Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έφτιαξαν δορυφόρο μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου
Έφτιαξαν δορυφόρο μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου

Έφτιαξαν δορυφόρο μαθητές του Λυκείου Αλοννήσου

Ομάδα μαθητών της Α' Λυκείου Αλοννήσου υπό την καθ του καθηγητή Φυσικής του σχολείου Δημήτρη Μαμούρα έφτιαξαν έναν δορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (Can- Satellite) για να συμμετάσχουν στον εθνικό διαγωνισμό “CanSat in Greece 2018” ο οποίος είναι προκριματικός του αντίστοιχου ευρωπαϊκού διαγωνισμού.

Η ομάδα μαθητών της Αλοννήσου κατάφερε να μπει στον τελικό μεταξύ άλλων 10 ομάδων.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η κατασκευή ενός δορυφόρου σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού (Can- Satellite).

Στις αρχές Οκτωβρίου , ο κ. Μαμούρας ενημέρωσε για την του φετινού διαγωνισμού και για το θέμα του.

Οι μαθητές στην ιστοσελίδα https://x-alon.blogspot.gr/2017/12/blog-post.html, λένε ότι τους εντυπωσίασε τόσο πολύ η ιδέα να φτιάξουν έναν μικρό δορυφόρο που να πραγματοποιεί τους στόχους που εκείνοι θα επέλεγαν εκτός, από τους στόχους που έθετε ο διαγωνισμός, αποφάσισαν να συμμετέχουν αρχικά 16 μαθητές.

Το Cansat είναι ένα πρόγραμμα στο οποίο μαθητές δημιουργούν έναν μικρό δορυφόρο μεγέθους δοχείου αναψυκτικού, ο οποίος θα ανέλθει με τη βοήθεια πυραύλου σε μεγάλο ύψος στον ουρανό (περίπου 1000 m) και στη συνέχεια θα κατέβει με αλεξίπτωτο. Κατά την κάθοδό του, το Cansat συλλέγει δεδομένα που θα αξιοποιηθούν αργότερα για τα συμπεράσματα των αποστολών, της πρωτεύουσας και της δευτερεύουσας.

Αποστολή

Κατά την κάθοδο, ο πρέπει να παίρνει ατμοσφαιρικής πίεσης, θερμοκρασίας και γεωγραφικών συντεταγμένων. Αυτές οι θα χρησιμοποιηθούν και για υπολογισμό άλλων μεγεθών, όπως για παράδειγμα την του δορυφόρου μέσω υπολογισμού του υψόμετρου. Παράλληλα ο θα πρέπει να αποθηκεύει τις παραπάνω μετρήσεις, καθώς και να τις αποστέλλει, σε πραγματικό χρόνο, σε ένα σταθμό βάσης στη Γη.

Η επιλογή της γίνεται από την κάθε ομάδα. Το αντικείμενο της δευτερεύουσας αποστολής της ομάδας των παιδιών από την Αλόννησο είναι να διαπιστώσουν κατά πόσο η επιφάνεια του πλανήτη που θα προσεδαφιστεί μπορεί να φιλοξενήσει .

Όπως εξήγησε ο κ. Μαμούρας, οι παράμετροι που θα μετρηθούν είναι αν υπάρχει μαγνητικό πεδίο, φως για να γίνει η φωτοσύνθεση, υπεριώδης σε απαγορευτικά επίπεδα και τέλος θα μετρηθούν τα επίπεδα ραδιενέργειας .

Η όλη διαδικασία γίνεται με μικροελεγκτές μέσω υπολογιστή και αισθητήρες που θα τοποθετηθούν στον μικρό δορυφόρο. Τα παιδιά δουλεύουν πάνω στο πρόγραμμα κάθε Σαββατοκύρικο αλλά και κάθε Τετάρτη απόγευμα, μετά το τέλος του ωρολόγιου προγράμματος.

Μοιράσου το άρθρο:

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση