Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Eγκαινιάστηκε το νέο κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου
Eγκαινιάστηκε το νέο κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου

Eγκαινιάστηκε το νέο κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου

Παρουσία της γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων  Δικαιωμάτων , Διαφάνειας Μαρίας Γιαννακάκη του  προέδρου  του ΣτΕ ικ. Σακελλαρίου και της γενικής επιτρόπου της Επικρατείας των  τακτικών διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχίας Φουρτουλάκη εγκαινιάστηκε σήμερα το νέο κτήριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, που «δεσπόζει» απέναντι από το της πόλης.

Η Μαρία Γιαννακάκη γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκπροσώπησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρο Κοντονή, που δεν μπόρεσε να έρθει στο Βόλο λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Όπως είπε για το υπουργείο το κτιριακό ζήτημα των Δικαστηρίων της χώρας είναι πολύ μεγάλο και  γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί  μέσα στις γνωστές δημοσιονομικές δυσκολίες και τους μνημονιακούς περιορισμούς.

«Δυστυχώς υπάρχουν Δικαστήρια που λειτουργούν πάνω από ψητοπωλεία και χαρτοπαικτικές λέσχες και πρέπει να βρεθεί μια λύση, δεδομένου ότι και το ζήτημα καθυστέρησης απονομής της Δικαιοσύνης είναι πολύ μεγάλο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως και σχετίζεται και με τις κτιριακές », ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ακόμη ότι το υπουργείο κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση και με το ζήτημα της μηχανοργάνωσης που ξεκίνησε από τα Διοικητικά Δικαστήρια, δηλώνοντας ότι η Δικαιοσύνη είναι η αιχμή του δόρατος στην έξοδο από την κρίση.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο για το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, η κα. Γιαννακάκη είπε ότι δεν υπάρχει, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, αλλά η κατάσταση δεν είναι καλή για η συντριπτική πλειονότητα των κτιριακών υποδομών των Δικαστηρίων της χώρας, τονίζοντας  ότι τα προβλήματα εξετάζονται σε ένα ολιστικό και συνεκτικό σχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ ικ. Σακελαρίου είπε πως η παρουσία του στα εγκαίνια του Διοικητικού Πρωτοδικείου είναι για να ενισχύσει τις προσπάθειες που κάνουν οι διοικητικοί για να βελτιώσουν  την εικόνα και την εμφάνιση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. «Από πλευράς ποσότητας και ποιότητας βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Πίσω από τους θεσμούς βρίσκονται πρόσωπα και όταν υπάρχουν  πρόσωπα με ικανότητες , το κύρος  των θεσμών , στηρίζεται στο κύρος του   ενός εκάστοτε προσώπου που καλείται να υπηρετήσει  τους θεσμούς σημείωσε ο  κ. Σακελαρίου και χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια του προέδρου του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου  , την οποία χαρακτήρισε επίσης πολύ επιτυχημένη. Στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και θα επισκεφθούμε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας για να συμβάλλουμε στην  αναβάθμισή τους.

Η κα. Φουρτουλάκη συνεχάρη όλους όσοι συνέβαλαν  στη μετα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Βόλου, λέγοντας ότι κατέχει σημαίνουσα θέση στον δικαστικό χάρτη της χώρας.

Η ίδια σημείωσε πως  το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου  δεν διέθετε δική  του αίθουσα συνεδριάσεων, αλλά οι δικογραφίες από τις δικασίμους  μεταφέρονταν  από την οδό Ιάσονος στο ακροατήριο  του πολιτικού –ποινικού δικαστηρίου της πόλης, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται η μεταφορά δικογραφιών και με πολλές ρωγμές κυρίως στην εικόνα του κύρους του Δικαστηρίου.

Επίσης τόνισε ότι αίφνης το Διοικητικό Πρωτοδικείο Βόλου απόκτησε έναν συμβολισμό στη μαυρίλα της εποχής και  θα αποτελέσει πρότυπο και για  άλλους ηγέτες δικαστηρίων να προβούν σε ανάλογες ενέργειες.

 O πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου Λαζ. Γαϊτάνης  εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο κτίριο του Διοικητικού Πρωτοδικείου και για το γεγονός ότι παραχωρήθηκε γραφείο για τους δικηγόρους.

Όπως είπε, αν συγκρίνουμε τις συνθήκες εργασίας στον δεύτερο όροφο της οδού  Ιάσονος με τις συνθήκες εργασίας, που επικρατούν στους δύο ορόφους των εγκαινιαζόμενων γραφείων, τα 229 με τα 452 τετραγωνικά , η διαφορά υπέρ των νέων γραφείων είναι τεράστια. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το μίσθωμα παραμένει το ίδιο, 1190 €.  Και αυτό είναι κάτι, που θα πρέπει να πιστωθεί σε αυτούς  που το πέτυχαν.

«Από την πλευρά μας δεν μπορεί παρά να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας για την αποδοχή ενός παλαιού αιτήματός μας. Την παραχώρηση ενός γραφείου αποκλειστικά για τους δικηγόρους. Το γραφείο αυτό, που ήδη το εξοπλίσαμε με λάπτοπ κι εκτυπωτή, το θεωρώ ως ένα χώρο στο

 

Ο κ. Γαϊτάνης ανέφερε ότι η λύση που επιλέχτηκε, δηλαδή η μετα των γραφείων σ' ένα άλλο μισθωμένο οίκημα, είναι μία λύση μεταβατική, που αφήνει ανεπηρέαστη τη λειτουργία των ακροατηρίων του Δικαστικού Μεγάρου, των οποίων η αποσυμφόρηση είναι το ζητούμενο.

Οι δικηγόροι χαιρετίζουν τη λειτουργία των εντυπωσιακών γραφείων του Διοικητικού Πρωτοδικείου και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο, με χώρους επαρκείς, όπου όλες οι υπηρεσίες θα συνυπάρχουν, όπου οι δικηγόροι θα μετακινούνται από ακροατήριο σε ακροατήριο διανύοντας μερικές δεκάδες και όχι απόσταση χιλιομέτρου.

«Δεν θα σταματήσουμε να φωνάζουμε ότι ο Βόλος, μετά τον Πειραιά, είναι η πόλη με το μεγαλύτερο, σε σχέση με το Δικαστικό Μέγαρο πρόβλημα. Ότι αφού δρομολογήθηκε λύση για τον Πειραιά, είναι αδιανόητο να μη δρομολογείται λύση και για τον Βόλο», τόνισε ο Λάζαρος Γαϊτάνης.

Η  τελετή εγκαινίων άρχισε με αγιασμό που τέλεσε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος, ενώ-μεταξύ  άλλων- παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης ς Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου Θ. Θεοδώρου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Βόλου, αξιωματικοί των σωμάτων ασφαλείας κ. ά.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση