ο πρώην κρατούμενος του Γκουαντάναμο Μουλά Αμπντούλ Καγιούμ Ζακίρ ορίστηκε προσωρινός υπουργός Άμυνας, όπως μετέδωσε το Al Jazeera, επικαλούμενο πηγή των Ταλιμπάν.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση