Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Έχουν βάλει στο μάτι και το «ταμείο» των ΔΕΚΟ ύψους 852 εκατ. ευρώ
Έχουν βάλει στο μάτι και το «ταμείο» των ΔΕΚΟ ύψους 852 εκατ. ευρώ

Έχουν βάλει στο μάτι και το «ταμείο» των ΔΕΚΟ ύψους 852 εκατ. ευρώ

Μετρητά ύψους 852 εκατ. ευρώ που διαθέτουν τα ταμεία των 5 εισηγμένων ΔΕΚΟ δείχνει να έχει βάλει στο μάτι η κυβέρνηση, στην προσπάθεια να συγκεντρώσει έσοδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαΐου.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2014, οι 5 εισηγμένες διέθεταν 851,378 εκατ. ευρώ, ενώ αν προστεθούν και τα ταμειακά διαθέσιμα του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) και της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) τότε τα διαθέσιμα μετρητά προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ. Η αφορμή για τα σχέδια της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν στην ετήσια συνέλευση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

Η του ΟΛΘ υποχρεώθηκε μετά παρέμβαση των εκπροσώπων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) να μεταβάλει τη μερισματική πολιτική της εταιρείας για το 2015, καθώς δήλωσε πως θα προτείνει στους μετόχους τη διανομή 1,95 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,70 ευρώ που είχε δηλώσει περίπου πριν από ένα μήνα. Ετσι ο ΟΛΘ θα μοιράσει στους μετόχους του 19,6 εκατ. ευρώ (τα 15 εκατ. ευρώ θα τα εισπράξει άμεσα ή έμμεσα το Δημόσιο), δηλαδή το 92% των καθαρών κερδών της χρήσης 2014 (21,3 εκατ. ευρώ).

Η εξέλιξη αυτή έχει πυροδοτήσει συζητήσεις στη χρηματιστηριακή κοινότητα εάν θα έχουμε αναθεωρήσεις στη μερισματική πολιτική των εταιρειών που ελέγχονται από το κράτος. Συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ετήσια τακτική συνέλευση της ΕΥΔΑΠ που πραγματοποιείται την ερχόμενη Τετάρτη 29 Απριλίου, καθώς η εταιρεία έχει το δεύτερο υψηλότερο μετά τη ΔΕΗ.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση