Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΕΕ από το Λονδίνο: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το Brexit
ΕΕ από το Λονδίνο: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το Brexit

ΕΕ από το Λονδίνο: Αυτή είναι η τελική συμφωνία για το Brexit

Οι ευρωπίοι ηγέτες ενέκρινν σήμερα την συμφωνία του Brexit αλλά συγχρόνως προειδοποίησαν ότι αυτή πρέπει να περάσει από το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς όπως τονίζουν οι διαπραγματεύσεις δε θα ξαναρχίσουν αν οι Βρετανοί πολιτικοί τις απορρίψουν.

Στην Σύνοδο Κορυφής που εξελίσσεται σήμερα στις , η έχει πλέον μία συμφωνία στα χέρια της, καθώς  η τεχνική συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη, έλαβε σήμερα και την των 27 ηγετών.

Οι ηγέτες όπως έχουν δείξει τους τελευταίους 19 μήνες που διαπραγματεύονται την συμφωνία εξόδου της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήταν ιδιαίτερα ενωμένοι λέγοντας ότι αυτή η συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η καλύτερη που μπορεί να πάρει η κ. Μέι.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλοι στο Η.Β ότι αυτή η συμφωνία είναι το τελικό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Αυστριακός Καγκελάριος Σ. Κουρτς ενώ ο πρόεδρος της Ε. Επιτροπής Ζ. Κ. ιουνκέρ τόνισε πως «τώρα είναι η ώρα να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους (..) «Είναι η καλύτερη πιθανή συμφωνία  και η ΕΕ δεν θα αλλάξει τις βασικές τις θέσεις».

«Πιστεύω ότι το της Μ. Βρετανίας θα επικυρώσει την συμφωνία, γιατί είναι ένα σοφό κοινοβούλιο» είπε ο κ. ιούνκερ, εκφράζοντας την ατμόσφαιρα που υπάρχει στην Σύνοδο Κορυφής με τους ηγέτες να θέλουν να «ξορκίσουν την πιθανότητα να μην περάσει από την Βουλή» όπως έλεγε αξιωματούχος.

«Είναι μία πιθανότητα που κανένας δεν θέλει να συζητήσει σήμερα» έλεγε ο ίδιος.

Όσον αφορά στα ελληνικά ζητήματα  οι γεωγραφικές σημάνσεις για τα ελληνικά όπως φέτα ελαιόλαδο κλπ προστατεύονται κανονικά όπως και σήμερα και αυτό θα συνεχίσει να ισχύει και μετά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Συγχρόνως για την ελληνική πλευρά ήταν σημαντικό να γίνει μία συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα στο οποίο να αναφέρεται πως η μελλοντική σχέση ΕΕ- Ηνωμένου Βασιλείου είναι «μοναδική» έτσι ώστε να μην υπάρχει η   δυνατότητα άλλες χώρες, όπως η Τουρκία, να ζητήσει το ίδιο πλαίσιο συνεργασίας.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση