Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά
ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά

ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά

Με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που θα ανέρχεται στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο αντί 40 λεπτά ανά λίτρο, που προέβλεπε η αρχική τροπολογία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος, καθώς και με τη θέσπιση τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ, αντικαθιστά η κυβέρνηση τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με βάση την τελευταία τροποποίηση της διάταξης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το ποσό των 70 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και 350-450 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια, καλύπτοντας έτσι τις απώλειες ύψους 390 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η κατάργηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τις νέες αλλαγές, ο ΕΦΚ θα επιβληθεί στην κατανάλωση εγχώριου κρασιού. Για τη φιάλη των 750 ml ο ΕΦΚ θα ανέλθει στα 0,15 ευρώ τόσο για τα ελληνικά κρασιά όσα και για τα εισαγόμενα. Εφόσον πρόκειται για συσκευασία λίτρου, ο ΕΦΚ θα φτάσει στα 0,20 ευρώ. Ωστόσο, στον τελικό καταναλωτή το κόστος θα είναι μεγαλύτερο και θα προσεγγίσει το 1 ευρώ ανά φιάλη (δεδομένου ότι πάνω στον ΕΦΚ επιβάλλεται και ΦΠΑ).

Εξαιρούνται από τον ΕΦΚ τα ελληνικά κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή. Επίσης, από τον φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Πάντως, έντονες είναι οι αντιδράσεις του κλάδου που ζητεί: «Να φορολογηθεί η έκνομη και αφορολόγητη δραστηριότητα του χύμα τσίπουρου και κρασιού, που έχει κανιβαλίσει τις αγορές μας και να προστατευθεί ο ευρύτερος κλάδος μας από τις στρεβλώσεις που προκαλούν τόσο οι έκνομοι μη φορολογούμενοι εμφιαλωτές όσο και οι λαθρέμποροι».

Οσον αφορά την τροπολογία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αυτή προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο για τις υπηρεσίες στην παιδεία, διαγραφή όλων των προστίμων που τυχόν επιβλήθηκαν και επιστροφή των σχετικών ποσών στους υπόχρεους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Δέκα νέα θετικά κρούσματα κορωναϊού σε Βόλο και Λάρισα - https://t.co/6HOLysjbTS -

  • Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός στην Ευξεινούπολη - https://t.co/oWR27GwGCX -

  • Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του παραλιακού άξονα Θεσσαλίας Κεραμίδι-Ρακοπόταμος - https://t.co/bzQj3uOYpZ -

"Αλιεύοντας" την είδηση