Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά
ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά

ΕΦΚ στο κρασί αντί ΦΠΑ σε ιδιωτικά

Με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που θα ανέρχεται στα 20 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο αντί 40 λεπτά ανά λίτρο, που προέβλεπε η αρχική τροπολογία, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος, καθώς και με τη θέσπιση τέλους 5 λεπτών ανά στήλη στα 13 παιχνίδια του , αντικαθιστά η τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Με βάση την τελευταία τροποποίηση της διάταξης, το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης το των 70 εκατ. ευρώ περίπου, καθώς και 350-450 εκατ. ευρώ από τα τυχερά παιχνίδια, καλύπτοντας έτσι τις απώλειες ύψους 390 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν εκπαιδευτικές .

Σύμφωνα με τις νέες , ο θα επιβληθεί στην κατανάλωση εγχώριου κρασιού. Για τη φιάλη των 750 ml ο θα ανέλθει στα 0,15 ευρώ τόσο για τα ελληνικά κρασιά όσα και για τα εισαγόμενα. Εφόσον πρόκειται για συσκευασία λίτρου, ο ΕΦΚ θα φτάσει στα 0,20 ευρώ. Ωστόσο, στον τελικό καταναλωτή το κόστος θα είναι μεγαλύτερο και θα προσεγγίσει το 1 ευρώ ανά φιάλη (δεδομένου ότι πάνω στον ΕΦΚ επιβάλλεται και ΦΠΑ).

Εξαιρούνται από τον τα ελληνικά κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή. Επίσης, από τον φόρο απαλλάσσονται τα απλά κρασιά τα οποία παράγουν οι ιδιώτες και τα οποία καταναλώνονται από τον ίδιο τον παραγωγό, τα μέλη της οικογένειάς του ή τους προσκεκλημένους του, με την προϋπόθεση ότι δεν μεσολαβεί πώληση.

Πάντως, έντονες είναι οι αντιδράσεις του κλάδου που ζητεί: «Να φορολογηθεί η έκνομη και αφορολόγητη δραστηριότητα του χύμα τσίπουρου και κρασιού, που έχει κανιβαλίσει τις αγορές μας και να προστατευθεί ο ευρύτερος κλάδος μας από τις στρεβλώσεις που προκαλούν τόσο οι έκνομοι μη εμφιαλωτές όσο και οι λαθρέμποροι».

Οσον αφορά την τροπολογία για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αυτή προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τον φόρο για τις στην παιδεία, διαγραφή όλων των προστίμων που τυχόν επιβλήθηκαν και επιστροφή των σχετικών ποσών στους υπόχρεους.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καταπολέμηση κουνουπιών με τη μέθοδο της προνυμφοκτονίας - https://t.co/0KtHw1VP9x -

  • Περιβαλλοντικό πιστοποιητικό για την ΟΛΒ Α.Ε. - https://t.co/5fK9B4xU8c -

  • Διαδικτυακή ημερίδα για το «Ηλεκτρονικό Έγκλημα-Ηλεκτρονική Απάτη» - https://t.co/OK1JmmTrem -

"Αλιεύοντας" την είδηση