Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Εφαρμογή συμφωνιών για το προσφυγικό έως τις 17 Δεκεμβρίου
Εφαρμογή συμφωνιών για το προσφυγικό έως τις 17 Δεκεμβρίου

Εφαρμογή συμφωνιών για το προσφυγικό έως τις 17 Δεκεμβρίου

Μηνύματα από μία σειρά κρατών μελών σχετικά με το σενάρια εξόδου της Ελλάδας από τη φτάνουν στην Αθήνα καθώς υπάρχει η διάχυτη εντύπωση ότι η χώρα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της όσον αφορά την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και αργοπορεί και στην εφαρμογή τους. Αυτό το βαρύ κλίμα κυριαρχούσε και στην χθεσινή εβδομαδιαία συνάντηση των Ευρωπαίων Επιτρόπων που σύμφωνα με συμμετέχοντες έφερνε μνήμες της ατμόσφαιρας που κυριαρχούσε στο της Επιτροπής  το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό που ξεκαθαρίζει ο αρμόδιος επίτροπος μεταναστευτικής πολιτικής σε δήλωση του στην “Κ” είναι ότι «μέχρι τη Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου η κατάσταση πρέπει να έχει βελτιωθεί σημαντικά τόσο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας”. Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος ότι αυτό “θα βάλει τέλος στις θεωρίες, είτε περί κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν, είτε περί εξόδου της χώρας από αυτή».

Μία σειρά από κράτη μέλη  όμως και κυρίως το , η Γερμανία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και οι χώρες του ανατολικού μπλοκ σύμφωνα με διπλωματική πηγή έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που η ελληνική κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την κρίση τους τελευταίους μήνες. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε στην “Κ” ότι πλέον ή ότι η Ελλάδα δε θέλει και δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της έχει μετατραπεί σε πάγια θέση των ευρωπαϊκών θεσμών.

Για αυτό και ως πίεση περισσότερο θέτουν το θέμα εξόδου της Ελλάδας από την όπως προβλέπει και το άρθρο 26 καθώς είναι κατανοητό ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την Σένγκεν πρακτικά θα πλήξει τους Έλληνες πολίτες που ταξιδεύουν εκτός συνόρων και τους και δεν θα περιορίσει τις προσφυγικές ροές. “Είναι πιο πολύ ένα πλήγμα για το brand name της Ελλάδας παρά ένα μέτρο που θα μειώσει την μετακίνηση προσφύγων από την Ελλάδα προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες” λέει διπλωματική πηγή στην “Κ”. Είναι πιθανό αν δεν έχει υπάρχει πρόοδος μέχρι την Σύνοδο Κορυφής στις 17 του μηνός που θα ζητηθεί πάλι το θέμα να γίνει ιδιαίτερη μνεία στα συμπεράσματα της Συνόδου για την Ελλάδα και ίσως και να θέτει και η πιθανότητα εξόδου από την Σένγκεν αν  η Ελλάδα δεν πληροί τους συμφωνηθέντες όρους σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Συγκεκριμένα μετά την Σύνοδο των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που είχε γίνει στα μέσα Οκτωβρίου ο Έλληνας Πρωθυπουργός  είχε συμφωνήσει σε μία σειρά από δράσεις οι οποίες προχωράνε με ιδιαίτερα αργά βήματα προκαλώντας ιδιαίτερο εκνευρισμό σε μία σειρά από πρωτεύουσες λίγες εβδομάδες μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στα παρακάτω:

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί:

Να επιταχύνει την  λήψη μέτρων που αφορούν στη καταγραφή όσων εισέρχονται στη χώρα και στην αναχαίτιση της ανεξέλεγκτης μετακίνησής τους προς άλλες χώρες. Γι’ αυτό έχει συμφωνηθεί να συνδράμει άμεσα τη χώρα η FRONTEX όσον αφορά στη καταγραφή όσων φτάνουν στα σύνορα με τη FYROM χωρίς να έχουν ταυτοποιηθεί. ( Σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η ελληνική κυβέρνηση έστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που δεν δέχεται την αποστολή ομάδας Frontex στα σύνορα με την ΠΓΔΜ )

Η Ελλάδα να καταθέσει άμεσα σχετικό αίτημα στη FRONTEX

Να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ιατρικές ανάγκες στα νησιά.

Η ανάπτυξη της ομάδας RABIT για να συνδράμει στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στα νησιά, εφόσον η κυβέρνηση το αποφασίσει και καταθέσει σχετικό αίτημα συνδρομής (όπως είχε γίνει το 2010 στη περιοχή του Έβρου).

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ #πανελλαδικέςεξετάσεις - https://t.co/DIb9ZDTZPE -

  • Τελευταίος ύπνος για 25χρονο στο Βόλο #αιφνίδιοςθάνατος - https://t.co/zUjCfM8Q51 -

  • Στο Νοσοκομείο 4 άτομα μετά από #τροχαίο στον περιφερειακό #τροχαίο - https://t.co/PDDmRA6Eww -

"Αλιεύοντας" την είδηση