Έφη Αχτσιόγλου: Αυξήσεις μισθών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης
Προσπάθειες για αυξήσεις μισθών των εργαζομένων θα γίνουν μετά την έξοδο από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο. Αυτό επισήμανε η υπουργός εργασίας Έφη Αχτσιόγλου μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, παρουσία της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, του υφυπουργού Νάσου Ηλιόπουλου και των βουλευτών Αλεξ. Μεϊκόπουλου και Μάκη Μπαλλή και στελεχών και φίλων του κόμματος.
Η υπουργός, παρουσίασε το σχέδιο του υπουργείου στα εργασιακά και στο κοινωνικό κράτος (τομείς κοινωνικής αλληλεγγύης και κοινωνικής ασφάλισης) και αναφέρθηκε στον σχεδιασμό μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Σύμφωνα με την ίδια, το υπουργείο εργασίας εν μέσω διαπραγματεύσεων κάνει πολλά πράγματα για ενίσχυση της εργασίας και ανακούφιση της μεγάλη κοινωνικής πλειοψηφίας και δεν περιμένει την έξοδο του Αυγούστου για προχωρήσει πράγματα. Η ίδια είπε πως η ανεργία από το 27% βρίσκεται στο 20% και φαίνεται ότι σταθερά θα αποκλιμακωθεί, ενώ παραδέχτηκε ότι το ποσοστό ανεργίας παραμένει ψηλό και πρόσθεσε ότι από το 2017 και μετά κινούμαστε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με επιτυχημένα προγράμματα απασχόλησης και δράσεις για την αδήλωτη εργασία.
Η κα Αχτσιόγλου παραδέχτηκε ότι «δεν αρκούν νέες θέσεις εργασίας μόνο και θα επανέλθουν σε ισχύ οι συλλογικές διαπραγματεύσεις από τον Αύγουστο του 2018. Αυτές είναι σημαντικές , βασικό εργαλείο μέσω του οποίου οι εργαζόμενοι θα διεκδικήσουν καλύτερους μισθούς» τόνισε και απαντώντας στην αντιπολίτευση που κάνει λόγο για μισθούς πείνας είπε ότι αυτοί μείωσαν των κατώτατο μισθό κατά 22% με νόμο το 2012 και κατάργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Ακόμη ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια για αύξηση κατώτατου μισθού για μετά το πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο επιβάλει τη νομιμότητα στους χώρους δουλειάς και αντιμετωπίζει την αδήλωτη εργασία με νόμο και με πρόστιμα στις μεγάλες επιχειρήσεις που παραβατούσαν συστηματικά.
Σύμφωνα με την υπουργό, εντός του μήνα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την αδήλωτη εργασία, ενώ θα βάζει κανόνες στις εργολαβίες κι αναφερε χαρακτηριστικά: «Η προστασία της εργασίας είναι το βασικό στοιχείλο της πολιτικής μας. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να στηθεί από την αρχή. Όλες οι λειτουργίες υποκαθιστούν πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτευτών και κοινωνιών, τομέας στον οποίο έγιναν σημαντικά βήματα».
Για την αξιολόγηση
Η υπουργός δήλωσε ότι μέχρι 21 Μαΐου θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ακολουθήσει τον Αύγουστο η καθαρή έξοδος από το πρόγραμμα και τόνισε ότι αυτή την περίοδο συζητείται τι είδους εποπτεία θα υπάρξει μετά τον Αύγουστο και εξήγησε ότι εποπτεία σημαίνει ότι θα πρέπει με ένα χαλαρό αλλά δεδομένο τρόπο να στέλνουμε πληροφορίες για τα δημοσιονομικά μας, θα υπάρχει μία επισκεψιμότητα από πλευρά θεσμών (κάθε εξάμηνο ) και ενδεχομένως και κάποιες συστάσεις όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. «Άλλο να σου συστήνουν και άλλο να σου λένε ότι είναι υποχρεωτικό για να λάβεις δάνειο», εξήγησε η υπουργός.
Επίσης είπε ότι αυτή την περίοδο συζητείται ο μηχανισμός αυτοματοποίησης μεταξύ του ρυθμού ανάπτυξης και του χρέους και όσο πιο χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης έχουμε, θα παίρνουμε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ενώ για τις συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας επισήμανε ότι υπερδιπλασιάστηκε στα 1,8 δισ. € ο προϋπολογισμός για την κοινωνική αλληλεγγύη και πως σύντομα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία.
Επιπλέον τόνισε ότι γίνεται οργανωμένη πολιτική ρυθμίσεων για δανειολήπτες του ΟΕΚ. Πρόκειται για ρυθμίσεις πραγματικής ανακούφισης, εξαιρετικά καλές.
Η υπουργός προέβλεψε ότι ο ΕΦΚΑ έχει σημαντικό πλεόνασμα και θα έχει βιωσιμότητα μέχρι να πάρουν σύνταξη και τα παιδιά μας, πληρώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ συμπληρώθηκαν χιλιάδες συνταξιοδοτικές παροχές, μειώθηκαν οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών 85% και προχωράει το μητρώο για όλους τους ασφαλισμένους. Η ίδια διέβλεψε ότι ο ΕΦΚΑ θα ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο στις ανάγκες ενός κοινωνικού κράτους.
Τέλος, με αφορμή το αυριανό συλλαλητήριο στο Βόλο κατά της καύσης σκουπιδιών και για το κατά πόσο μπορεί η επιχειρηματικότητα να συμβαδίσει με τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων η υπουργός εργασίας είπε ότι η αντίληψη σε σχέση με το αναπτυξιακό μοντέλο είναι ότι το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση ήταν ένα μοντέλο που αφορούσε τον τρόπο που στήθηκε η παραγωγική διαδικασία.
Για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας είπε ότι αποτελεί πυρηνικό στοιχείο του νέου παραγωγικού μοντέλου που επιδιώκει η κυβέρνηση να έχουμε.
Σύμφωνα με την υπουργό, στον σχεδιασμό τόσο η προστασία του περιβάλλοντος, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η προστασία της εργασίας, η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κόσμου της εργασίας, είναι δύο κεντρικά στοιχεία του αναπτυξιακού μοντέλου και της αναπτυξιακής στρατηγικής που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών στο eurogroup.