Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Έφθασαν οι πρώτοι Patriot στην Σλοβακία
Έφθασαν οι πρώτοι Patriot στην Σλοβακία

Έφθασαν οι πρώτοι Patriot στην Σλοβακία

Οι πρώτες συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος αεράμυνας «» έχουν αρχίσει να καταφθάνουν από χώρες του NATO στη Σλοβακία.

Την ευθύνη λειτουργίας των συγκεκριμένων συστοιχιών έχουν αναλάβει γερμανικά και ολλανδικά στρατεύματα.

Οι θα αναπτυχθούν αρχικά στο αεροδρόμιο Σίλακ στην κεντρική Σλοβακία με σκοπό την ενίσχυση του ανατολικού μετώπου της Συμμαχίας

12:28

Σφοδρές επιθέσεις κατά αμάχων βλέπει το Λονδίνο

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τις ουκρανικές πόλεις αδιακρίτως καθώς η προέλασή τους έχει ουσιαστικά παραμείνει στάσιμη στις ανατολικές περιοχές.

Στην νεότερη ενημέρωση που ανήρτησε στα social media, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας λέει ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε μεγάλες πόλεις έχει οδηγήσει σε ευρεία καταστροφή και τεράστιους αριθμούς απωλειών αμάχων.

Βάσει της ίδια ενημέρωσης, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να περικυκλώνουν μεγάλο αριθμό πόλεων στην ανατολική Ουκρανία αλλά έχουν σημειώσει περιορισμένη πρόοδο για την κατάληψη καίριων στόχων τους την εβδομάδα που πέρασε.

Οι βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι οι δυνάμεις της Μόσχας θα εξαπολύσουν σφοδρά πυρά για να καταφέρουν χτυπήματα σε κατοικημένες περιοχές καθώς φαίνεται να περιορίζουν τις ήδη μεγάλες απώλειές τους, εις βάρος περισσότερων απωλειών αμάχων.

11:57

Κατεστράφη μεγάλο εργοστάσιο χάλυβα στην Μαριούπολη

Μία από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στην Ευρώπη, εγκατάσταση γνωστή ως εργοστάσιο «Αζόφσταλ», φέρεται να έχει κατατραφεί από τα ρωσικά πυρά στη Μαριούπολη.

Το σχετικό βίντεο ανήρτησαν Ουκρανοί βουλευτές.

11:36
Tσαβούσογλου: Κίεβο και Μόσχα πλησιάζουν σε συμφωνία για «κρίσιμα» ζητήματα 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα Hürriyet ότι η Ρωσία και η Ουκρανία πλησιάζουν σε συμφωνία σε «κρίσιμα» ζητήματα και έχουν σχεδόν συμφωνήσει σε ορισμένα θέματα.

Reuters

 

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως ελπίζει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν οι πλευρές δεν υπαναχωρήσουν από την πρόοδο που έχουν σημειώσει προς την επίτευξη συμφωνίας.

11:07
10:42

Και νέα χτυπήματα με υπερηχητικούς πυραύλους

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Ρωσία κατέφυγε εκ νέου σε χρήση υπερηχητικών πυραύλων.

10:10

Πλήγματα και με πύραυλους κρουζ από ρωσικά πλοία

Η Ρωσία έπληξε περιοχές της Ουκρανίας με πυραύλους κρουζ, εκτοξευόμενους από πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία.

Την πληροφορία μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

10:06

Ζελένσκι: Τρόμος που θα θυμόμαστε για αιώνες

Στο βραδινό μήνυμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καταδίκασε τους αδιάκοπους βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα «μείνουν στην Ιστορία» ως υπεύθυνες για «εγκλήματα πολέμου».

«Το να το κάνεις αυτό σε μια ειρηνική πόλη, αυτό που έκαναν οι κατακτητές, είναι ένας τρόμος που θα θυμόμαστε στους επόμενους αιώνες», είπε.

09:27

To δράμα της Μαριούπολης

Μία άνευ προηγουμένου, απελπιστική κατάσταση στην Μαριούπολη περιγράφουν οι πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνείς ειδησεογραφικοί οργανισμοί.

Η Μαριούπολη φαίνεται να έχει πλήρως περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα.
Εκτιμάται ότι 300.000 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό ή θέρμανση.

Εν μέσω σκληρών ρωσικών επιθέσεων, οι άμαχοι περνούν τις περισσότερες μέρες τους σε καταφύγια και υπόγεια, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να βγει κανείς έξω έστω για λίγο. Η επικοινωνία με την πόλη είναι δύσκολη, το τηλεφωνικό δίκτυο λέγεται ότι λειτουργεί λίγες μόνο ώρες την ημέρα.

Κανένα μέρος δεν φαίνεται να έχει γλιτώσει. Ο δήμαρχος, Βαντίμ Μποϊτσένκο, μετέφερε στο BBC ότι πάνω από το 80% των κτιρίων κατοικιών έχει μερικώς ή ολοκληρωτικά καταστραφεί.

«Δεν έχει απομείνει κέντρο της πόλης», είπε. «Δεν υπάρχει έστω ένα μικρό κομμάτι γης στην πόλη που να μην έχει σημάδια πολέμου».

Τα τρόφιμα και οι ιατρικές προμήθειες εξαντλούνται, καθώς η Ρωσία έχει εμποδίσει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας. Μερικοί από τους νεκρούς εγκαταλείπονται στους δρόμους, καθώς είναι πολύ επικίνδυνο να φτάσει κανείς σε αυτούς. Όταν τελικά συλλέγονται, πολλοί καταλήγουν θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους.

Το Σάββατο, οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης ανακοίνωσαν ότι της πόλης οδηγούνται στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους από ρωσικές δυνάμεις, μεταδίδει το CNN. Συλληφθέντες της Μαριούπολης οδηγήθηκαν βίαια σε στρατόπεδα όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας.

Ο δήμαρχος Μαριούπολης συνέκρινε τις ενέργειες της Ρωσίας με «φρικτά γεγονότα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτιζαν βίαια ανθρώπους».

Διοικητής του ουκρανικού στρατού μεταφέρει στο CNN ότι οι άνθρωποι στη Μαριούπολη ρισκάρουν τη ζωή τους κάθε φορά που βγαίνουν από υπόγεια καταφύγια και λέει ότι το στρατηγικό λιμάνι υφίσταται την πιο σκληρή επίθεση στη χώρα.

09:05

Μαριούπολη: Επίθεση σε σχολείο με 400 αμάχους καταγγέλλουν οι ουκρανικές αρχές

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης γνωστοποίησε ότι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν σχολείο, όπου είχαν βρει καταφύγιο 400 άτομα.

Σε ενημέρωση στο Telegram, οι αρχές της Μαριούπολης ανέφεραν ότι το κτίριο καταστράφηκε και ότι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Στο σχολείο, κατά την ίδια πηγή, βρίσκονταν γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

09:00

παραστρατιωτικοί δηλώνουν έτοιμοι για μάχες στην Ουκρανία

παραστρατιωτικοί δηλώνουν έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν και να υποστηρίξουν «τη σύμμαχο Ρωσία», αλλά δεν έχουν λάβει ακόμη οδηγίες να ξεκινήσουν, δήλωσαν στο Reuters δύο διοικητές τους.

Ο Ναμπίλ Αμπντάλα, διοικητής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων (NDF), δήλωσε, μιλώντας στο Reuters, έτοιμος να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία «αστικής μάχης» που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία και να βοηθήσει τη Ρωσία,

«Μόλις λάβουμε οδηγίες από τη συριακή και τη ρωσική ηγεσία, θα πολεμήσουμε αυτόν τον δίκαιο πόλεμο», είπε ο Aμπντάλα στις 14 Μαρτίου, τέσσερις ημέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε το πράσινο φως για 16.000 «εθελοντές» από τη Μέση Ανατολή να αναπτυχθούν στην Ουκρανία.

«Δεν φοβόμαστε αυτόν τον πόλεμο και είμαστε έτοιμοι για αυτόν μόλις έρθουν οδηγίες να πάμε και να συμμετάσχουμε. Θα τους δείξουμε αυτό που δεν είδαν ποτέ… Θα κάνουμε πολέμους στους δρόμους και θα (εφαρμόσουμε) τις τακτικές που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια των μαχών με τις οι οποίες νικήσαμε τους τρομοκράτες στη Συρία», πρόσθεσε.

07:47

Καταγγελίες για αναγκαστική μεταφορά αμάχων στη Ρωσία

Κάτοικοι της Μαριούπολης οδηγούνται αναγκαστικά στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους, από τις ρωσικές δυνάμεις, υποστηρίζει το Δημοτικό Συμβούλιο της πολιορκούμενης πόλης. Κατά την ίδια πηγή, οι αιχμάλωτοι κάτοικοι μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς όπου οι ρωσικές δυνάμεις έλεγξαν τα τηλέφωνα και τα έγγραφά τους, υποστηρίζει το δημοτικό συμβούλιο.

Στη συνέχεια ανακατευθύνθηκαν σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις. Η πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης βρίσκεται υπό σχεδόν συνεχή βομβαρδισμό, σύμφωνα με ταγματάρχη του στρατού της Ουκρανίας, και οι κάτοικοι αγωνίζονται να βρουν φαγητό και νερό ενώ τα κείτονται στους δρόμους.

07:23

Ζελένσκι: Βαριές οι απώλειες του ρωσικού στρατού

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι ο ρωσικός στρατός υπέστη «πρωτοφανείς απώλειες» και ότι ορισμένες ρωσικές μονάδες έχουν «καταστραφεί κατά 80 έως 90%.»

«Οι Ουκρανοί έχουν αποδείξει ότι μπορούν να πολεμήσουν πιο επαγγελματικά από έναν στρατό που διεξάγει πολέμους για δεκαετίες σε διάφορες περιοχές και συνθήκες.Απαντούμε με σοφία και θάρρος στον μεγάλο αριθμό του εξοπλισμού και των στρατιωτών τους που στάλθηκαν στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι σε νέο βιντεοσκοπημένο του μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Ιnstragram.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε περιοχές όπου έχουν λάβει χώρα σφοδρές μάχες, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι «γεμάτη με τα Ρώσων στρατιωτών». «Και αυτά τα πτώματα, δεν τα μαζεύει κανείς. Νέες μονάδες στέλνονται για να προχωρήσουν ακριβώς από πάνω τους», ισχυρίστηκε.

Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι οκτώ διάδρομοι εκκένωσης λειτουργούσαν το Σάββατο, αλλά λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών, οι αρχές δεν κατάφεραν να διασώσουν ανθρώπους από την Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου.

Οι αρχές δεν μπόρεσαν επίσης να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις στη νότια περιοχή της Χερσώνας.

«Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μπλοκάρει τη συνοδεία μας. Γιατί; Ο στόχος τους παραμένει ο ίδιος. Και πάλι, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα για την προπαγάνδα τους ότι η Ουκρανία άφησε τους πολίτες της χωρίς τα απαραίτητα, λες και η Ρωσία τους σώζει συνεχώς από κάτι», είπε ο Ζελένσκι.

07:18
Πάνω από 260 οι νεκροί άμαχοι στο Χάρκοβο

Τουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο (βορειοανατολική Ουκρανία) αφότου άρχισε η εισβολή της Ρωσίας την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα χθες βράδυ.

Η πόλη, με πληθυσμό 1,5 εκατ. κατοίκων προτού ξεσπάσει ο πόλεμος, πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από ρωσικά στρατεύματα.

Το Χάρκοβο συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από το ρωσικό πυροβολικό και αρκετές πολυκατοικίες και άλλα κτίρια χτυπήθηκαν και πήραν φωτιά το απόγευμα του Σαββάτου, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Είναι αδύνατον να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές με ανεξάρτητο τρόπο.Bar;

07:16

Εκτός νόμου 11 «φιλορωσικά» κόμματα έθεσε ο Ζελένσκι

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας απαγόρευσε την πολιτική λειτουργία κομμάτων, τα οποία χαρακτήρισε φιλορωσικά καθ' όσο εφαρμόζεται στρατιωτικός νόμος σε όλη την επικράτεια.

Την απόφαση ανακοίνωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους πολίτες, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης χθες Σάββατο το βράδυ.

«Οι δραστηριότητες των πολιτικών εκείνων που έχουν σκοπό τον διχασμό ή τη συνέργεια (με τη Ρωσία) δεν θα επιτύχουν», τουναντίον «θα αντιμετωπιστούν πολύ σκληρά» από τις αρχές στο Κίεβο, τόνισε ο κ. Ζελένσκι, σύμφωνα με την εφημερίδα Ukrayinska Pravda.

Ανάμεσα στις παρατάξεις η δραστηριότητα των οποίων απαγορεύθηκε είναι η Πλατφόρμα της Αντιπολίτευσης, κόμμα εκπροσωπούμενο στο κοινοβούλιο.

Τα 11 κόμματα η δραστηριότητα των οποίων απαγορεύθηκε από χθες βράδυ θεωρούνται ευρωσκεπτικιστικά, αντιφιλελεύθερα ή φιλορωσικά. Ο κ. Ζελένσκι διευκρίνισε ότι διέταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης να εφαρμόσει πάραυτα την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση