Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ευθεία σύγκρουση με Σόιμπλε λόγω ΔΝΤ
Ευθεία σύγκρουση με Σόιμπλε λόγω ΔΝΤ

Ευθεία σύγκρουση με Σόιμπλε λόγω ΔΝΤ

Σε τροχιά αιφνίδιας όξυνσης και έντασης εισέρχονται οι σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Με αιχμή το ενδεχόμενο αποχώρησης του από το ελληνικό και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, κατά την προχθεσινή συνέντευξή του, και ιδιαίτερα την αποστροφή «το Ταμείο πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει συμβιβασμό, εάν θα μείνει στο . Αν δεν το θέλει, πρέπει να το πει δημόσια», ο Γερμανός Οικονομικών Βόλφγκανγκ άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Τσίπρα, ότι προσπαθεί να αποφύγει την τήρηση των συμφωνηθέντων του καλοκαιριού, ενδεχομένως εξαιτίας της ισχνής πλειοψηφίας που διαθέτει.

Ο Γερμανός υπ.Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στο περιθώριο του χθεσινού , είπε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την εμπλοκή του στο διάσωσης». Παρέθεσε, μάλιστα, την παροιμία ότι «η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει», για να σημειώσει ότι «αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας». Σε ιδιαίτερα ενοχλημένο ύφος, ο κ. τόνισε: «Νομίζω ότι διαπραγματευτήκαμε επί μακρόν με τον κ. Τσίπρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Και πιστεύω ότι το υπέγραψε. Και έκανε και εκλογές μετά για να έχει και την εντολή του ελληνικού λαού, ώστε να μπορέσει να τηρήσει αυτά που υπέγραψε. Δεν έλαβα καν υπόψη μου ότι μιλάει πάλι για το τι δεν θέλει να τηρήσει. Δεν είναι προς το ελληνικό συμφέρον». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «θα έπρεπε να επικεντρώσουν την προσοχή τους στο να κάνουν αυτό που έκαναν. Δεν ήμασταν ποτέ στενόμυαλοι. Είναι όπως πάντα εκτός χρόνου – εκτός κάθε χρονικών προθεσμιών στη συμφωνία. Αλλά το να το θέτεις υπό αμφισβήτηση επί της αρχής μπορεί να είναι αναγκαίο για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους –διαθέτει ισχνή πλειοψηφία, όπως είδα, αυτό ίσως να μην είναι εύκολο. Αλλά δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη απάντησε στις δηλώσεις Σόιμπλε, καταδεικνύοντας ότι η στρατηγική της Αθήνας και του είναι πλέον εστιασμένη στην οικοδόμηση ενός μετώπου, ευρωπαϊκού, έναντι του ΔΝΤ. «Ευτυχώς που ο Γερμανός Οικονομικών πασχίζει να “κρατήσει τη στάμνα γερή”. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει πια κατανοήσει ποιες απόψεις εξυπηρετεί η κάθε πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι αρμόδια για το συμφέρον της χώρας είναι η ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να διαχωρίσει τη στάση του από την απαράδεκτα σκληρή στάση του ΔΝΤ. Η Ευρώπη οφείλει και μπορεί να λύσει τα προβλήματα που την αφορούν μόνη της», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η ανάγνωση των εξελίξεων από την κυβερνητική ηγεσία είναι ότι στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης επικρατεί συγκρουσιακό . Η Αθήνα, που ποτέ δεν είδε θετικά τις τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε, θεωρεί ότι από το περιβάλλον του Γερμανού υπουργού Οικονομικών προήλθε το δημοσίευμα της Die Welt, που παρομοίαζε τη χώρα με ακυβέρνητο πλοίο. Η διάψευση του δημοσιεύματος από την επίσημη γερμανική ηγεσία κάνει το να θεωρεί ότι το Βερολίνο βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας και να εντάσσει τα όσα αρνητικά ακούγονται για τη χώρα μας σε «κύκλους» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση. Ωστόσο δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η Αθήνα θα βρει συμπαράσταση από την πλευρά των εταίρων και δανειστών στη συζήτηση για πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ, η οποία, στην πράξη, συνεπάγεται κάποια διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Κυκλικούς κόμβους στον Αλμυρό κατασκευάζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας #κυκλικοίκόμβοι - https://t.co/3Bp6uwk602 -

  • Aλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας #ΚυριάκοςΠιερρακάκης - https://t.co/QNwoEuiJwU -

  • «Παγώνουν» τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία #ΒόρειαΜακεδονία - https://t.co/7jiJzsb68O -

"Αλιεύοντας" την είδηση